Lege votată: Orice act sexual cu un minor sub 16 ani este definit ca viol – Cronica serii

1. Încrederea analiștilor CFA în perspectivele economice ale României a crescut în mai față de aprilie pe fondul îmbunătățirii componentei de anticipații. Analiștii văd o inflație în scădere, dar și o creștere economică mai mică decât anul trecut, în timp ce peste o treime văd și o scădere a prețurilor imobiliarelor. (Profit.ro)

2. Ministerul Educaţiei a publicat miercuri, primele rezultate ale Evaluării Naţionale. Candidaţii nemulţumiţi au la dispoziţie două zile pentru depune contestaţii. Rezultatele finale sunt aşteptate în 4 iulie. 76,2% dintre elevi au obţinut medii peste 5, procent mai mic decât în 2021 şi 2022. Au fost înregistrate 429 de medii de 10, comparativ cu 221 – anul trecut şi 132 în 2021. (News.ro)

3. Medicii nu mai primesc sporul pentru tratarea pacienților cu COVID, se închid centrele de evaluare a persoanelor care au această boală și nu se mai eliberează certificate electronice de vaccinare, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea prin care starea de risc epidemiologic şi biologic a încetat. (G4Media)

4. Orice act sexual cu un minor sub 16 ani este definit ca viol în legea care a trecut astăzi, 28 iunie, de votul final din plenul Camerei Deputaților. Legea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024 și include excepția clauzei „Romeo și Julieta”: diferența de vârstă trebuie să fie sub 5 ani. (Libertatea)

Din Cronica de Tehnologie: Cea mai bună utilizare a inteligenței artificiale generative în acest moment pentru doctori este legată de documentare și planificare, nu de practica propriu-zisă. Medicii cred că incertitudinea legislativă și preocupările cu privire la siguranța pacienților încetinesc adoptarea AI-ului generativ în zona sănătății. (NY Times)

5. Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for decizional, legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul, cu câteva excepţii precum aleşii, profesorii, cei angajati cu ora sa aibă grija de bătrani, copiii care au pensii de urmaş, medicii si asistentii, preoţii si artistii, membrii Academiei Române, dar şi cei care lucreaza în autoritati autonome (BNR, ANRE, ASF, ANCOM). (News.ro)

​6. Sistemul bancar a avut un profit record pentru România, în 2022, de 10,2 miliarde lei, care anul acesta „va fi depăşit cu mult” printre altele şi pentru că, în primele patru luni din 2023, băncile au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite, a declarat miercuri Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României. (Hotnews)

7. Ucraina spune, prin vocea ministrului Apărării, că „pricipalul eveniment” al contraofensivei va urma. Ministrul susține că insurecția Wagner în Rusia va încuraja și mai mult sprijinul occidental pentru Kiev. (FT)

8. Şeful misiunii chineze la Uniunea Europeană, Fu Cong, a sugerat că Beijingul ar putea susţine Kievul, care vrea să-şi redobândească integritatea teritorială în frontierele de la declararea independenţei, în 1991, care includ Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în 2014. (News.ro)

9. NASA intenţionează să dezvolte tehnologii de exploatare a resurselor de pe Lună, care vor include iniţial oxigen şi apă şi care vor fi extinse ulterior la extracţia de fier şi de minereuri rare, în contextul în care agenţia spaţială americană a întreprins deja anumiţi paşi pentru a putea să realizeze săpături în scoarţa lunară în anul 2032. (G4Media)

10. Evgheni Prigojin a plănuit capturarea conducerii militare a Rusiei, ca parte a revoltei din weekendul trecut, au declarat oficiali occidentali. Șeful Wagner și-a accelerat planurile după ce agenția națională de informații, FSB, a aflat de complot. Planul presupunea capturarea ministrului Apărării, Serghei Șoigu, și a generalului de rang înalt al armatei, Valeri Gherasimov, atunci când cei doi se aflau în vizită într-o zonă aflată la granița cu Ucraina. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Statele Unite vor să izoleze complet Iranul
România a avut, în luna mai, a cincea cea mai mare creștere a prețurilor de consum din Uniunea Europeană – Cronica serii