Administrația Trump pregătește propuneri pentru a stimula companiile americane să își mute operațiunile în afara Chinei – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Guvernul Ungariei intenționează să suspende anumite obligații privind protecția datelor, ceea ce îngrijorează Comitetul European privind Protecția Datelor. (Euractiv)

2. Puterile speciale exercitate de premierul Ungariei Viktor Orban în contextul crizei coronavirus sunt așteptate să se termine la începutul lunii iunie, conform șefului său de cabinet. (Reuters)

3. Conducerea partidului Alternativa pentru Germania (AfD) l-a exclus vineri pe liderul Andreas Kalbitz, după ce acesta a fost calificat ca extremist de dreapta de către Biroul Federal pentru Protejarea Constituției. Kalbitz este acuzat că ar fi ascuns fosta sa apartenență la gruparea extremistă ”Heimattreue Deutsche Jugend”, o asociație interzisă, atunci când a intrat în AfD. (Euractiv)

4. Margrethe Vestager, care conduce portofoliul competiției europene, și-a exprimat preocuparea legată de ”diferențele enorme” ale ajutorului de stat dintre statele membre, spunând că au început să afecteze piața europeană comună. Germania a alocat mai mult de jumătate din ajutorul de stat de urgență aprobat de conducerea UE, ceea ce suscită îngrijorări legate de avantaje incorecte în piața comună europeană, în sensul distorsionării competiției corecte și îngreunării recuperării economice post-pandemie. (Euractiv)

SUA

5. Administrația Trump pregătește propuneri pentru a stimula companiile americane să își mute operațiunile sau principalii furnizori în afara Chinei, inclusiv prin anularea unor taxe, noi reguli și ajutoare structurate în mod foarte atent. Mai multe discuții și interviuri cu oficiali guvernamentali și directori din anumite industrii relevă că există o discuție foarte serioasă, inclusiv idea unui ”fond de mutare” de 25 miliarde dolari menit să încurajeze companiile americane să își reconsidere drastic relația cu China. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. Ministrul de externe iranian a avertizat duminică Statele Unite împotriva trimiterii navelor sale în Caraibe pentru a perturba aprovizionările cu combustibil din Iran către Venezuela. (Link)

Asia

7. Președintele Afganistanului Ashraf Ghani și rivalul său Abdullah Abdullah au semnat un acord de împărțire a puterii duminică, pentru a pune capăt unei lungi crize politice care durează de luni de zile, într-un efort de a avansa cu procesul de pace. Abdullah a fost numit președintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Națională, împuternicit să susțină discuțiile cu gruparea armată a Talibanilor.  (AlJazeera)

8. Poliția din Myanmar a declarat că a confiscat o cantitate enormă de fentanil lichid, o substanță periculoasă cu care se fabrică opioide pentru piața Americii de Nord. UNODC a declarat că este fără precedent confiscarea operată și că autoritățile din Myanmar au ”destabilizat o rețea semnificativă”, în urma unei operațiuni care a durat două luni și a implicat poliția și armata. S-au confiscat 163.000 litri și 35.5 de tone de substanțe pentru fabricarea drogurilor, dar și arme, fiind arestate peste 130 de persoane. (Reuters)

America Latină

9. Președintele Argentinei Alberto Fernandez dorește restructurarea miliardelor datorate în dolari, mai mult de $65 miliarde, care au termen limită de plată vineri, 22 mai. Incapacitatea de a plăti sau de a restructura datoriile vor arunca Argentina în incapacitate de plată pentru a noua oară în istoria sa. (Link)

Global

10. O coaliție internațională formată din țări africane, europene și alte țări membre a solicitat luni Organizației Mondiale a Sănătății să lanseze o evaluare independentă privind modul în care OMS a administrat răspunsul internațional la criza coronavirus, întrucât au existat acuzații între SUA și China privind sursa pandemiei, în care au murit peste 300.000 de oameni și care a afectat economia globală.  (WashingtonPost)

Ți-ar mai putea plăcea
“Pandemia COVID-19 poate fi controlată până în iunie, dacă toate țările se vor mobiliza să lupte împotriva virusului” – Cronica Externă
Epidemolog-ul șef al Suediei a admis că a greșit în strategia sa de combatere a COVID-19 – Cronica Externă