A treia etapă de relaxare în România: Se reia traficul aerian către 17 state, iar persoanele care vin din aceste destinaţii nu mai stau în izolare – Cronica Știrilor Pozitive

1. Studii efectuate la Paris, în Austria, Hong și Japonia care au analizat focarele de infecție arată că nici unul nu are legătură cu sistemul public de transport. (TheAtlantic)

2. Sinovac Biotech a anunțat că fazele 1 și 2 ale testelor clinice realizate pe vaccinul CoronaVac a dat rezultate pozitive. Vaccinul a generat anticorpi la 14 zile de la injectare în peste 90% din teste. (Link)

3. Un test clinic al unui medicament experimentat pentru înlăturarea cheagurilor de sânge cauzate de Covid-19 va începe în Marea Britanie. (BBC)

4. Un studiu din Elveția arată că la 36.000 de persoane sub 50 de ani infectate cu noul virus s-au înregistrat două decese, adică o rată de 0.005%. (Link)

5. Începând de astăzi, autoritățile din România ridică o serie de restricții impuse din cauza epidemiei de coronavirus, aceasta fiind a treia etapă de relaxare stabilită de autorități. Vor fi redeschise mall-urile, însă fără restaurante și locuri de joacă, after-school-urile, creșele și grădinițele private, va fi posibilă organizarea unor evenimente private cu un număr mai mare de participanți. Vor fi redeschise, cu respectarea măsurilor de distanțare, sălile de fitness și piscinele exterioare. (Hotnews)

6. Spania îşi va redeschide la 21 iunie frontierele pentru cetăţenii din ţările din Uniunea Europeană, a anunţat premierul Pedro Sanchez. (News.ro)

7. Franța a înregistrat ieri a cincea zi consecutivă cu un număr de decese sub 30, cauzate de Covid-19. (Reuters)

8. Autorităţile din Marea Britanie au anunţat, duminică, 36 de noi decese cauzate de coronavirus, cel mai mic bilanţ zilnic de după 22 martie. (News.ro)

9. De azi, obligativitatea izolării va fi eliminată pentru persoanele care vin din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, a decis sămbătă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, De asemenea, legăturile aeriene cu aceste destinaţii vor fi reluate de la aceeaşi dată. (News.ro)

10. Congresmenul republican Devin Nunes, în numele mai multor congresmani, Mike Conaway, Michael Turner, Brad Wenstrup, Chris Stewart, Rick Crawford, Elise Stefanik, și Will Hurd, a citit, în Camera Reprezentanților a SUA, pe 11 iunie, declarația dedicată aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii. (G4Media)

11. Mii de persoane au manifestat, duminică, la Berlin, împotriva rasismului şi pentru echitate socială, formând un lanţ uman de nouă kilometri, cu respectarea distanţării sociale. (News.ro)

12. Cererea de zahar, la nivel global, va scădea pentru prima oară în ultimii 40 de ani. (Bloomberg)

13. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat duminică, într-un discurs televizat, că Franţa accelerează planurile de a relaxa restricţiile impuse de autorităţi pentru prevenirea extinderii noului coronavirus, pentru a relansa cât mai repede activităţile în cea de-a doua mare economie a zonei euro. (News.ro)

14. Guvernul Afganistanului şi talibanii au convenit ca prima lor rundă de negocieri de pace să aibă loc la Doha, au anunţat duminică ambele părţi. (News.ro)

15. “Grecia este pregătită să primească turişti în această vară”, în condiţii de siguranţă, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, în tipul unei deplasări pe insula Santorini, înainte de redeschiderea sezonului turistic, relatează presa internaţională. (News.ro)

16. Pe 18 iunie, la 5 luni de la închidere, Disneylandul din Hong Kong va deveni al doilea parc Disney din lume care va fi redeschis. (CNN)

17. O britanică a incubat 3 ouă de rață cumpărate de la supermarket, în timp ce se afla în izolare, și s-a „ales” cu trei rătuște pe care le-a numit Beep, Peep și Meep. (BBC)

18. Știri pozitive din lumea literară, din Cronica de Carte:

-Pe 22 iunie, se reia activitatea Clubului de lectură Bibliobibuli, în variantă online. Volumul discutat va fi „Țoc țoc”, de Roald Dahl, Editura Art (Eveniment);

-Romanul ”Ciuleandra”, de Liviu Rebreanu, a fost publicat în limba italiană la Editura Rediviva Milano (Agenția de carte);

-Statul francez va acorda industriei cărții o sumă totală de 82 de milioane de euro, solicitările inițiale fiind de 500 de milioane (ActuaLitte);

-37% dintre canadieni au ascultat o carte audio în anul 2020, în vreme ce 24% dintre ei ascultă cărți în acest format în fiecare zi (ActuaLitte);

-Biblioteca Națională a Israelului a anunțat că mai mult de 2.500 de manuscrise și cărți islamice rare vor fi digitalizate și puse la dispoziția publicului (The Guardian);

-Dronele Google vor livra cărți pentru copiii din Christiansburg, Virginia, pentru a-i ajuta pe aceștia să citească mai mult pe timpul verii (Washington Post);

-Editura Hachette UK va dona 12.000 de cărți pentru comunitățile afectate de pandemie (BookSeller).

Fotografia dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Noua Zeelandă a depășit 100 de zile fără a înregistra vreun caz nou, local, de infectare cu noul coronavirus – Cronica Știrilor Pozitive
Numărul deceselor cauzate de Covid-19 a scăzut, la nivel global, pentru a treia săptămână consecutiv – Cronica Știrilor Pozitive