România a fost, anul trecut, cel mai ieftin stat membru UE pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” – Cronica serii

1. Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă prin care sunt limitate adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea excesivă a preţurilor pentru aceste categorii de produse. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a precizat că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu va fi făcută nicio intervenţie privind stabilirea preţurilor pe piaţă. (News.ro)

2. Guvernul Ciolacu ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, au declarat surse guvernamentale. E vorba despre introducerea contribuției la sănătate, de 10% din venitul brut, pe care acum nu o plăteau, potrivit surselor citate. (G4Media)

3. România a fost, anul trecut, cel mai ieftin stat membru UE pentru grupa „Alimente şi băuturi nealcoolice” (72%), urmată de Polonia (73%). La polul opus s-au aflat Danemarca şi Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (121%). (Economica)

4. Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj realizat în Republica Moldova se pronunţă împotriva unirii cu România, în favoarea aderării la UE şi împotriva intrării în NATO. De asemenea 8% spun că nu au auzit de Klaus Iohannis, însă acesta stă mai bine decât alţi lideri la capitolul încredere, fiind pe locul al treilea în topul celor în care subiecţii spun că au foarte mare încredere. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Aeroportul din Brașov este în negocieri cu două companii aeriene interesate să opereze zboruri spre Paris și Tel Aviv. În plus, există negocieri și pentru alte zboruri care ar putea fi confirmate în această toamnă. În prezent, singura companie cu zboruri regulate de pe aeroportul din Brașov este Dan Air, însă din august vor fi lansate și curse spre Londra operate de Wizz Air. (BizBrasov)

5. Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în iunie mai mult decât estimau analiștii, coborând la 5,5%, după 6,1% în mai, datorită unei scăderi puternice a prețurilor la energie, a anunțat vineri Eurostat. Cifra este ușor mai bună decât așteptările analiștilor consultați de Bloomberg, care se așteptau la o rată de 5,6%. (Hotnews)

6. Capitalizarea Apple a depășit pragul de 3.000 de miliarde de dolari în debutul tranzacțiilor vineri, producătorul iPhone fiind pe cale să intre în istorie ca prima companie din lume care atinge oficial acest reper, dacă avansul se menține până la închiderea sesiunii bursiere. (Profit.ro)

7. Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a acorda mai mulţi bani Ucrainei şi nu este dispusă să contribuie cu bani suplimentari pentru a finanţa costurile crescute ale UE legate de datorie, a declarat vineri premierul Viktor Orban, la radioul de stat. (News.ro)

8. Datoria publică a Franței a depășit pentru prima dată pragul simbolic de 3.000 de miliarde de euro în primul trimestru, ajungând la 112,5% din produsul intern brut (PIB), față de 111,8% la sfârșitul lui decembrie 2022, a anunțat vineri dimineață institutul de statistică INSEE. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Filmul de aventuri “Indiana Jones and the Dial of Destiny” (“Indiana Jones și cadranul destinului”) cu Harrison Ford în rolul principal are astăzi premiera la cinema. Indiana Jones se află în prag de pensionare, însă trebuie să-și pună din nou pălăria pentru a se asigura că un artefact străvechi și puternic nu ajunge pe mâini greșite.

9. Papa Francisc a declarat vineri că nu se întrezăreşte o încheiere a războiului din Ucraina, în momentul în care emisarul Vaticanului pentru pace a încheiat trei zile de discuţii la Moscova. „Realitatea tragică a acestui război, care pare să nu aibă sfârşit, este că cere tuturor un efort creativ comun de a imagina şi crea căi către pace”, a declarat Papa. (Digi24)

10. Curtea Supremă a Statelor Unite a stabilit că un designer web poate refuza să lucreze la anunțuri pentru nunta unor persoane de persoane de același sex. Într-un caz care a pus în contradicție drepturile homosexualilor cu libertatea de exprimare, Curtea Supremă a decis că Primul Amendament dă dreptul unei firme să refuze să lucreze pentru un cuplu de același sex. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Cartofii s-au scumpit cu 55% de la începutul anului – Cronica serii
SUA interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia – Cronica serii