Acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite anunțat de Donald Trump – Cronica Externă
Europa
1. Franța a anunțat că își va crește temporar prezența militară în estul Mării Mediterane, pentru a ajuta Grecia, în contextul tensiunilor crescute cu Turcia privind apele teritoriale. (Politico)
Bonus: În curând aeroportul din Bruxelles va putea oferi, contra cost, teste pentru coronavirus, la aterizare. (Politico)
2. Nepotul unui lider nazist a fost găsit vinovat de fraudă. Rainer Hӧss ar fi vândut fotografii aparținând bunicului său, Rudolph Hӧss, comandant al lăgărului morții de la Auschwitz. De asemenea, ar fi împrumutat 17.000 euro de la un om de afaceri german pentru a finanța un film despre Holocaust, pe care l-ar fi produs chiar el, pretinzând că deține proprietăți de milioane, dar că banii sunt blocați în bunuri imobiliare în SUA. (DW)
SUA
3. Candidatul democraților, Joe Biden, și-a făcut prima apariție alături de vicepreședinta aleasă să îl însoțească în lupta electorală, senatoarea Kamala Harris. Aceștia l-au criticat pe Donald Trump și au descris o viziune privind recuperarea țării, atât pe plan economic, social și al injustiției rasiale. (NYTimes)
Orientul Mijlociu
4. Într-o alocuțiune în Parlament, președintele sirian Bashar al-Assad a criticat sancțiunile SUA, ca fiind un efort ”de a sugruma cetățenii sirieni” și a promis că va anihila corupția. Parlamentarii au promis să se ”sacrifice” chiar ei pentru Assad, după ce acesta și-a întrerupt speech-ul din cauza unei presupuse scăderi a tensiunii arteriale. (TimesofIsrael)
5. Într-o declarație istorică, Israel și Emiratele Arabe Unite au promis că vor normaliza relațiile dintre cele două state. Acordul a fost stabilit joi, fiind al treilea dintre Isral și un stat arab, după Egipt și Iordania. Un anunț al Casei Albe arată că liderii SUA, Israel și ai Emiratelor Arabe au discutat joi despre ”normalizarea totală a relațiilor” dintre ele. Acordul a fost anunțat pe Twitter de președintele american Donald Trump: ”Acord istoric între doi dintre prietenii noștri importanți, Israel și Emiratele Arabe Unite”. Conform unor surse israeliene, înțelegerea de joi a fost precedată de săptămâni de discuții intense în Ierusalim și Abu Dhabi. Pompeo a descris acord ca fiind un ”pas semnificativ înainte pentru pacea în Orientul Mijlociu”. Ca parte a acordului, Israel trebuie să suspende planurile de anexare a unor teritorii palestiniene. (TimesofIsrael)
Bonus: Premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă că, în pofida acordului istoric cu Emiratele Arabe Unite, planurile de anexare a unor teritorii palestiniene din Cisiordania, nu au fost abandonate. (Link)
Asia
6. Președinta Taiwan-ului Tsai Ing-wen a declarat că se va concentra pe îmbunătățierea apărării țării și va iniția legături de securitate cu SUA. Cabinetul acesteia a propus o mărire cu peste 10% a bugetului de apărare. După vizita secretarului american pentru sănătate în Taiwan, prima din 1979, Tsai Ing-wen a transmis că Beijing trebuie să respecte autonomia și democrația Taiwanului. (Link)
7. Ministrul de externe al Malaeziei a criticat pretențiile Chinei în Marea Chinei de Sud ca având „nicio bază” în dreptul internațional și a anunțat că Kuala Lumpur va trimite o revendicare către Națiunile Unite cu privire la teritoriile de lângă coasta Malaeziei. Până acum, Malaezia a evitat să critice China, care este partenerul ei comercial cel mai important. (Link)
Africa
8. Muncitorii au reușit să înlăture o mare parte din petrolul rămas pe un vas împotmolit lângă coasta Mauritius, însă premierul Pravind Jugnauth a declarat că va cere daune proprietarului japonez al vasului. În urma impactului s-au scurs o mie de tone de petrol în ecosistemul Mauritius. (DW)
America Latină
9. Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador a declarat că foștii președinți Felipe Calderon și Enrique Pena Nieto trebuie să depună mărturie, după ce un fost oficial guvernamental i-a acuzat de corupție. Comentariul lui Lopez Obrador este fără precedent pentru Mexic, unde liderii sunt tratați în mod obișnuit impunitate. (FT)
10. Pădurea amazoniană din Brazilia a experimentat deja peste zece mii de focuri în primele zece zile din august, cel mai ridicat număr din ultimii zece ani, cu o creștere de 17% mai mult decât perioada similară din 2019, conform unei analize a organizației Green Peace, pe baza unor cifre guvernamentale. (TheGuardian)