A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice – Cronica dimineții
1. Mihail Gorbaciov, ultimul secretar general al partidului comunist sovietic și ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, înainte de dizolvarea acesteia, a murit la Moscova, la vârsta de 91 de ani. Gorbaciov își are locul în istorie, alături de președintele american Ronald Reagan și cancelarul german Helmut Kohl, pentru schimbările revoluționare din anii ‘80 care au transformat Uniunea Sovietică, au doborât Cortina de Fier, au permis reunificarea Germaniei și eliberarea estului Europei de sub comunism. Fostul lider sovietic a pus capăt invaziei sovietice din Afganistan, susținând un model de politică internațională care a denunțat violența ca o soluție reală la problemele politice. În ultimii ani a devenit un critic al lui Vladimir Putin pentru regimul opresiv adoptat de acesta.
2. Băncile au accelerat competiția pentru economisirile populației și firmelor în iulie, ducând dobânzile la depozite la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Au crescut, însă, și dobânzile la credite, în condițiile în care indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a fost actualizat la un nivel mai ridicat. Atât ratele de dobândă la credite, cât și cele la depozite rămân adânc în teritoriu real-negativ ca urmare a inflației de 15% pe an. (Profit.ro)
3. Termoenergetica a cerut intervenția Guvernului, pentru asigurarea finanțării PMB care nu poate susține finanțarea sistemului de termoficare al Bucureștiului. Situația financiară a Termoenergetica este critică, în cursul lunii septembrie urmând să existe riscul deschiderii procedurii de insolvență față de societate. “Intervenția Guvernului pentru asigurarea finanțării PMB este imperios necesară, aceasta fiind în imposibilitatea de a susține financiar funcționarea sistemului de termoficare”. (B365)
4. Pentru prima oară în România, polițiștii au prins mai mulți șoferi drogați la volan față de cei băuți. Peste 70 de dosare penale au fost deschise în luna iulie pentru șoferii care au condus sub influența substanțelor interzise, în comparație cu 60 de dosare pentru șoferii băuți. Trendul celor care conduc drogați este în creștere, atrag atenția polițiștii. În ultimii doi ani numărul celor care se urcă la volan sub influența substanțelor psihoactive a crescut aproape de două ori. (Digi24)
5. Au fost raportate lupte crâncene în timp ce Ucraina încearcă să recucerească regiunea Herson, ocupată de ruşi în sudul ţării, dar experţii militari au declarat pentru BBC că acest lucru „nu se va întâmpla rapid”. Oficialii de la Kiev au descris ofensiva ca pe o măcinare lentă a inamicului. Ucraina anunțase anterior că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei, informație dezmințită de ruși. Afirmațiile Ucrainei şi ale Rusiei nu au putut fi verificate în mod independent. Herson a devenit primul mare oraş ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale invaziei Moscovei, care a început la 24 februarie. (News.ro)
Din Cronica Sportivă: Campionatele Mondiale de Natație pentru juniori au debutat marți, la Lima, cu două rezultate excelente pentru România, care și-a trecut în palmares două medalii: aurul adus de ștafeta masculină de 4x100m liber și argintul obținut de Vlad Stancu la 400m liber. După titlul european câștigat în iulie, la Otopeni, ștafeta de 4x100m liber a obținut și aurul mondial. David Popovici (17 ani), Alexandru Constantinescu (16), Ștefan Cozma (17) și Patrick Dinu (17) s-au impus în final în 3:18.84, cu un avans de aproape o secundă și jumătate față de urmăritori, într-o cursă pe care au dominat-o de la start și până la finiș. (GSP)
6. Companiile franceze și poloneze trebuie să lucreze împreună pentru a reinvesti masiv în sectorul nuclear, a declarat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki la cea mai mare conferință a federației patronale din Franța, MEDEF. (Hotnews)
7. Ministrul portughez al sănătăţii, Marta Temido, a demisionat marţi după moartea unei femei însărcinate, pe fondul disfuncţionalităţii serviciilor spitaliceşti care suferă de lipsă de personal. Lăudată pentru gestionarea crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19, Marta Temido, în vârstă de 48 de ani şi în funcţie din 2018, devenise unul dintre cei mai populari membri ai executivului socialist al premierului Antonio Costa. Temido a fost ţinta criticilor dure din partea opoziţiei şi a reprezentanţilor îngrijitorilor din cauza dificultăţii spitalelor de a asigura funcţionarea serviciilor în această vară, din lipsă de medici. (G4Media)
8. Consumatorii francezi, conștienți de costuri, renunță la pește și la mâncarea organică, cumpărând carne mai ieftină, pentru a economisi bani atunci când fac cumpărături, a declarat Alexandre Bompard, șeful celui mai mare retailer european, Carrefour. (Profit.ro)
9. Pentru prima oară în Statele Unite, legislativul din California a adoptat un proiect de lege care cere producătorilor de aplicații de social media precum Facebook, Instagram și TikTok să ia în considerare sănătatea fizică și mentală a minorilor atunci când își proiectează produsele. (WSJ)
10. Un agent FBI care a fost acuzat de partizanat în gestionarea anchetei privind laptopul lui Hunter Biden a demisionat. Agentul special adjunct al FBI, Timothy Thibault, nu mai este în cadrul biroului. Thibault s-a pensionat în weekend, potrivit unei surse familiarizate cu această chestiune. El a fost condus afară din clădire vineri, aceasta fiind procedura standard. (G4Media)
Fotografia dimineții – Președintele sovietic Mihail Gorbaciov în timpul sărbătoririi Zilei Revoluției, la Moscova, pe 7 noiembrie 1989. AP Photo/Boris Yurchenko: