Alaska înregistrează un record de temperatură în decembrie de 19,4°C – Cronica de Mediu

La mulți ani! Un 2022 sustenabil, vă dorim. 💚

1. Alaska înregistrează un record de temperatură în decembrie de 19,4°C. De obicei, temperaturile în statul subarctic al SUA variază între -10°C și -4°C în timpul iernii (nytimes.com)

2. Săptămâna aceasta, oamenii de știință reuniți la New Orleans au avertizat că ceva alarmant ni se pregătește pe calota de gheață Antarctica de Vest. Ani de cercetări au evidențiat că mari fisuri s-au deschis atât deasupra, cât și sub ghețarul Thwaites, unul dintre cei mai mari din lume. Temerea lor este că se va fractura și se va prăbuși  în cinci ani sau mai puțin. 

Thwaites este foarte diferit de alți ghețari mari, cum ar fi cei din Groenlanda. În primul rând, nu se topește de sus, din cauza aerului mai cald. Se topește de dedesubt, din cauza apei oceanului care se încălzește și care îi erodează burta.

Ghețarul Thwaites (porecla lui este „Doomsday”) este de dimensiunea Floridei. Este dopul  întregii calote glaciare a Antarcticii de Vest, care conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării cu 3 metri. (rollingstone.com)

3. Inacțiunea privind schimbările climatice îi stresează  într-o mare măsură  pe tinerii din întreaga lume. În timp ce schimbările climatice generează vreme extremă și topirea calotelor polare, inacțiunea oficialilor guvernamentali afectează și sănătatea mintală a tinerilor, arată o nouă cercetare. Cercetătorii au chestionat 10.000 de tineri cu vârste între 16 și 25 de ani din 10 țări. Patruzeci și cinci la sută au spus că anxietatea și stresul le afectează viața de zi cu zi, iar 75% au considerat viitorul ca fiind înspăimântător. În plus, 58% au spus că guvernele „mă trădează pe mine și/sau pe generațiile viitoare”, iar 64% au spus că guvernele lor nu fac suficient pentru a evita o catastrofă climatică. (usnews.com)

4. Criza climatică este o criză a drepturilor copilului. 77% dintre tinerii din Maldive sunt îngrijorați de schimbările climatice. Dacă nu putem limita încălzirea globală la 2°C, acest paradis insular poate deveni pustiu in 2050 – și va dispărea complet până la sfârșitul secolului. Maldive contribuie cu doar 0,003% la emisiile globale de gaze cu efect de seră, dar plătește pentru criza climatică globală prin însăși existența ei. Doar printr-o acțiune globală perspectivele sumbre pentru copiii care trăiesc pe insulele joase poate fi inversată. (unicefsua.org)

5. Niciun munte suficient de înalt: un studiu a descoperit plastic în aerul „curat”.  Microplastice din Africa și America de Nord găsite în aer în Pirineii francezi, la 2.877 de metri deasupra nivelului mării. Microplasticele sunt fragmente minuscule – care măsoară mai puțin de 5 mm – care provin din ambalaje, îmbrăcăminte, vehicule și alte surse și au fost detectate pe uscat, în apă și în aer. (theguardian.com)

6. Oamenii de știință au găsit un depozit neașteptat de forme de viață sub platforma de gheață din Antarctica. O echipă de cercetători de la Institutul Alfred Wegener din Germania a descoperit 77 de specii pe fundul mării sub o platformă de gheață din Antarctica – un indiciu că acest tărâm misterios ar putea fi mult mai bogat din punct de vedere biologic decât au realizat oamenii de știință. (theverge.com)

7. Cel mai mare parc eolian offshore din lume a devenit operațional. Se așteaptă să devină complet operațional anul viitor și să furnizeze suficientă energie pentru mai mult de 1,3 milioane de case din Marea Britanie. (newatlas.com)

8. Avertisment privind schimbările climatice: toate locurile din Marea Britanie care ar putea fi sub apă în următorii 10 ani. Marea Britanie ar putea simți din plin forța crizei climatice în doar 10 ani, conform unui raport care a susținut că mai multe regiuni s-ar putea afla în mod regulat sub apă: Londra, coasta de est și Cardiff ar putea fi toate sub apă în mod constant până în 2030. În sudul Londrei, acestea includ zone precum Fulham, Hammersmith, Shepherd’s Bush, Elephant and Castle și Camberwell. În afara capitalei, orașele de pe coasta de est, cum ar fi Scunthorpe, Hull și Grimsby, Skegness și King’s Lynn, sunt toate amenințate de inundații în următorii 10 ani. (express.co.uk)

9. 2021 a făcut posibil ca schimbările climatice să fie imposibil de ignorat.  Știm că activitatea umană contribuie la schimbările climatice de zeci de ani. În anii 1950, oamenii de știință au început să ridice semne de alarmă, iar în anii 1980 – cu semnele timpurii ale încălzirii planetei devenind clare – au început să sune alarma. Am avut patru decenii să facem ceva, cu toate acestea, emisiile au crescut semnificativ în fiecare an. Fiecare indicator pe care îl avem spune că, dacă nu ne reducem semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră până la sfârșitul deceniului, suntem sortiți unui viitor cu condiții aproape de netrăit. Odată cu închiderea acelei ferestre, se pare că realitatea a devenit mai greu de ignorat. Pentru prima dată după mult timp, se pare că pendulul începe să se îndrepte spre acțiune. În anul 2021 au fost luați, poate, cei mai importanți pași în abordarea schimbărilor climatice din istorie, de la corporații care îmbrățișează obiective de emisii nete zero până la națiuni și guverne din întreaga lume care pun politici semnificative pentru a reduce impactul nostru asupra planetei. Lăsând deoparte întrebarea foarte presantă dacă este suficientă pentru a conta, modul în care discutăm și abordăm schimbările climatice s-a schimbat cu siguranță în acest an. (mic.com)

10. O mare în flăcări, temperaturi record, glaciar dispărut, inundații record și o cupolă de căldură:  Vă invităm la final de 2021 să ne amintim cele mai mari momente de criză climatică din 2021. (independent.co.uk)

Poza ediției: Nava de cercetare „Nathaniel B. Palmer” lângă ghețarul Thwaites, cunoscut și ca Doomsday, în 2019.

Ți-ar mai putea plăcea
Raportul IEA privind investițiile mondiale în energie arată o investiție record de $1400 miliarde în energie curată în 2022 – Cronica de Mediu
Iohannis, la COP28: 86% din energia României va fi regenerabilă până cel târziu în 2050 – Cronica de Mediu