A fost descoperită prima exoplanetă care a supraviețuit după explozia stelei pe care o orbita – Cronica Spațială
1. Cercetătorii au descoperit prima exoplanetă care a supraviețuit după ce steaua în jurul căreia orbita a explodat și s-a transformat într-o pitică albă. Explozia unei stele este violentă și conduce la “devorarea” planetelor aflate la o anumită distanță, iar exoplaneta descoperită recent de cercetători a fost la un pas să aibă o astfel de soartă. Exoplaneta are dimensiuni apropiate de cele ale planetei Jupiter și se află la circa 6500 de ani lumină distanță de sistemul nostru solar. (Science Alert, studiul publicat în Nature)
2. Cercetătorii susțin că viitoarea rețea de telescoape Square Kilometer Array, care va fi construită în Africa și Australia și va avea o suprafață de circa 1000 de kilometri pătrați, va fi capabilă să detecteze găuri negre masive care “s-au prăbușit” foarte aproape de formarea Universului. Noua rețea ar urma să devină operațională în 2027, iar proiectul va fi finalizat în 2030. Până în prezent, astronomii au reușit să identifice găuri negre care au existat atunci când Universul avea mai puțin de 700 de milioane de ani, comparativ cu vârsta actuală de peste 13 miliarde de ani. (Universe Today)
3. O echipă de cercetători olandezi a descoperit unde radio care provin de la 4 stele îndepărtate inactive din punct de vedere magnetic. Cea mai bună explicație pentru acest fenomen este că există planete care orbitează în jurul celor patru stele. În cazul în care ipoteza va fi confirmată, va fi pentru prima oară când oamenii de știință captează unde radio de la planete din afara sistemului nostru solar. (ZME Science)
4. NASA va lansa sâmbătă sonda spațială Lucy, care va călători circa 6 miliarde de kilometri în 12 ani pentru a studia un asteroid din centura de asteroizi dintre planetele Marte și Jupiter și alți șapte asteroizi troieni ai planetei Jupiter, care orbitează în jurul Soarelui pe aceeași orbită ca și planeta gazoasă. (Earth Sky)
5. Un studiu publicat în revista Nature susține că planeta Venus nu a oferit condiții prielnice pentru viață nici în trecutul său geologic, în ciuda unor estimări contrare anterioare. Studiul afirmă că, în trecutul geologic, Venus avea nori doar în partea sa întunecată și că aceștia au contribuit la încălzirea suplimentară a planetei printr-un efect de gaz de seră. Practic, planeta a fost și în trecut prea caldă pentru a permite formarea râurilor, lacurilor sau oceanelor. (Space)
6. Australia va colabora cu NASA pentru dezvoltarea unui rover de 20 de kilograme care va fi trimis pe Lună în cadrul unei misiuni care va avea loc cel mai devreme în 2026. Rover-ul va avea rolul de a colecta mostre de sol lunar și de a extrage oxigen din regolit, ca parte a planurilor pentru o misiune cu echipaj uman. Cercetătorii australieni consideră că experiența acumulată de stat în domeniul minier va avea o contribuție importantă în succesul misiunii. (The Guardian)
7. Un studiu realizat pe cinci cosmonauți ruși care au petrecut cinci luni și jumătate în spațiu a scos în evidență o deteriorare a celulelor creierului, pe baza datelor obținute în urma unor analize de sânge. Pentru moment, cercetătorii nu știu exact cauzele pentru care apar aceste deteriorări și nici dacă funcțiile creierului sunt efectiv afectate. Cercetătorii speră ca în timp să dezvolte un tratament care să trateze sau să prevină această problemă. (Futurism)
8. Cercetători de la NASA au realizat un studiu potrivit căruia oamenii vor trimite primul echipaj uman pe Marte, pe asteroizi din centura de asteroizi și pe unele luni ale planetelor Jupiter și Saturn cel târziu în anul 2100. În plus, cercetătorii susțin că în secolul XXIII oamenii vor ajunge până la extremitatea Sistemului Solar și că până la sfârșitul anului 2300 oamenii vor fi capabili să călătorească în alte sisteme solare. (Futurism)
9. Actorul William Shatner, care l-a interpretat pe căpitanul Kirk în prima serie “Star Trek”, a devenit la 90 de ani cea mai în vârstă persoană care călătorește în spațiu. Evenimentul a avut loc la bordul unei capsule New Shepard a companiei aerospațiale private Blue Origin, iar călătoria s-a încheiat după 11 minute. Shatner a petrecut circa 4 minute în imponderabilitate. (Live Science)
10. Zborul de test fără echipaj uman al vehiculului spațial Boeing Starliner a fost amânat pentru prima jumătate a anului 2022. NASA a confirmat că are nevoie de mai mult timp pentru a remedia o problemă la valve, întrucât defecțiunile sunt înregistrate la componente care sunt dificil de accesat. Starliner este proiectul celor de la Boeing de a dezvolta o navetă spațială pentru a trimite oameni pe Stația Spațială Internațională. (The Verge)