Agenția Spațială Europeană a lansat Euclid, telescopul spațial care va cerceta materia neagră – Cronica Spațială

1. Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat cu succes telescopul spațial Euclid cu ajutorul unei rachete Falcon 9. Principalele obiective ale misiunii sunt să genereze cea mai detaliată hartă 3D a Universului de până acum și să cerceteze galaxii de până la 10 miliarde de ani vechime. În acest fel, Euclid va putea analiza mai bine materia neagră și energia neagră. (EarthSky)

2. NASA a publicat prima imagine procesată realizată de telescopul spațial James Webb cu planeta Saturn. Imaginea a fost surprinsă în infraroșu de camera NIRCam și arată o planetă foarte întunecată ca urmare a faptului că gazele de metan absorb aproape toată cantitatea de lumină care ajunge de la Soare în atmosferă. (NASA)

3. O echipă de astronomi din China a descoperit cel mai rapid pulsar. Acesta orbitează steaua companion într-un interval de numai 53 de minute, iar steaua respectivă are doar 0,07% din masa Soarelui. (Universe Today)

4. Cercetătorii au descoperit cu ajutorul telescopului spațial James Webb o gaură neagră supermasivă cu o masă de 9 ori mai mare decât a Soarelui aflată în plin proces de expansiune care s-a format la numai 570 de milioane de ani după Big Bang. Astfel, aceasta a devenit cea mai timpurie gaură neagră supermasivă detectată până acum, însă cercetătorii anticipează că vor urma și alte descoperiri asemănătoare datorită performanțelor telescopului James Webb. Gaura neagră se află într-una dintre cele mai timpurii galaxii descoperite până acum, cunoscută sub numele de CEERS 1019. (Science Alert)

5. NASA a primit primele date de la elicopterul Ingenuity după 26 aprilie. În ziua respectivă, comunicațiile cu elicopterul s-au întrerupt chiar în timp ce acesta efectua cel de-al 52-lea zbor pe Marte, iar elicopterul nu a mai putut fi contactat. Datele primite acum de NASA arată că Ingenuity a avut un zbor cu o durată de 139 de secunde și că a acoperit o distanță de 363 de metri în plan orizontal. (Jet Propulsion Laboratory)

6. Roverul Perseverance de pe planeta Marte a descoperit o rocă în formă de gogoașă, pe care a fotografiat-o de la o distanță de 100 de metri. Astfel de roci sunt o prezență obișnuită pe Marte și sunt rezultatul unei lungi perioade de eroziune, fenomen care de altfel are loc și pe Pământ. Diferența este că rocile de pe Marte sunt erodate doar de vânt, în timp ce rocile de pe Pământ sunt erodate și de apă. (Universe Today)

7. NASA estimează costuri totale de 8-9 miliarde de dolari pentru misiunea Mars Sample Return (MSR), care ar trebui să aducă pe Pământ o serie de roci colectate pe Marte de către roverul Perseverance. Estimarea este de două ori mai mare decât costurile de până la 4,4 miliarde de dolari estimate anterior de o companie independentă. În ciuda dublării costurilor, NASA susține că misiunea va merge mai departe, ceea ce determină îngrijorări că alte misiuni planificate în următorul deceniu ar putea fi amânate sau anulate. (ZME Science)

8. Mișcarea de rotație a Pământului încetinește cu 1,35 de secunde la fiecare 100.000 de ani, ca urmare a influenței exercitate de Lună. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au descoperit însă că Pământul a avut în trecut o perioadă de un miliard de ani în care durata zilei a fost constantă la 19,5 ore, ca urmare a unei influențe mai mari exercitate de Soare. Această pauză în viteza de rotație a Pământului a avut ulterior un impact semnificativ, întrucât în absența acesteia o zi pe Pământ ar fi durat în prezent peste 60 de ore. (ZME Science)

9. Compania chineză Space Pioneer susține că va lansa în 2024 o rachetă asemănătoare cu Falcon 9, produsul celor de la SpaceX. Racheta Tianlong-3 ar urma să aibă două trepte, iar prima treaptă va fi reutilizabilă. Racheta va putea transporta 17 tone pe orbită joasă a Pământului sau 14 tone la o altitudine de 500 de kilometri. (Space News)

10. SpaceX a dezvăluit într-un raport că sateliții din cadrul proiectului Starlink aflați pe orbită care oferă servicii de internet au efectuat peste 25.000 de manevre pentru a evita coliziuni cu deșeuri spațiale în intervalul 1 decembrie 2022 – 31 mai 2023. Numărul de manevre s-a dublat comparativ cu precedentele 6 luni și cel mai probabil va continua să crească și în viitor. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit o structură cosmică ce ar putea schimba teoriile despre Univers – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit dovezi pentru un nou tip de supernovă în Univers – Cronica Spațială