Armata ucraineană a intrat în Herson – Cronica serii

1. Armata ucraineană a intrat vineri în Herson, un oraş-cheie în sudul Ucrainei, după retragerea forţelor ruse, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, care le-a cerut militarilor ruşi care se află în oraş ”să se predea imediat” (News.ro). Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că retragerea armatei ruse din Herson nu este umilitoare pentru Vladimir Putin, în condițiile în care rușii se retrag dintr-o provincie pe care dictatorul rus a proclamat-o anexată în urmă cu o lună. (Digi24)

2. Comisia Europeană a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, de la 3,9% cât anticipa în iulie până la 5,8%, conform previziunilor economice de toamnă. (Profit.ro)

3. Rata anuală a inflaţiei a scăzut cu 0,6 puncte procentuale în octombrie faţă de septembrie, la 15,3%, conform datelor anunţate vineri de INS. Preţurile de consum au crescut cu 1,3% în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022. (News.ro)

4. Secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au anunțat vineri că guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, revenirea la piața reglementată a energiei electrice. Piața energiei va fi reglementată până în martie 2025, a declarat Virgil Popescu. Termenul coincide cu finalul anului electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare. Ordonanța de urgență prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh, potrivit lui Virgil Popescu. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: NSA recomandă renunțarea la limbajele de programare cu funcții precare sau chiar inexistente de protecție a memoriei, precum C și C++. Agenția sugerează, în schimb, folosirea unor limbaje de programare mai sigure, cum sunt C#, Go, Java, Ruby, Rust și Swift. (NSA, pdf)

5. Câștigul salarial mediu net s-a ridicat în luna septembrie la 4.003 lei, în creștere cu 70 lei (+1,8%) față de luna august 2022. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (16.085 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.233 lei), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). (Profit.ro)

6. Pasajul Domneşti din Bucureşti a fost deschis circulaţiei rutiere, vineri. Acesta reprezintă o investiţie de peste 90 milioane lei fără TVA, care a eliminat un blocaj în traficul rutier din Capitală. (News.ro)

7. Statele Unite și-au avertizat partenerii europeni că un atac asupra Taiwanului ar declanșa un șoc economic global uriaș. Departamentul de Stat al SUA arată, într-o analiză trimisă europenilor, că o blocadă chineză a Taiwanului ar provoca pierderi economice anuale de $2500 miliarde. (FT)

8. Autoritățile italiene intenționează să majoreze plafonul pentru plățile care pot fi efectuate în numerar, de la 1.000 de euro până la 5.000 de euro, potrivit unui proiect de decret guvernamental. Majorarea plafonului pentru plățile în numerar constituie una dintre promisiunile din campania electorală a coaliției guvernamentale conduse de premierul Giorgia Meloni, care a ajuns la putere în urma alegerilor generale din 25 septembrie. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Filmul “Black Panther: Wakanda Forever” (“Pantera neagră: Wakanda pentru totdeauna”), care face parte din Universul Cinematic Marvel, are astăzi premiera în cinematografele din România. Filmul este regizat de Ryan Coogler și prezintă lupta reginei Ramonda împreună cu Shuri, M’Baku și Dora Milaje pentru a proteja națiunea împotriva marilor puteri după moartea regelui T’Challa. Din distribuție fac parte Martin Freeman, Angela Bassett, Lupita Nyong’o, Danai Gurira și Tenoch Huerta.

9. Criptoexchange-ul FTX a depus vineri cererea de protecție împotriva falimentului. Compania a anunțat că CEO-ul Sam Bankman-Fried a demisionat din funcție dar va rămâne pentru a ajuta tranziția. FTX va începe un proces de revizuire și monetizare a activelor în perioada următoare. (WSJ)

10. Inspectorii ANAF din Deva au amendat cu câte 30.000 de lei patru țărani care vindeau fructe în fața porții. „Doi nemernici, că nu-i pot numi inspectori Antifraudă. Îmi e rușine că asemenea oameni lucrează în ANAF”, a reacționat vineri Lucian Heiuș, într-o conferință de presă. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul de Externe analizează dacă România va contesta sau nu decizia CEDO privind cuplurile de același sex din România – Cronica serii
Sondaj: Trei sferturi dintre români vor unirea cu Basarabia/Republica Moldova – Cronica serii