Analiză: iOS 14 livrează parțial promisiunile făcute inițial – Cronica de Tehnologie
1. După modelul iPhone-urilor “accesibile”, Samsung lansează Galaxy S20 FE, un smartphone care împrumută multe din caracteristicile seriei S20 de flagship-uri, precum chipset-ul Snapdragon 865, dar face și anumite compromisuri, precum scăderea rezoluției sau lipsa suportului pentru filmare 8K, pentru a obține un preț mai bun. Prețurile variantei cu 5G a smartphone-ului care va fi disponibil în România din 2 octombrie încep de la €749. (Profit.ro)
2. Google Maps lansează un layer care afișează situația îmbolnăvirilor cu COVID-19 în funcție de numărul cazurilor la suta de mii de locuitori. Noua facilitate, care va fi disponibilă în 220 de țări, va include etichete ce vor indica creșterea sau descreșterea numărului de cazuri. Sursele datelor sunt aceleași pe care gigantul american le folosește și în paginile de căutare. (TechCrunch)
3. iOS 14 livrează parțial promisiunile făcute inițial. Schimbările grafice, precum widget-urile și designul nou al mai multor elemente (Siri, notificări pentru apeluri, etc.), care ajung să ocupe mai puțin spațiu pe ecran, sunt de bun augur. Pe de altă parte App Library nu lasă utilizatorul să editeze folderele și ajunge, în unele cazuri, să facă de capul lui niște combinații bizare. În plus, modificarea aplicațiilor implicite se rezumă la browser și mail. iPadOS 14, de cealaltă parte, este un update minor, care nu beneficiază de facilitățile noi pentru widgeturi sau App Library. (The Verge, Review iOS și iPadOS)
4. Noul iPad, care nu aduce schimbări pe partea de design, se dovedește rapid, grație SoC-ului A12 Bionic, însă cel mai ieftin model oferă doar 32GB, o opțiune insuficientă, care nici n-ar mai trebui să existe. Restul criticilor vizează sistemul de operare. (The Verge, Review iPad 8)
5. Noi înregistrări ale discuțiilor interne de la Facebook, dintre conducerea companiei și angajați, arată preocupările acestora din urmă, care variază de la problemele politice, la pierderea mâncării gratuite în cazul lucrului remote. În ceea ce privește prima chestiune, Mark Zuckerberg este presat puternic de proprii angajați să ia măsuri împotriva stilului de comunicare al lui Donald Trump, în timp ce datele companiei arată că utilizatorii îl preferă. (The Verge)
6. Robinhood primește o finanțare de $460 milioane de la o serie de investitori printre care Andreessen Horowitz, Sequoia, DST Global, care se adaugă finanțării de $200 milioane anunțată luna trecută. Compania este evaluată acum la $11.7 miliarde. (Reuters)
7. Guvernul american propune oficial Congresului să modifice Section 230 din legislația federală, pentru ca platformele online să poată fi trase la răspundere pentru conținutul găzduit. Administrația Trump consideră că Facebook, Twitter și ceilalți cenzurează opiniile conservatoare, iar “atacul” asupra platformelor sociale s-a întețit după ce acestea au început să măsuri în ceea ce privește dezinformările postate de politicieni, inclusiv de Președinte. (Washington Post)
8. Următorul iPad Pro va fi primul produs Apple cu ecran Mini-LED (12.9 inch), crede analistul chinez Ming-Chi Kuo, care foarte rar se înșeală. Producția în masă a ecranelor va începe anul acesta, însă va crește semnificativ anul viitor, când se așteaptă ca Apple să lanseze cel puțin 6 produse cu această tehnologie. (MacRumors)
9. Adobe a prezentat Liquid Mode, o tehnologie pentru Acrobat Reader ce folosește inteligența artificială (Adobe Sensei) pentru a reformata PDF-urile, astfel încât acestea să fie mai ușor de citit pe ecranele mai mici. Tot cu ajutorul inteligenței artificiale, API-ul PDF Extract va putea fi folosit pentru a extrage automat elementele (text, imagini, tabele etc.) PDF-urilor. (VentureBeat)
10. Twitter lucrează la o opțiune care va permite utilizatorilor să-și trimită mesaje directe audio, continuând direcția pe care a inițiat-o în vară, când a lansat suportul pentru postări audio. Noua facilitate va intra în curând în faza de testare, când va fi disponibilă doar în Brazilia. (The Verge)