Anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România – Cronica serii

1. Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat, marți, în plenul Parlamentului European, că înţelege dezamăgirile României şi Bulgariei, pe care le consideră justificate, şi că doreşte să pună pe agenda Consiliului UE tema extinderii spațiului Schengen, conform unor europarlamentari români. Suedia deține președinția Consiliului Uniunii Europene până în 30 iunie. (Hotnews)

2. Majoritatea directorilor generali din companii (73%) se aşteaptă la o scădere a economiei globale în 2023, potrivit unui sondaj PwC. Răspunsul reflectă cea mai pesimistă perspectivă din ultimii 12 ani, de când întrebarea a fost inclusă în sondaj. Totuşi directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluţia economiei naţionale decât în cea a economiei globale, având în vedere că 62% dintre aceştia estimează încetinirea pe plan local faţă de 75% care anticipează declinul la nivel global. (News.ro)

3. Anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Temperatura media anuală a fost de 11,77 grade Celsius, iar abaterea termică de 1,55 grade Celsius faţă de media perioadei 1981 – 2010, arată o analiză a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). (Digi24)

4. Gigantul petrolier saudit Aramco va intra în asocierea cu Renault și chinezii de la Geely și va deține 20% din producția de motoare a Dacia, precum și din centrele de cercetare din România, potrivit unui raport exclusiv Reuters. Compania franceză ar rămâne astfel asociat minoritar pe acest segment, dar va controla în continuare producția de automobile românești. (BiziDay)

5. Uniunea Europeană va continua să susţină Ucraina ”atât timp cât va trebui” împotriva Rusiei, a promis marţi, într-un discurs susţinut la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au demonstrat că este posibilă devierea fulgerelor cu ajutorul laserului. Aceștia au folosit pentru demonstrație un prototip de dimensiunea unei mașini, montat pe vârful unui munte din Elveția. Conceptul a fost lansat în urmă cu mai bine de 50 de ani, de către cercetătorul francez Aurélien Houard. (WSJ)

6. Rusia va crea noi structuri militare în apropierea Europei, pe măsură ce își va extinde armata la 1,5 milioane de soldați, pe fondul agravării tensiunilor cu SUA și aliații săi cu privire la invazia Ucrainei. În cadrul programului vor fi create noi structuri în regiunile din jurul Moscovei, Sankt Petersburg și Karelia de la granița cu Finlanda, a anunțat marți ministrul Apărării Serghei Șoigu. El a declarat că schimbările majore vor începe în acest an și vor continua până în 2026. (Bloomberg)

7. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a demisionat, marți, după comentariile controversate privind atacul rușilor asupra blocului din Dnipro, care a dus la 41 de morți. Inițial, Arestovici a spus că racheta rusă Kh-22 a fost doborâtă de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană. Folosindu-se de această informație, propagandiștii ruși au susținut că blocul a fost lovit de o rachetă de apărare ucraineană. Fostul consilier prezidențial a confirmat ulterior că armata Kievului nu avea echipamentul necesar pentru a doborî acest tip de rachetă lansat de Rusia. (Digi24)

8. Puțini directori executivi plănuiesc să schimbe cursul în ceea ce privește munca de la distanță în acest an, potrivit unui sondaj al Conference Board realizat săptămâna trecută. Doar 4% dintre directorii executivi din SUA și Europa au spus că intenționează să reducă munca la distanță, iar 5% au declarat că doresc să o extindă. (Link)

9. In Houston, Texas se construiește în prezent prima casă din beton, cu etaj, „printată” cu ajutorul unei imprimante 3D de peste 12 tone special adaptate pentru industria construcțiilor. (Reuters)

10. Disney+ a lansat în primul trailer full pentru sezonul trei al serialului „Star Wars: The Mandalorian” ce urmează să apară pe platforma de streaming la începutul lunii martie. Confirmat încă din octombrie 2020, noul sezon al serialului de la LucasFilm, care a fost recompensat cu 14 Premii Emmy de-a lungul anilor de la premiera sa în 2019, va fi lansat în data de 1 martie, exclusiv pe platforma de streaming a Disney. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cîțu și Orban se contrazic pe teme gratuității, „într-un viitor oarecare”, a vaccinului împotriva Covid-19 – Cronica serii
Știrile pozitive ale anului 2019. Ianuarie și februarie.