Alertele în caz de seism implementate de Google pe Android nu au funcționat în cazul marelui cutremur din Turcia – Cronica de Tehnologie
1. Statele Unite caută un malware despre care se crede că a fost introdus în infrastructura esențială a țării de China. Malware-ul în cauză ar putea fi folosit pentru a îngreuna reacția militară a SUA (prin oprirea comunicațiilor sau alimentării cu energie și apă) în cazul unui conflict militar legat de Taiwan. NY Times
2. Walmart a cumpărat partea Tiger Global din Flipkart pentru $1.4 miliarde. Tranzacția evaluează gigantul indian de comerț electronic la $35 de miliarde, cu ~$3 miliarde mai puțin decât evaluarea din 2021. (Bloomberg)
3. Modelele Pro ale seriei iPhone 15 vor avea margini de doar 1,5 milimetri în jurul ecranului, de la 2,2 milimetri în prezent, grație unui nou proces de producție, numit LIPO (low-injection pressure over-molding). O altă noutate notabilă va fi înlocuirea oțelului inoxidabil cu titanium, care este mai rezistent și mai ușor. (Profit.ro)
4. Alertele în caz de seism implementate de Google pe Android nu au funcționat în cazul marelui cutremur din Turcia din luna februarie, arată o investigație. Google insistă că au fost trimise notificări, însă, nu oferă nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor. (Profit.ro)
5. Facebook a șters postări legate de COVID-19 la presiunea Casei Albe, arată documente interne ale companiei. Printre subiectele eliminate de platforma socială se numărau cele despre presupusa creare în laborator a virusului. Pe această temă au existat discuții contradictorii între executivii Meta, unii susținând că postările trebuiau etichetate, nu șterse. WSJ
6. Șoferul de rezervă al mașinii autonome Uber care a ucis un pieton în 2018 și-a recunoscut vina în instanță. Acesta a scăpat, însă, de închisoare, fiind condamnat la trei ani de probațiune. Acesta a fost primul caz în care un om a fost ucis cu o mașină autonomă. (Wired)
7. YouTube a lansat funcționalitatea Multiview, care permite utilizatorilor să urmărească simultan până la patru stream-uri de YouTube TV sau Primetime Channels. Aceasta este disponibilă pe televizoarele smart și stick-urile de streaming, dar nu și pe versiunile web pentru desktop sau mobil. (9to5Google)
8. Oficialii Ministerului de Interne al Marii Britanii au susținut în secret folosirea sistemelor de recunoaștere facială pentru identificarea celor care fură din magazine. Politica guvernului ignoră criticile legate de bias-ul actual al tehnologiei și contrastează puternic cu direcția adoptată de Uniunea Europeană. (The Guardian)
9. Japonia plănuiește să antreneze ~110.000 de oameni în domeniul digital în următorii doi ani, pentru a combate deficitul de personal cu abilități digitale. Estimările oficiale arată că, până în anul fiscal 2026, deficitul de angajați cu abilități în zona digitală va ajunge la 2,3 milioane. (Nikkei)
10. Google a prezentat un nou model robotic, numit RT-2, care implementează sistemelor robotice cele mai noi modele lingvistice. Modelul este considerat echivalentul unui creier artificial și le conferă roboților noi abilități de înțelegere și rezolvare a problemelor. (NY Times)