Amazon ar putea prezenta săptămâna viitoare un nou model lingvistic, care poartă numele de cod Olympus – Cronica de Tehnologie

1. Amazon ar putea prezenta săptămâna viitoare un nou model lingvistic, care poartă numele de cod Olympus. Acesta va fi multimodal, putând lucra cu imagini și video, pe lângă text. (The Information)

2. Lucrătorii din call center-urile din Filipine spun că instrumentele de inteligență artificială generativă le fac munca mai grea. Cu 1,84 de milioane de lucrători, Filipine este a doua cea mai mare piață a acestor servicii după India. (Rest of World)

3. Meta, TikTok și X nu sunt fericite cu noua lege prin care Australia a interzis accesul la rețele sociale tinerilor care au sub 16 ani. Meta, de exemplu, se arată „îngrijorată de adoptarea grăbită a legislației”, „fără considerarea în mod corespunzător a dovezilor”. (Bloomberg)

4. Canada dă în judecată Google pentru comportament anticoncurențial în ceea ce privește publicitatea digitală. Printre altele, Biroul Concurenței cere gigantului american să vândă două dintre instrumentele sale de ad tech. (Reuters)

5. Guvernul german plănuiește noi subvenții pentru cipuri, care ar putea fi în valoare de €2 miliarde. Fondurile vor fi furnizate producătorilor de cipuri pentru a dezvolta „capacități moderne de producție care depășesc semnificativ stadiul actual al tehnologiei”. (Bloomberg)

6. Microsoft spune că a creat un magazin de jocuri Xbox pentru Android, dar nu-l poate lansa, deocamdată. Fără să numească direct cauza, compania lasă de înțeles că așteaptă ca instanța să forțeze Google să schimbe regulile Play Store. (The Verge)

7. Adulții din Marea Britanie petrec 4 ore și 20 de minute online, în medie. Creșterea față de anul trecut, când timpul petrecut online era de 3 ore și 41, este una semnificativă. (TechCrunch)

8. Revolut le va permite foștilor angajați, care au lucrat mai mult de doi ani pentru companie și au deținut acțiuni în valoare de peste $100,000, să participe la o vânzare secundară de acțiuni, la o evaluare de $45 de miliarde. Cel mai valoros fintech european nu a fost nevoit să strângă bani în ultimii ani, fiind scutit de fluctuații bruște ale evaluării. (Bloomberg)

9. Uganda a confirmat că hackerii au spart sistemele băncii centrale și au furat bani, dar neagă că paguba ar fi de $17 milioane, cât susținea presa. Un raport al incidentului complet va fi făcut public peste o lună. (Bloomberg)

10. Mark Zuckerberg s-a întâlnit miercuri cu Donald Trump. Întâlnirea a fost cerută de șeful Meta, care nu a avut până acum o relație foarte bună cu viitorul președinte al Statelor Unite, și urmează altor contacte, inclusiv convorbiri telefonice, între cei doi. (NY Times)

Ți-ar mai putea plăcea
40 din cele mai profitabile 100 de jocuri mobile pe luna trecută au dezvoltatori chinezi – Cronica de Tehnologie
Microsoft Teams a trecut de 115 milioane de utilizatori zilnici – Cronica de Tehnologie