Analiză Europa Liberă: Izolarea lui Vladimir Putin seamănă cu zilele în Crimeea ale lui Mihail Gorbaciov, care au precedat sfârșitul URSS – Cronica Externă
Uniunea Europeană
1. Curtea Europeană de Justiție a reiterat că este singurul organism legal capabil să determine dacă o instituție europeană violează dreptul european sau nu. Curtea clarifica disputa legată de recenta decizie a Curții Constituționale a Germaniei care spune că Banca Europeană Centrală încalcă dreptul european dacă va decide să cumpere datoriile statelor membre. ”Pentru a asigura ca dreptul european să fie aplicat uniform, doar Curtea de Justiție Europeană – care a fost creată pentru acel scop de către statele membre – are jurisdicția de a decide dacă un act al unei instituții europene contravine dreptului Uniunii Europene”, precizează CEJ într-o declarație emisă vineri, 8 mai. (Euractiv)
2. Garda de coastă a Italiei a oprit două vase de salvare ale unor organizații caritabile în portul Palermo, motivând nereguli ”tehnice și operaționale”, pe care proprietarii le consideră însă pretexte pentru a bloca misiunile de salvare a migranților. O creștere a numărului de migranți care acostează Italia în acest an a deranjat guvernul italian, care se luptă cu criza generată de pandemia COVID-19. (Link)
SUA
3. SUA își va retrage sistemele anti-rachetă din Arabia Saudită și ia în considerare reducerea și a altor capabilități militare, ceea ce marchează sfârșitul unui efort de a construi un apărare militară împotriva Iranului, cel puțin pentru moment, conform unor oficiali americani. (WSJ)
Rusia
4. O analiză a radioului Europa Liberă arată că relația dintre autoritățile din Rusia și societate ”nu va mai fi niciodată la fel”, iar izolarea președintelui Vladimir Putin amintește de zilele în Crimeea ale lui Mihail Gorbaciov, când a fost ținut captiv de forțe care doreau preluarea puterii, cu un viitor incert la orizont. (Link)
Orientul Mijlociu
5. Forțele de graniță iraniene au ucis 45 de muncitori migranți afgani care încercau să intre în Iran în cursul acestei luni, obligându-i să intre într-un torent de apă al unui râu de munte sub amenințarea armelor (Reuters). Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a declarat că este ”șocat” de incident și a solicitat probe privind migranții afgani ”abuzați, torturați și înecați” de forțele de pază a granițelor iraniene. (Link)
Asia
6. SUA au solicitat Coreei de Sud să plătească $1,3 miliarde pe an pentru staționarea trupelor americane în peninsulă, ceea ce reflectă o creștere cu aproape 50% comparativ cu anul trecut, conform unui oficial senior al administrației Trump. (Link)
7. Bangladesh a arestat mai mulți critici ai guvernului și măsurilor luate de acesta în combaterea răspândirii COVID-19, printre care un desenator de benzi și un scriitor, care au postat în social media. (AlJazeera)
Africa
Bonus: Țigări și alcool evaluate la peste 2 milioane în moneda locală au fost confiscate de soldați de pe piața neagră a Africii de Sud, în zona de trafic aflată la granița cu Mozambic și Zimbabwe. Traficul de țigări ilegale și narcotice se află în creștere în țara africană. (Link)
8. Egipt intenționează să își modernizeze flota de elicoptere Apache cu un acord militar cu SUA de aproximativ 2.3 miliarde de dolari, care a fost aprobat Departamentul de Stat al SUA în data de 7 mai și trimis Congresului american. (Link)
America Latină
9. Argentina ia în considerare stabilirea prețurilor locale la petrol cu aproximativ 30% mai mult decât prețurile internaționale, 45 $ pentru un baril de petrol neprocesat, într-o mișcare care are scopul de a transforma extracția de gaze de șist din Patagonia într-un proiect economic viabil. (FT)
Global
10. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut vineri un efort al tuturor pentru a închide discursul urii global, într-un ”tsunami de ură și xenofobie, țapi ispășitori și frici”, în contextul unei ostilități îndreptate împotriva străinilor atât în online, cât și pe străzi, a teoriilor conspiraționiste antisemite și a atacurilor anti-musulmane. Guterres a spus că ”migranții și refugiații au fost demonizați ca sursă a virusului și li s-a negat accesul la tratament medical”. (AP)