Cronica de Tehnologie – Rușii au dezvoltat dronele militare care distrug dronele comerciale
1. Mai mulți reprezentanți importanți ai mass mediei arabe, printre care un jurnalist de la BBC și președintele Al Jazeera, au fost spionați în 2017 de Emiratele Arabe Unite cu ajutorul unui grup de hackeri americani care au lucrat în trecut pentru serviciile de spionaj din Statele Unite. (Reuters)
2. Inginerii de la NASA și MIT au prezentat un prototip al unui nou tip de aripă de avion. Construită din sute de piese identice, noul design permite schimbarea formei aripii în timpul zborului pentru modificarea parametrilor acestuia. Conform cercetătorilor, folosind acest proces de producție, companiile aeriene ar putea grăbi dezvoltarea avioanelor și crește eficiența zborurilor și a întreținerii. (Phys.org)
3. Unul din partenerii armatei ruse a dezvoltat o dronă cu decolare verticală dotată cu o pușcă Vepr-12 cu 10 magazii de gloanțe în scopul doborârii din aer a altor drone. Drona care cântărește aproximativ 23 de kilograme este controlată de la distanță de un operator ce poartă o cască cu vizor. (Engadget)
4. Gmail primește o funcție prin care expedierea email-urilor poate fi programată pentru o dată ulterioară. Aceasta va fi implementată treptat în perioada următoare și se va regăsi în interfața grafică alături de butonul Send. Serviciu de email de la Google a împlinit ieri 15 ani. (Profit.ro)
5. Prețul acțiunilor Lyft a scăzut în a doua zi de tranzacționare cu 12%, la $69.01, sub prețul inițial. Asta după ce în prima zi de tranzacționare valoarea acțiunilor crescuse cu 8,7%. (The New York Times)
6. Apple ar putea implementa o funcție de încărcare wireless inversă în cel puțin unul din modelele de iPhone pe care le va lansat anul acesta. Tehnologia va permite alimentarea fără fire de la iPhone a altor dispozitive care suportă standardul de încărcare wireless Qi. (Mac Rumors)
7. Intel Capital anunță o investiție de $117 milioane în 14 startup-uri din Statele Unite, Marea Britanie, China, Canada și Israel care integrează inteligența artificială în dezvoltarea sistemelor, sănătate și comunicații. (Venture Beat)
8. Startup-ul francez ManoMano, care comercializează online produse pentru casă și grădinărit, a primit o nouă rundă de finanțare în valoare de $125 milioane. Valoarea brută a mărfurilor din cadrul platformei ManoMano a fost anul trecut de €400 milioane. (TechCrunch)
9. Pentru a doua oară în aceeași săptămână, o cameră de filmat ascunsă a fost descoperită într-o casă închiriată prin intermediul Airbnb. Compania americană a comunicat că regulamentul său nu permite montarea camerelor video ascunse. Gazda respectivă a fost scoasă din cadrul platformei, iar utilizatorul care a făcut descoperirea și-a primit banii înapoi. (Digital Trends)
10. Mark Zuckerberg spune că Facebook ar putea crea o secțiune dedicată special “știrilor de calitate”. Publisherii ar urma să fie plătiți de Facebook, însă secțiunea respectivă nu ar intra sub un paywall, adică utilizatorii nu ar plăti pentru acces, iar Facebook nu ar obține profit din asta. (Profit.ro)