Aproximativ un milion de locuitori ai orașului australian Sydney nu vor putea părăsi orașul timp de o săptămână – Cronica dimineții
1. Invermectina, un medicament utilizat pentru tratarea infecțiilor cu paraziți la oameni și animale, va fi investigată ca un posibil tratament pentru Covid-19 într-un studiu de amploare realizat de Universitatea Oxford, în Marea Britanie. Medicamentul are proprietăți antivirale, iar studiile preliminare inițiale au arătat că poate reduce încărcătura virală, cantitatea de virus din căile respiratorii și durata simptomelor la cei cu o infecție ușoară. (Bloomberg)
2. Vicepremierul Dan Barna admite că marile reforme promise sunt departe de a se fi realizat și spune că împărtășește nemulțumirea premierului Florin Cîțu. Barna arată că dacă „lentoarea” din Parlament în privința acestor reforme nu se schimbă, va fi necesară intervenția Guvernului, care din toamnă ar urma să-și asume adoptarea unor Ordonanțe de Urgență. (G4Media)
3. Un amplu studiu realizat în Anglia a relevat ca peste două milioane de persoane, o treime din cei care s-au infectat cu noul coronavirus, au fost afectați de Covid-19 pe termen lung, prezentând cel puțin un simptom timp de minim 12 săptămâni. (Reuters)
4. Încrederea în industria HoReCa se află, în contextul pandemiei, la cel mai scăzut nivel de după 1989. Federația Patronatelor din Industria Ospitalității a anunțat că sunt anunțuri și interviuri pentru locuri de muncă în domeniu la care nu se prezintă niciun candidat, inclusiv un job de manager de locație cu un salariu de 5.000 lei net. HoReCa a pierdut aproape 400.000 de angajați în timpul pandemiei. (Profit.ro)
5. Brazilia a înregistrat un record de noi cazuri de infectare, peste 115.000 în 24 de ore, a anunțat ministrul Sănătății. (Reuters)
6. Aproximativ un milion de locuitori ai orașului australian Sydney nu vor putea părăsi orașul timp de o săptămână, autoritățile impunând o semi carantină după ce varianta Delta a virusului a generat 13 cazuri de infectare în cel mai populat oraș din Australia. Masca de protecție redevine obligatorie în interior, inclusiv în magazine și la locul de muncă. Australia, care are o populație de 25 milioane locuitori, și-a vaccinat puțin peste 13% din locuitori. (Bloomberg)
O știre din Cronica Sportivă: După meciurile de aseară, s-au stabilit optimile de finală ale Euro 2020, care se vor disputa după următorul program:
-26 iunie: Țara Galilor – Danemarca (19:00, Amsterdam) și Italia – Austria (22:00, Londra)
-27 iunie: Olanda – Cehia (19:00, Budapesta) și Belgia – Portugalia (22:00, Sevilla)
-28 iunie: Croația – Spania (19:00, Copenhaga) și Franța – Elveția (22:00, București)
-29 Iunie: Anglia – Germania (19:00, Londra) și Suedia – Ucraina (22:00, Glasgow)
7. Cazurile rare de inflamaţii cardiace la adolescenţi şi adulţi tineri au legătură cu vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, a afirmat o comisie de medici care acordă consultanţă Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, într-o prezentare publicată miercuri. (News.ro)
8. Purtarea măștii în aer liber nu va mai fi obligatorie în Grecia, începând de joi, iar restricțiile de circulație pe timp de noapte vor fi și ele eliminate, de luni, în contextul unei ameliorări a situației epidemiologice, a avansului campaniei de vaccinare anti-Covid, dar și unui val de căldură care face dificilă purtarea măștii. (Digi24)
9. Aproape jumătate dintre studenții facultăților britanice consideră că ceea ce au învățat în ultimul an universitar nu este acoperit de sumele plătite pentru plata studiilor. Studenții și-au exprimat dezacordul asupra numărul mic de ore predate în clasă, susținând că predarea online și cursurile online nu pot valora 9000 de lire. (TheGuardian)
10. Astronomii au întocmit o listă scurtă de sisteme stelare din apropiere care ar fi bine plasate pentru a studia viața de pe Pământ. Au fost identificate 1.715 sisteme stelare în vecinătatea apropiata a planetei noastre de unde extratereștri ar fi putut descoperi Pământul în ultimii 5.000 de ani. 46 de sisteme stelare sunt suficient de apropiate pentru ca planetele lor să intercepteze un semnal clar al existenței umane reprezentat de emisiunile radio și TV care au început acum aproximativ 100 de ani. (TheGuardian)