Apple a lansat o versiune beta publică a sistemului de operare macOS Monterey – Cronica de Tehnologie
1. Doar 5 companii de tehnologie acaparează aproape jumătate din veniturile din reclame: Google, Facebook, Amazon, Alibaba și ByteDance au câștigat $296 de miliarde din publicitate în 2020, adică 46% din toate veniturile generate. În urmă cu 10 ani, companiile din top 5 aveau 17% din aceste venituri. (Press Gazette)
2. Facebook testează două noi opțiuni privind extremismul. Prima este o notificare ce, pur și simplu, întreabă utilizatorii dacă vreunul dintre prieteni ar putea deveni extremist, iar a doua avertizează utilizatorii care au fost expuși în cadrul rețelei la conținut de natură extremistă. (CNN)
3. Apple a lansat o versiune beta publică a sistemului de operare macOS Monterey. Printre noutăți se numără Focus Mode, Live Text (copierea textului din imagini) și iCloud Private Relay (anonimizează traficul făcut de Safari). Printre aplicațiile care au primit îmbunătățiri se numără FaceTime și Safari. (Engadget, Preview)
4. Statul American Maine a adoptat o lege care interzice folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială în majoritatea activităților guvernamentale, inclusiv cele ale poliției și în școli. Considerată o victorie importantă de către militanții pentru protejarea libertăților civile, noua lege reprezintă cea mai strictă reglementare a recunoașterii faciale din SUA. (ACLU)
5. Patru agenții de securitate din SUA și Marea Britanie, FBI, NSA, CISA și NCSC, au acuzat oficial grupul rus de hackeri Fancy Bear de atacuri asupra mai multor organizații, nu doar din SUA, derulate începând de la jumătatea lui 2019. Oficialii au prezentat o schemă clară după care operează hackerii susținuți de Rusia, care începe cu atacuri de forță brută (ghicirea datelor de logare prin încercări repetate), urmată de folosirea datelor de logare obținute pe baza unor vulnerabilități din serverele Microsoft Exchange, cu scopul dobândirii accesului la conturile de e-mail. Pentru că au folosit Tor și alte servicii VPN comerciale, hackerii au reușit, pentru mai multă vreme, să-și ascundă identitatea. (The Record)
6. Hepsiburada devine prima companie din Turcia listată la Nasdaq. Platforma de ecommerce ajunge la o evaluare de $3.9 miliarde, după ce a vândut acțiuni în valoare de $738 de milioane. (Bloomberg)
7. Hewlett Packard Enterprise cumpără Zerto cu $374 de milioane cash, la doar două săptămâni după ce a cumpărat startup-ul de inteligență artificială Determined AI. Zerto dezvoltă software de automatizare a recuperării datelor pierdute. (CRN)
8. Amazon încearcă să formeze o alianță cu mai multe companii, printre care Slack și Dropbox, pentru a combate dominația Microsoft de pe nișa aplicațiilor de productivitate a muncii. Ideea ar fi să se creeze un pachet de aplicații de business, cu un singur preț, care să concureze cu Microsoft 365. Aplicațiile din pachet ar folosi suportul Amazon Web Services, pentru funcții precum autentificarea unică și plata unificată. (Business Insider)
9. Președintele Rusiei a semnat noua lege care vizează companiile de tehnologie și le obligă pe acestea să deschidă un birou local, de anul anul viitor, dacă au o audiență zilnică mai mare de jumătate de milion de oameni. Companiile care nu respectă noua lege pot fi pedepsite prin blocarea reclamelor. (Reuters)
10. Facebook extinde disponibilitatea serviciului său de streaming pentru jocuri, care poate fi folosit acum de 98% dintre americani pe Android și desktop. Extinderea internațională, care va include zona centrală a Europei, este programată pentru anul viitor. Facebook a realizat și un parteneriat cu Ubisoft, prin care va găzdui jocurile mobile ale producătorului francez. (Engadget)