Cronica de Tehnologie – Amazon va lansa 3.236 de sateliți pe orbita Pământului pentru a furniza internet
1. Din ce în ce în se mai mulți advertiseri aleg să cumpere reclame de la Amazon, în loc de Google, semn că Amazon devine o destinație tot mai importantă pentru căutările de produse. Cel mai bun exemplu este WPP Group, compania care cumpără cea mai multă reclamă digitală. Aceasta a cheltuit în numele clienților săi aproximativ $300 milioane pentru a cumpăra reclame de la Amazon, 75% dintre acești bani fiind mutați din bugetul pentru Google. (The Wall Street Journal)
2. Microsoft va aduce o serie de modificări sistemului de actualizare pentru Windows 10. Printre acestea se numără faptul că utilizatorii vor putea amâna instalarea update-urilor care aduc îmbunătățiri (nu cele de securitate) cu până la 35 de zile. Tot cu ocazia primului update major din 2019, care va fi livrat din luna mai, Windows 10 va evalua orele de activitate al utilizatorilor pentru a instala actualizările în afara acestora. (Profit.ro)
3. În urma unei întâlniri cu oficialii francezi, Twitter a încetat să mai blocheze o campanie publicitară derulată de Guvernul Francez prin care cetățenii sunt încurajați să voteze pentru alegerile europene din 26 Mai. Campania #OuiJeVote fusese blocată de Twitter tocmai pentru că nu îndeplinea condițiile de transparență stabilite de o nouă lege adoptată în Franța, care prevede în acest caz blocarea reclamelor pe teritoriul țării. (AP News)
4. Amazon a anunțat că va lansa 3.236 de sateliți pe orbita Pământului, care vor fi folosiți pentru a furniza internet. Planurile pentru Project Kuiper prevăd plasarea sateliților pe orbita joasă a planetei (între 590 și 630 de kilometri altitudine), abordare ce aduce o latență redusă pentru conexiunile la internet și necesită costuri de operare mai mici decât în cazul sateliților tradiționali. (Profit.ro)
5. Un grup de “hackeri etici” a testat siguranța rețelelor a aproape 50 de universități din Marea Britanie și au reușit, în cele mai multe cazuri, să obțină drepturi de acces la date personale, financiare și de cercetare în mai puțin de două ore. (ZD Net)
6. Innolith AG, un startup elvețian, lucrează la o baterie de mare densitate care ar putea să confere mașinilor electrice o autonomie de peste 1.000 km în urma unei singure alimentări. Cea mai mare autonomie este oferită în prezent de Tesla Model S, care poate ajunge la 500 km. (Business Wire)
7. Oamenii de știință cred că pot folosi o bacterie numită Sporosarcina pasteurii în cadrul materialelor antiderapante pentru ca sarea din cadrul acestora să nu mai deterioreze asfaltul. (Phys)
8. Specialiștii Microsoft au descoperit o vulnerabilitate în cadrul laptopurilor vândute de Huawei, care poate fi folosită pentru a prelua controlul asupra dispozitivelor. Huawei a reparat între timp problema, după ce au fost înștiințați de existența acesteia în Ianuarie. (BBC)
9. Toyota va face disponibile în mod gratuit cele aproape 24.000 de brevete pe care le deține în zona tehnologiilor auto hibride. Producătorul care deține 80% din cota de piață a acestor autovehicule va obține profit din suportul tehnic pe care-l va furniza celorlalte companii auto. (Reuters)
10. O sondă de cercetare Japoneză va încerca să creeze un crater într-un asteroid pentru a colecta materiale în scopul studierii evoluției sistemului solar. Sonda va lansa un dispozitiv explozibil de la o altitudine de 500 de metri, care va fi detonat 40 de minute mai târziu. (Phys)