Anca Dragu: Nicio instituţie din administraţia publică centrală nu va mai cere vreun document emis de altă instituţie publică – Cronica dimineții

1. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, luni seară, că alocaţiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Orban a precizat că vor exista în continuare cinci tranşe de creştere a alocaţiilor. Prima tranşă va fi la 1 ianuarie 2022, urmând să se decidă, în funcţie de resursele bugetare, când va fi ultima tranşă. Conform planului, alocațiile trebuiau mărite luna viitoare, la 1 iulie. (News.ro)

2. Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că prin propunerea legislativă de modificare a OUG 41/2016, aflată în dezbatere parlamentară, cetăţenii nu vor mai fi puşi „pe drumuri inutile”, pentru că nicio instituţie din administraţia publică centrală nu va mai cere vreun document emis de altă instituţie publică. (G4Media)

3. Nivelul dioxidului de carbon din atmosfera Pământului a ajuns, luna trecută, la 419 părți per milion (ppm), conform cercetătorilor de la Scripps Institution of Oceanography și Național Oceanic and Atmospheric Administration. Este cel mai ridicat nivel înregistrat de când au începărut măsurătorile avansate, acum 63 de ani. Oamenii de știință susțin că un nivel similar s-a mai înregistrat acum 4,1 – 4,5 milioane de ani. (Axios)

O știre din Cronica de Business: Aplicația de livrări Glovo a avut în anul 2020, pe fondul pandemiei Covid-19, venituri de peste cinci ori mai mari decât în anul 2019, dar afacerile românești ale startup-ului spaniol au fost tot pe pierdere. Anul trecut, Glovoappro a avut venituri de 171,9 milioane de lei (circa €35 milioane), vs anul 2019, când înregistrase venituri totale de 32,4 milioane de lei (€6,6 milioane). (Startup Cafe)

4. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, afirmă că autorităţile intenţionează realizarea a aproximativ 3.000 de puncte de încărcare pentru autovehiculele electrice pe drumurile de mare viteză, la acestea urmând a se adăuga puncte de încărcare pe care Ministerul Dezvoltării le va realiza, prin PNRR, în oraşe. Întrebat dacă folosirea acestor staţii va fi gratuită, ministrul a răspuns că nu poate preciza acest lucru. (News.ro)

5. Parlamentul, prin votul final al Senatului, a adoptat proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al CSAT. Senatorii au prelungit de la 5 ani la 7 ani termenul până la care mai pot fi folosite tehnologiile, echipamentele și programele software neautorizate conform noii legi, cu excepția anumitor componente. (Profit.ro)

6. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, s-a prăbușit luni din cauze naturale, spune Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. Ghidul de turism Mircea Jumanca spune că prăbușirea are drept cauză intervenția omului în circuitul apei. Romsilva a respins afirmațiile activistului de mediu, catalogându-le drept ”false”. ”Cascada s-a prăbușit sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, suliniază Romsilva. (Hotnews)

7. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a anunţat, luni seară, că Garda de Mediu este în control la Primăria Sector 1 şi la Romprest, în urma scandalului legat de ridicarea deşeurilor. Ministrul afirmă că autoritatea locală şi prestatorul de servicii au obligaţii legale clare şi trebuie să resolve împreună problema. Tánczos Barna a avut luni întâlniri separate cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cât şi cu operatorul de salubritate Romprest. (News.ro)

8. Un raport secret al unui laborator aparținând de guvernul american concluziona, în Mai 2020, că ipoteza ca noul coronavirus să fi provenit de la laboratorul din Wuhan e plauzibilă și trebuie studiată. Laboratorul Lawrence Livermore Național din California e specializat pe probleme biologice și este respectat în mediul academic. Departamentul de Stat a primit raportul în octombrie 2020, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. (WSJ)

O știre din Cronica Sportivă: S-au stabilit sferturile de finală în turneul masculin de la Roland Garros, după ce, ieri, Novak Djokovic și Rafael Nadal (care se pot întâlni în semifinale) au trecut de doi jucători tineri din Italia, Lorenzo Musetti, respectiv Jannik Sinner. Sferturile sunt: Alexander Zverev – Alejandro Davidovich Fokina, Stefanos Tsitsipas – Daniil Medvedev, Novak Djokovic – Matteo Berrettini și Rafael Nadal – Diego Schwartzman. (News.ro)

9. Președintele american Joe Biden l-a anunțat ieri pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski că îl va primi la Casa Albă în această vară. Vineri, într-un interviu televizat, Zelenski i-a cerut lui Biden o discuție personală care să aibă loc înaintea summitului pe care președintele american îl va avea cu Vladimir Putin, în 16 iunie. Zelenski și-a arătat disponibilitatea de a se întâlni cu președintele american “oriunde pe această Planetă și la orice oră”. (Axios)

10. Un nou medicament contra Alzheimer a fost aprobat de SUA, după aproape 20 de ani în care tratamentele pentru această boală au rămas neschimbate. Medicamentul Aducanumab tratează cauza bolii Alzheimer, cea mai comună formă de demență, și nu simptomele. În ultimii 10 ani, mai mult de 100 de potențiale tratamente contra Alzheimer au eșuat. (Digi24)

Fotografia dimineții – Pentru prima oară de la începerea pandemiei, sala unde se țin conferințele de presă de la Casa Albă a fost plină. Chip Somodevilla/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Florin Cîţu este propunerea PNL pentru postul de prim-ministru – Cronica dimineții
Studiu: Mai puțin de jumătate din spitalele din România raportează erorile medicale – Cronica dimineții