România e în top 10 mondial la creșterea suprafeței ocupate de noi păduri – Cronica de Mediu

1. Poluarea aerului duce la creșterea rezistenței la antibiotice, o amenințare semnificativă pentru sănătatea oamenilor din întreaga lume, sugerează un studiu global, realizat în peste 100 de țări timp de aproape două decenii. (TheGuardian)

2. Bacteriile care „mănâncă” metan ar putea încetini încălzirea globală, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California. Tehnologia are potențialul de a reduce profund emisiile de gaze cu efect de seră puternice, dar necesită investiții majore. (Digi24)

3. Anul trecut, statele G20 au injectat suma record de 1,4 mii de miliarde de dolari în industria combustibililor fosili, în ciuda angajamentelor asumate la summitul Cop26 din 2021. (TheGuardian)

4. Pierderea gheții marine cauzează pierderi catastrofale in rândul pinguinilor împărați. Imaginile din satelit arată că aproximativ zece mii de pui de pinguini imperiali au murit în decembrie în Antarctica. Din cauza schimbărilor climatice, gheața s-a topit și s-a rupt înainte ca aceștia să-și dezvolte penele rezistente la apă, necesare pentru a putea înota. (BritishAntarticSurvey)

5. Odată cu creșterea temperaturilor la nivel global, oamenii de știință din întreaga lume lucrează la dispozitive care ar putea identifica din timp zonele marine unde se pot produce valuri de căldură. ONG-ul CSIRO, responsabil de cercetările științifice, a început să transmită prognoze “experimentale” pentru apele australiene încă din 2020. De asemenea, oamenii de știință chinezi lucrează și ei la elaborarea unor sisteme de predicție. (Science)

6. Culturile agricole din întreaga lume sunt afectate de temperaturile extreme, ceea ce provoacă scăderea producției și creșterea prețurilor. De exemplu in Spania, producția a scăzut la aproximativ 620 de mii de tone, în comparație cu media pe cinci ani de aproximativ 1,3 milioane de tone. Situația este însă gravă și pentru alte state producătoare de ulei de măsline, precum Italia și Grecia. (Biziday)

7. Alain-Richard Donwahi, care a prezidat anul trecut summitul Cop15 al ONU privind deșertificarea, a declarat că efectele secetei se manifestă mai rapid decât se așteptau oamenii de știință: “Schimbările climatice trebuie combătute rapid. Degradarea climei se întâmplă foarte repede și toată lumea se uită la pragul de +1,5 grade Celsius (față de perioada preindustrială), când de fapt, ar putea apărea consecințe în ceea ce privește degradarea solului, lipsa apei și deșertificarea, cu mult înainte ca pragul să fie depășit.”,a declarat acesta. (TheGuardian)

8. 56% din energia electrică produsă în prima jumătate a anului în România a fost “verde”, în creștere cu 9 procente față de ponderea din aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea se datorează producției de energie hidro, care s-a majorat de la 7,6 TWh în perioada ianuarie-iunie 2022, la 11 TWh în prima jumătate a acestui an. (Profit.ro)

9. 70% din pădurile montane se mută treptat la altitudini mai mari, din cauza încălzirii climatice.  Studiul a fost făcut de cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie de Sud din Shenzhen, China și publicat în Global Change Biology. În urma acestuia s-a constatat că altitudinea maximă la care cresc diverse specii de copaci, din zonele montane, s-a mărit anual. (TheGuardian)

10. Volumul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE a scăzut cu 3% în primele trei luni ale anului, față de aceeași perioadă din 2022. Gospodăriile sunt responsabile pentru aproape un sfert din totalul emisiilor. Eurostat informează că în primul trimestru al anului, cantitatea emisiilor de gaze cu efect de seră a scăzut la 941 de milioane de tone echivalente CO2, cu -2,9% mai puțin față de primele trei luni din 2022. În această perioadă, economia blocului comunitar a crescut cu +1,2%. (Biziday)

Poza editiei: România, în top 10 mondial la capitolul creșterea suprafeței ocupate de noi păduri. Altfel, China, a plantat anual cât toate celelalte țări din top la un loc. (FAO ONU)

Ți-ar mai putea plăcea
Polul nord va fi curând fara pic de gheață vara – Cronica de Mediu
Calota de gheață a Antarcticii de Vest s-a topit brusc în urmă cu opt mii de ani – Cronica de Mediu