Astronauții care vor ajunge pe Lună vor avea costume cu conexiune de date 4G – Cronica Spațială

1. Astronauții care vor ajunge pe Lună în cadrul misiunii Artemis III vor purta costume echipate cu conexiune 4G care se vor conecta la o rețea 4G dezvoltată de Nokia, identică din punct de vedere tehnic cu rețelele 4G de pe Pământ. Utilizarea tehnologiei 4G va permite astronauților să transmită imagini în timp real la rezoluție înaltă și să se îndepărteze până la 2 kilometri față de landerul cu care vor ajunge pe Lună. (Space)

2. Cercetătorii NASA au utilizat date de la telescopul spațial Hubble și misiunea MAVEN pentru a înțelege mai bine modul în care apa a dispărut de pe planeta Marte. Datele arată că, atunci când Marte se apropia de Soare, moleculele de apă s-au descopus în atomi de oxigen și hidrogen. De asemenea, din hidrogen a rezultat și deuteriu (un atom de hidrogen cu un neutron), care s-a evaporat în atmosferă mult mai lent decât oxigenul și hidrogenul. (NASA)

3. Studenții de la trei universități americane au determinat pentru prima oară că eclipsele de Soare generează modificări în atmosfera Pământului, cunoscute sub numele de unde gravitaționale atmosferice. Undele au fost identificate pe baza datelor de la eclipsa de Soare care s-a observat în Statele Unite în 14 octombrie 2023. (NASA)

4. Administrația Aviatică Federală și-a dat acordul pentru ca SpaceX să poată relua lansările cu racheta Falcon 9. Acestea au fost suspendate recent din cauza faptului că la lansarea unor sateliți Starlink prima treaptă a rachetei nu a fost recuperată în mod corespunzător. (The Verge)

5. NASA a anunțat că echipajul misiunii SpaceX Crew-9 către Stația Spațială Internațională (ISS) care se va lansa în 24 septembrie la bordul unei rachete Falcon 9 va fi format din americanul Nick Hague și rusul Aleksandr Gorbunov. Capsula Dragon Crew va avea două locuri libere pentru a permite revenirea pe Pământ în 2025 a astronauților care au ajuns pe ISS cu capsula spațială Starliner. (NASA)

6. Cercetătorii de la Universitatea din Kobe au descoperit că un asteroid s-a prăbușit pe Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter, în urmă cu circa 4 miliarde de ani. În urma impactului, axa de rotație a lui Ganymede s-a modificat radical, ceea ce demonstrează efectul devastator pe care îl poate avea un asteroid asupra unei planete sau a unui satelit. Se estimează că asteroidul care a lovit Ganymede a fost de 20 de ori mai mare decât cel care a pus capăt dominației dinozaurilor pe Pîmânt. (Earth Sky)

7. Astronomii au descoperit o metodă prin care pot obține imagini cu 50% mai clare pentru găurile negre detectate în mod direct, așa cum sunt imaginile obținute cu rețeaua de telescoape radio Event Horizon în 2019 și 2022. Aceștia estimează că imaginile mai clare vor permite răspunsuri la întrebări precum modul în care găurile negre atrag materie. (Earth Sky)

8. Misiunea spațială BepiColombo a efectuat a patra trecere pe lângă planeta Mercur, de la o distanță de numai 165 de kilometri de suprafața planetei. Manevra a fost necesară pentru a imprima sondei o traiectorie mai eficientă înainte ca BepiColombo să se stabileze pe orbita planetei. Totuși, din cauza unor probleme la propulsoare, inserția pe orbită planificată pentru decembrie 2025 a fost amânată pentru finalul anului 2026. (Sky and Telescope, Space News)

9. Astronomii au detectat o gaură negraă supermasivă situată la 800 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ care a atras de două ori nori de gaze de la o stea care a trecut prin apropiere. Cele două evenimente au avut loc în 2018 și 2021, iar astronomii estimează că un al treilea eveniment similar va avea loc în 2025. Descoperirea este importantă în contextul în care astfel de evenimente au loc la intervale de 10.000 – 100.000 de ani. (Sky and Telescope)

10. Agenția spațială a Emiratelor Arabe Unite a anunțat o misiune spațială ambițioasă: o sondă spațială va survola nu mai puțin de 6 asteroizi din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter înainte de a lansa un lander pe un al șaptelea asteroid. Misiunea este planificată să fie lansată în 2028, iar destinația finală va fi asteroidul 269 Justitia, la care sonda va ajunge în 2034. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
O eclipsă de Soare va fi parțial vizibilă din România în 25 octombrie – Cronica Spațială
Patru sateliți ai planetei Uranus ar putea avea oceane lichide – Cronica Spațială