Analiză: În România, ratele de dobândă vor rămâne neschimbate pentru restul anului – Cronica dimineții
Cronica dimineții este susținută de Orange. Telefoanele vechi devin fapte bune pentru natură prin programul Orange de economie circulară “Re”.
1. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunţat că a răspuns solicitării Ucrainei, care a cerut Comisiei Europene includerea canalului Chilia – Bâstroe în coridorul de transport european, că singura cale navigabilă este canalul Sulina (News.ro). Experți ai Comisiei Europene sunt așteptați luni în România pentru a facilita dialogul între Ucraina şi România în scandalul privind lucrările de dragare de pe Canalul Bîstroe. (Hotnews)
2. În România, ratele de dobândă vor rămâne neschimbate pentru restul anului, arată analiza lunii martie realizată de ING Bank, trendul fiind acelaşi în toate cele patru ţări din Europa Centrală şi de Est. Economiștii ING estimează că este foarte probabil că nivelurile la care au ajuns indicii ROBOR pe piaţa interbancară să se fi apropiat de nivelul minim. Inflaţia estimată la finalul anului este de 7,4%. (Economica)
3. Decizia retailerului francez Auchan de a renunța la casieri a dus la apariţia unui val de nemulţumiri pe reţelele sociale. Luna trecută, compania a anunțat că renunţă complet la casieri şi îi înlocuieşte cu case de tip self service. Procesul se va implementa treptat, în prezent doar 12 magazine Auchan din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara fiind echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025 acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei. (Adevarul)
Promo: Retacom.ro – tot ce ține de fier – este unul dintre cei mai puternici distribuitori de produse siderurgice din centrul țării. Retacom „steel center” comercializează toată gama de produse din oțel utilizate la producția de confecții și construcții metalice, execută prelucrări primare ale acestora și le transportă în curtea Dvs.
4. O navă cu echipament militar american a sosit duminică în portul grecesc Alexandroupolis. Potrivit 902.gr, tehnica militară aparține NATO și va fi transportată în România și Bulgaria, unde vor avea loc exerciții militare majore în viitorul apropiat. (Digi24)
5. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „necesar” ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că Rusia nu poate câștiga războiul din Ucraina și e nevoie de începerea negocierilor pentru a pune capăt conflictului. (Hotnews)
Din Cronica de Carte: Cea de-a treia ediţie a SuperPoveşti din Bucureşti, un proiect care îşi propune să readucă în actualitate legendele şi poveştile despre oraş cu ajutorul noii generaţii de cititori, a fost lansată, pe 1 martie, de Compania de Librării Bucureşti (CLB) şi Headsome Communication. La începutul toamnei, copiii şi adolescenţii cu vârste între 8 şi 18 ani sunt aşteptaţi să trimită poveştile lor către organizatori, iar cele mai bune poveşti vor fi publicate într-un volum colectiv. (News.ro)
6. Premierul Letoniei, Krisjanis Karins, a declarat că este doar o chestiune de timp până când Ucraina va primi avioane de luptă de la aliații occidentali, adăugând că Europa ar trebui să mărească şi producţia de muniţie care nu mai poate rămâne „ca pe timp de pace”. (Digi24)
7. Statele membre ONU au ajuns la un acord istoric pentru protejarea oceanelor lumii, după 10 ani de negocieri. Tratatul (The High Seas Treaty) plasează 30% din mări în zone protejate până în 2030, cu scopul de a proteja şi recupera biodiversitatea marină. (G4Media)
Din Cronica Spațială: Patru astronauți au ajuns vineri pe Stația Spațială Internațională (ISS) cu o capsulă Crew Dragon a companiei provate SpaceX. Inițial, lansarea spre ISS trebuia să aibă loc în 27 februarie, însă a fost amânată pentru 2 martie din cauza unor probleme tehnice. De altfel, inclusiv andocarea la ISS a fost ușor întârziată din cauza unei defecțiuni la un senzor. Cei patru astronauți sunt americanii Stephen Bowen și Woody Hoburg, rusul Andrey Fedyaev și Sultan Alneyadi, cetățean din Emiratele Arabe Unite. În prezent, pe ISS se află nu mai puțin de 11 astronauți. (NASA)
8. Președintele Comisiei de Informații a Senatului SUA, Mark Warner, a declarat că are în plan introducerea un proiect de lege, săptămâna aceasta, pentru a permite Statelor Unite să interzică în mod sistematic tehnologia chineză, inclusiv servicii precum TikTok. (Bloomberg)
9. În această primăvară, o americancă și fiica ei vor fi judecate în Nebraska pentru efectuarea unui avort ilegal, dovada cheie fiind furnizată de Meta, compania-mamă a Facebook. Procurorii acuză că mama și-ar fi ajutat fiica să găsească și să ia pastile care ar induce un avort. Fata, care e adolescentă, se confruntă și cu acuzații că ar fi aruncat ilegal rămășițele fătului. Cele două au discutat planul de a găsi medicamentele pe aplicațiile Facebook, iar Meta a predat poliției logul care conține discuțiile între ele. (BusinessInsider)
Din Cronica Sportivă: Gabriel Bitan a obţinut medalia de bronz în finala probei de săritură în lungime, la Campionatele Europene de sală, de la Istanbul. Medalia de aur a revenit grecului Miltiadis Tentoglou (8.32), iar cea de argint suedezului Thobias Montler (8.19).
10. România a câștigat în fața Bulgariei recunoașterea europeană cu Indicație Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă Dobrogeană”, după aproape doi ani de opoziție din partea vecinilor de la sud de Dunăre. (Profit.ro)
Fotografia dimineții – O bucată mare de piatră s-a rupt în două pe o casă din satul Eski Kahta, Adıyaman, Turcia, în urma cutremurului care a avut loc luna trecută. Numărul morților a depășit 50.000. Halil Kahraman/Dia/Getty Images: