Apple lucrează la un cip propriu pentru Wi-Fi și Bluetooth – Cronica de Tehnologie
1. Apple lucrează la un cip propriu pentru Wi-Fi și Bluetooth, care va înlocui până în 2025 componentele cumpărate de la Broadcom. Până în 2024 sau cel târziu 2025 Apple va avea și propriul modem de date, care va lua locul celui furnizat de Qualcomm. (News.ro)
2. Instagram a început să testeze o nouă interfață grafică, din care dispare secțiunea de cumpărături. Drept urmare, bara de butoane este reorganizată – butonul pentru Reels ia locul celui pentru Shopping, iar în centrul barei de butoane reapare butonul pentru compunerea postărilor noi. Noua interfață urmează a fi implementată în februarie. (Profit.ro)
3. Steam a doborât weekend-ul trecut recordul pentru numărul de oameni care se joacă simultan, trecând de 10 milioane. Cu peste 1 milion de gameri care se jucau simultan, cel mai popular joc a fost Counter-Strike: Global Offensive. Acesta a fost urmat de DOTA 2 și Goose Goose Duck. (The Verge)
4. Meta va opri parțial suportul pentru prima cască Quest VR (lansată în 2019), care nu va mai primi update-uri software și nici nu va mai putea folosi unele opțiuni sociale. Vor mai fi reparate doar problemele grave până în 2024. (The Verge)
5. Microsoft a prezentat un model text-to-speech care poate simula vocea unei persoane plecând de la un sample audio de doar trei secunde. Se numește VALL-E și a fost antrenat cu ajutorul a 60.000 de înregistrări audio în limba engleză. Modelele text-to-speech de până acum necesitau perioade mult mai mari de antrenament înainte să poată reproduce o voce. (Metaverse Post)
6. Curtea Supremă a Statelor Unite a dat undă verde procesului intentat de WhatsApp împotriva NSO Group pentru spionarea a 1.400 de persoane cu Pegasus. Judecătorii au respins apelul NSO Group, considerând că o entitate privată nu poate fi considerată agent al unui guvern străin care beneficiază de imunitate. (Profit.ro)
7. Taiwanul a adoptat o nouă lege prin care sunt încurajate investițiile în domeniul cipurilor. 25% din investițiile anuale în R&D pot fi transformate de companii în credite fiscale. Taiwanul încearcă astfel să-și păstreze poziția dominantă pe piața cipurilor, în condițiile în care regiuni precum Uniunea Europeană, SUA și Coreea de Sud au început să ofere stimulente masive pentru a-și scădea dependența de Taiwan. (Bloomberg)
8. YouTube va începe de la 1 februarie să împartă veniturile din publicitate generate de formatul Shorts cu creatorii de conținut. Doar canalele cu peste 1.000 de abonați și 10 milioane de afișări pentru Shorts în 90 de zile se pot înscrie în program. (TechCrunch)
9. Utilizatorii Douyin (versiunea de TikTok pentru China) au făcut anul trecut cumpărături în cadrul aplicației în valoare de $208 miliarde, mai mult cu 76% decât cu un an înainte. În același timp, valoarea cumpărăturilor făcute cu TikTok de utilizatorii din Asia de Sud-Est a crescut de peste patru ori anul trecut la $4.4 miliarde. (The Information)
10. Hackerii au profitat de o neglijență a site-ului Experian, unul din cele mai mari trei birouri de raportare a creditelor de consum, prin care au dobândit acces la rapoartele de credit. Până la finele lunii decembrie, acest lucru a fost posibil doar având numele persoanei, adresa, ziua de naștere și numărul de securitate socială. (KrebsonSecurity)