Ambasadorii UE reuniți la Bruxelles au constatat refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen – Cronica dimineții
1. Ambasadorii UE reuniți vineri seară la Bruxelles au constatat refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în spațiul Schengen. Reuniunea a fost ultima încercare de anul acesta de a convinge Austria să accepte extinderea Schengen cu cele două țări. (RFI)
2. Generalul Ranco Pițu, fost procuror-șef la Secția Parchetelor Militare, care a jucat un rol esențial în ancheta care a vizat revoluţia din decembrie 1989 și a semnat rechizitoriul din dosar, a declarat că „scopurile grupării Ion Iliescu au fost înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceaușescu, însă menținerea României în zona de influență a URSS”. Fostul procuror militar susține că „probe zdrobitoare” arată că „gruparea Ion Iliescu era constituită încă de la finalul anilor 60”. Pițu a mai declarat că nu a existat nici măcar un singur terorist, totul fiind o diversiune. (Digi24)
3. România se situează pe locul 47 în clasamentul Global Firepower privind cele mai puternice armate din lume, între Chile (46) și Republica Cehă (48), cu un personal militar total de 132.000 (dintre care 50.000 de rezerviști), 146 de aeronave (dintre care 30 de avioane de luptă și 61 de elicoptere), 413 tancuri, 15.836 de vehicule blindate și 45 de nave. Primele cinci locuri sunt ocupate de SUA, Rusia, China, India și Marea Britanie. (Profit.ro)
4. A fost deschisă circulaţia şi pe cei 31,75 de km ai Tronsonului 3 (Valea Mare-Coloneşti) al drumului expres Craiova-Piteşti, a anunţat Sorin Grindeanu. Ministrul Transporturilor a adăugat că, dacă este menţinut actualul ritm de construire, anul viitor se va putea circula pe toţi cei 121 km. (News.ro)
Din Cronica de Mediu: România va putea recicla cu până la 80% mai mult prin SGR. Prin Sistemul de Garanție-Returnare, România va colecta 7 miliarde de ambalaje anual, plasându-se astfel pe locul 2 după Germania la colectarea de ambalaje, conform datelor anunțate de Ministerul Mediului. (Profit.ro)
5. Ministerul Afacerilor Interne a transmis că, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.455 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. De asemena din 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise 150.258 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. (News.ro)
6. Vladimir Putin a semnalat, prin intermediari, din septembrie, că este deschis la o încetare a focului care îngheață luptele pe liniile actuale. Doi foști înalți oficiali ruși apropiați de Kremlin și americani, precum și oficialii internaționali ar fi primit mesajul de la trimișii lui Putin. (NYTimes)
7. Franța, Italia și Spania au refuzat să participe la operațiunea Prosperity Guardian. Alte 20 de țări vor trimite nave de război. Operațiunea, inițiațiată de Statele Unite, are ca scop protejarea traficului comercial din Marea Roșie, de rebelii Houthi, din Yemen. (Reuters)
8. OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, este în discuții pentru o rundă de finanțare la o evaluare de aproximativ $100 miliarde. Dacă se concretizează, OpenAI va deveni al doilea cel mai valoros start-up din SUA, după SpaceX. (Bloomberg)
Din Cronica Spațială: Cercetătorii au folosit telescopul spațial James Webb pentru a realiza cea mai detaliată imagine de până acum cu planeta Uranus. Imaginea surprinde inelele interioare și exterioare ale planetei, inclusiv cel mai apropiat inel de planetă, care în mod obișnuit este foarte greu vizibil. De asemenea, în imagine sunt vizibili nouă dintre cei 27 de sateliți ai lui Uranus. (NASA)
9. Aon Center, al treilea cel mai înalt turn de birouri din Los Angeles, s-a vândut cu $147,8 milioane, cu aproximativ 45% mai puțin decât ultimul preț de achiziție din 2014, deoarece valoarea clădirilor de birouri continuă să sufere din cauza spațiilor libere și a costurilor de finanțare ridicate. (Bloomberg)
10. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a întocmit un clasament global al consumului în exces de alcool, iar românii sunt pe primul loc, urmați de danezi și britanici. (G4Media)
Fotografia dimineții – Steagul Israelului este acoperit cu vopsea roșie, la un protest, în Tel Aviv, al rudelor și susținătorilor ostaticilor reținuți de Hamas. Ahmad Gharabli/AFP/Getty Images: