Aproape 4 milioane de români au tranzitat frontierele în perioada sărbătorilor de iarnă – Cronica dimineții

1. În perioada 16 decembrie 2022 – 5 ianuarie 2023, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 4 milioane de persoane, dintre care 2,15 milioane pe sensul de intrare în ţară şi 1,8 milioane pe sensul de ieşire, cu aproximativ un milion de mijloace de transport. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-a înregistrat o creştere cu 75% a valorilor de trafic la graniţă. Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria, pe unde au trecut aproximativ 1,4 milioane persoane, şi prin aeroporturi – 1,2 milioane persoane. (G4Media)

2. Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 25-27 ianuarie, fiind una informală. Conform unor europarlamentari români, este însă prima ocazie din acest an pentru România pentru a cere un calendar ferm de aderare la Schengen. (Hotnews)

3. România se află printre țările UE în care au crescut vânzările cu amănuntul in noiembrie, in ritm anual. Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut în noiembrie cu 2,4%, comparativ cu luna similară din 2021, în timp ce în zona euro declinul a fost de 2,8%, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În rândul statelor membre UE, pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari creșteri ale volumului comerțului cu amănuntul în noiembrie, comparativ cu luna similară din 2021, s-au înregistrat în Letonia (10,7%), Slovenia (7,5%), Polonia (5,7%), Malta (5,5%), Bulgaria (4,7%) și România (4,4%). (Profit.ro)

4. Preţurile mondiale ale produselor alimentare au scăzut în decembrie şi au ajuns sub nivelul la care se aflau în urmă cu un an, după un 2022 marcat de ”explozia” cursurilor, anunţă vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Indicele FAO al preţurilor mărfurilor alimentare – care urmează variaţiile cursurilor internaţionale ale unui coş cu produse de bază – a scăzut cu 1,9% faţă de noiembrie 2022. (News.ro)

Promo: Dorești să aplici pentru o viză de America și te gândești oare care sunt pașii, documentele necesare, cât durează totul și cum te programezi pentru interviu la o ambasadă SUA din România sau orice altă țară? Informează-te acum. Fă-o legal: https://vizeamerica.com

5. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a fost anunţat un nou pachet de asistenţă din partea SUA, în valoare totală de aproape $3 miliarde. ”Pentru prima dată, vom primi vehicule de luptă Bradley – asta este exact ce avem nevoie. Noi arme şi proiectile, inclusiv unele de înaltă precizie. Noi rachete. Noi drone”, detaliază el. Zelenski menţionează eforturile diplomatice, adăugând că ”ruscismul trebuie să piardă acest război”. ”Pacea se apropie cu fiecare zi”. (News.ro)

6. În 2022 investitorii crypto la nivel mondial au pierdut în total 3,9 miliarde de dolari din cauza hackerilor și a fraudelor online, potrivit unui raport care mai arată că deși suma poate părea uriașă este de fapt mult mai mică decât în 2021, când au fost furate peste 8 miliarde de dolari. (StartupCafe)

7. O echipă de cercetători de la Hebrew University şi de la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim a dezvoltat o tehnologie genetică pentru a depista afecţiuni ale unor sisteme majore ale organismului uman prin detectarea şi identificarea celulelor moarte din sângele uman, conform unui studiu publicat în revista Nature. Această tehnologie este bazată pe identificarea unui proces biologic, denumit metilare, în fragmentele ADN provenite din celule moarte şi care circulă în sânge. (G4Media)

8. Autoritățile sanitare din SUA au autorizat vineri un nou medicament pentru Alzheimer, menit să reducă declinul cognitiv la pacienții care suferă de această boală neurodegenerativă, un tratament mult așteptat după lansarea eșuată a unui medicament precedent cu mecanism similar în urmă cu un an și jumătate. Noul tratament, lecanemab, care va fi comercializat sub numele de Leqembi, este acum recomandat de Agenția Americană pentru Medicamente (FDA) pentru pacienții care nu au ajuns încă într-un stadiu foarte avansat al bolii. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Companiile de tehnologie din SUA au tăiat anul trecut peste 97.000 de locuri de muncă, în creștere cu 649% față de 2021, acesta fiind cel mai afectat sector. În total, anul trecut s-au pierdut aproape 364.000 de job-uri în toate industriile. (CNBC)

9. Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis că în 2023, alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor celebra deţinerea acestui titlu prin evenimente, expoziţii şi spectacole. (News.ro)

10. Companiile producătoare de tutun din Spania vor trebui să plătească o taxă pentru a curăţa mucurile de ţigări de pe străzi și plaje, conform noilor reglementări de mediu. Milioane de mucuri sunt aruncate la gunoi, dar şi pe domeniul public, şi este nevoie de zeci de ani pentru a se descompune. Regulile au intrat în vigoare vineri, dar nu este clar cum vor fi puse în aplicare. (Digi24)

Fotografia dimineții – Mesajul transmis de clubul italian Sampdoria după decesul fostului său fotbalist, Gianluca Vialli:

Ți-ar mai putea plăcea
Grecia a devenit prima țară creștină ortodoxă din lume care a legalizat căsătoria între persoane de același sex – Cronica dimineții
România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE, cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene – Cronica diminețiii