A fost anunțată a doua selecție pentru Premiul Goncourt 2024 – Cronica de Carte
1. A fost anunțată a doua selecție a juriului pentru Premiul Goncourt 2024, în cursă rămânând opt cărți, cei opt scriitori nominalizați fiind Sandrine Collette, Kamel Daoud, Gaël Faye, Hélène Gaudy, Philippe Jaenada, Maylis de Kerangal, Jean-Noël Orengo și Abdellah Taia. (ActuaLitte)
2. Au început înscrierile la ediția a 5-a a Burselor și rezidențelor de creație literară Cărturești, perioada de înscrieri fiind între 1 și 15 octombrie. Anul acesta se vor acorda în total 6 burse, respectiv 6 rezidențe de creație literară. Se va acorda astfel suma de 1800 de euro pentru fiecare din categoriile: poezie, proză scurtă, roman și eseu. La acestea se adaugă „Bursa specială a juriului” și „Bursa pentru scriitori basarabeni”. (Blog Cărturești)
3. Expoziţia „Ad Litteram”, proiect multidisciplinar ce prezintă lucrări şi obiecte de artă ale unor cunoscuţi scriitori şi artişti români, îşi deschide porţile la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Cafenea şi Sala Arcelor, începând din 10 octombrie. Între autorii români ale căror lucrări vor fi expuse se numără Dinu Flămând, Magda Cârneci, Matei Vişniec, Rodica Draghincescu, Andrei Roman. (News.ro)
4. Au fost anunțate cărțile finaliste la National Book Awards (SUA, 2024), pe cele cinci categorii distincte, ficțiune, non-ficțiune, poezie, literatură în traducere și literatură pentru tineri. La categoria ficțiune, sunt nominalizate următoarele romane: „Ghostroots”, de ‘Pemi Aguda, „Martyr!”, de Kaveh Akbar, „James”, de Percival Everett, „All Fours”, de Miranda July și „My Friends”, de Hisham Matar. (Publishers Weekly)
5. „We Solve Murders”, de Richard Osman, „Intermezzo”, de Sally Rooney, „The Empusium”, de Olga Tokarczuk, „The Proof of My Innocence”, de Jonathan Coe, „The City and Its Uncertain Walls”, de Haruki Murakami, și „What I Ate in One Year”, de Stanley Tucci, sunt printre cele mai bune cărți pe care le puteți citi în această toamnă. (The Guardian)
6. Știri despre premiile literare franceze de toamnă:
-A fost anunțată a doua selecție a nominalizărilor la Premiul literar francez Femina 2024, pe cele două categorii, romane franceze și străine, dar și prima selecție a categoriei Eseu (ActuaLitte);
-Juriul Premiului pentru roman de debut a făcut primele nominalizări din acest an, pentru categoriile roman francez și roman străin, la cea de-a doua fiind nominalizați Claudia Cravens, Michael Magee, Elizabeth O’Connor, Greta Olivo și Sang Young Park (Livres Hebdo);
-A doua selecție pentru Premiul Renaudot 2024 (Livres Hebdo).
7. Scriitoarea Samanta Schweblin recomandă mai multe cărți care ne vor ajuta să cunoaștem mai bine capitala Argentinei, Buenos Aires, printre care „Aleph”, de Jorge Luis Borges (la noi, la Editura Polirom), „Invenția lui Morel”, de Adolfo Bioy Casares (Editura Rao), „House Taken Over”, de Julio Cortázar și „The Slaughter Yard”, de Esteban Echeverría. (New York Times)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „Counting Miracles”, aparținând cunoscutului scriitor Nicholas Sparks; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „The Small and the Mighty”, de Sharon McMahon, despre americanii mai puțini cunoscuți publicului, dar totuși foarte importanți pentru impactul asupra societății. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „Targeted: Beirut”, de Jack Carr și James M. Scott. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Papio, de Marius Pădurean, Editura Tracus Arte
-Clandestin, de Marin Mălaicu-Hondrari, Editura Trei
-Regatul disfuncției, de Sorina Rîndașu, Editura Cartier
-Ce pozne a mai făcut cățelul meu. Povești care se bucură și dau din coadă, coord. Tatiana Niculescu, Editura Humanitas
-Zavaidoc în anul iubirii, de Doina Ruști, Editura Bookzone
-Traducerea literară și destinul României în comunism. Trei studii de caz: Blaga, Noica, Cioran, de Sean Cotter, Editura Humanitas
-Colonizările românești în Dobrogea, un proiect reușit de modernizare socială, de Enache Tușa, Editura Eikon
-Pravila borfașului, de Colson Whitehead, Editura Humanitas Fiction
-Soldat Marinar, de Claire Kilroy, Editura Polirom
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Actrița Reese Witherspoon a anunțat că va publica primul său roman, scris împreună cu Harlan Coben, care va fi publicat în toamna anului viitor (The Guardian);
-Richard Osman va publica un nou volum din seria „Thursday Murder Club” anul viitor, în septembrie (Good Housekeeping);
-Memoriile cântăreței Neneh Cherry sunt printre cele mai așteptate titluri ale toamnei acestui an (BookSeller);
-Au fost anunțate nominalizările finale pentru Premiul T.S. Eliot pentru poezie (BookSeller);
-Cele mai bune cărți semnate de T.S. Eliot (Interesting Literature);
-Cărțile preferate ale actriței Judi Dench (New York Times).
Fotografia săptămânii: Dublin, capitala Irlandei, este considerat, „poate, orașul cel mai îmbibat de literatură din lume”, conform lui Dwight Garner, un critic literar de la New York Times, care a explorat librăriile, bibliotecile și pub-urile orașului. În imagine, „Camera Lungă” din biblioteca “Trinity College”, care are 65 m lungime și conține peste 200.000 de titluri. Sursa: New York Times.