Agricultura, sănătatea și transporturile sunt sectoarele economice care au scazut cel mai mult în august – Cronica dimineții

1. Agricultura, sănătatea și transporturile sunt sectoarele economice care s-au contractat cel mai puternic în august comparativ cu iulie, afacerile scăzând cu 46% în agricultură, cu 21% în sănătate și cu 19% în cazul transportatorilor, arată datele Barometrului SmartBill. Conform datelor din Barometru, doar două sectoare au fost pe plus în august (comparativ cu iulie): Activitati de servicii administrative/activitati de servicii suport (care include închirierile și leasingul) și Activitati de spectacole, culturale si recreative. (Hotnews)

2. Institutul Național de Statistică a analizat datele aferente lunii octombrie a anului 2018. În întreprinderile cu cel puţin 10 salariaţi aparţinând sectorului public, câştigul salarial mediu brut a fost 5802 lei/lună, cu peste 1208 lei mai mult decat media la nivel național. Comparativ, în sectorul privat, câştigul salarial lunar mediu brut a fost sub media naţională cu 455 lei. În marea majoritate a statelor europene, trendul este invers, salariul este mai mare în mediul privat. (RFI)

3. Guvernul vrea să modifice legea din 1992 care reglementează regimul zonelor libere pentru a putea transforma și fostul port Midia, care de anul trecut este parte a portului Constanța, în zonă liberă, în care mărfurile aduse din afara UE pot fi depozitate fără taxe, vamale sau de altă natură. Este a patra tentativă în acest sens a autorităților din ultimii 8 ani. (Profit.ro)

4. Guvernatorul Californiei a semnat un ordin prin care, din 2035, nu vor mai putea fi vândute decât mașini cu zero emisii de gaze. Practic, pe cea mai mare piață din SUA nu vor mai putea fi vândute mașini alimentate cu benzină sau motorină. Mai mult de 11% din vânzările de mașini din SUA au fost vândute în California anul trecut. (WSJ)

5. Guvernul francez a anunțat miercuri noi măsuri severe pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, după ce s-au înregistrat peste 13.000 de noi cazuri în 24 de ore. Barurile și restaurantele în al doilea oraș ca mărime din țară, Marsilia, vor fi închise, iar 11 orașe, printre care și Parisul, vor trece în „stare de alertă sporită”. (Ziare)

Promo: Filmul de acțiune “Mulan”, o aventură a unei curajoase tinere care se deghizează în bărbat să poată fi primită în armata care luptă pentru dreptate, este întocmai ca o tapiserie chinezească: realizat în cele mai mici detalii autentice, cu grijă pentru detalii și istorie. Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania pe 25 septembrie.

6. JPMorgan va muta 200 miliarde euro din Marea Britanie la Frankfurt, din cauza Brexitului, devenind astfel una dintre cele mai mari bănci din Germania. (Bloomberg)

7. Vizierele din plastic sunt complet neeficiente împotriva virusului, protecția oferită fiind aproape zero împotriva aerosolilor ce conțin particule de virus. Datele apar într-o simulare realizată de un supercomputer japonez. (TheGuardian)

8. Un nou record de ger a fost inregistrat în emisfera nordică, pe 22 decembrie 1991, în Groenlanda: minus 69,6 grade Celsius. Temperatura a fost înregistrată de o stație de măsurare care nu aparține rețelei obișnuite de stații meteorologice. Ea a fost semnalată de „detectivii climatici” înainte de a fi confirmată de Organizația Meteorologică Mondială, de unde și publicarea sa târzie, ieri. (Profit.ro)

9. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că pelerinajul religios de la Iaşi va avea loc şi în acest an, în luna octombrie. Vor fi luate măsuri speciale, pentru a se evita aglomeraţia din jurul Catedralei. Perioada în care racla va rămâne aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsă la o săptămână, urmând a fi create culoare speciale pentru pelerini. (News.ro)

10. Șeful cercetătorilor care consiliează guvernul britanic în ceea ce privește pandemia deține acțiuni la GlaxoSmithKline (GSK) în valoare de 600.000 de lire. Sir Patrick Vallance, care zilele trecute estima că luna viitoare numărul cazurilor noi zilnice va ajunge la 50.000, a fost președintele GSK până în 2018. GSK și Sanofi au semnat, în iulie, un contract cu guvernul britanic pentru furnizarea a 60 milioane doze din vaccinul împotriva Covid-19. Guvernul britanic a anunțat că Sir Patrick Vallance nu are nicio implicare în zona comercială ci doar în zona științifică. (TheTelegraph)

Fotografia dimineții – Mesaje electorale scrise pe o tablă a Autobazei Militari. Societatea de Transport Bucureşti s-a delimitat aseară de astfel de situaţii, acuzând gestul condamnabil al unui angajat al Societăţii:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei de la 1 ianuarie 2019
Ministrul Finanțelor confirmă că au fost discuții despre naționalizarea pilonului privat de pensii – Cronica dimineții