România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani, din UE, care renunță la școală – Cronica serii
1. România are cei mai mulți tineri de 18-24 de ani din UE care renunță la școală, cu o rată de 16%, în timp ce rata de părăsire timpurie a școlii a scăzut în Uniunea Europeană până la 10% în anul 2022, potrivit datelor publicate de Eurostat. (G4Media)
2. Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, după discuţiile cu reprezentanţii părinţilor şi a elevilor, că revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie (News.ro). Greva profesorilor va continua, au anunțat liderii federațiilor sindicale din educație după întâlnirea de marți după-amiază cu premierul Nicolae Ciucă și cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. (Hotnews)
3. CEDO obligă România să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane împotriva statului român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, formate din persoane de același sex (Hotnews). Patriarhia Romană a reacționat marți la decizia CEDO prin care a cerut recunoașterea relațiilor de același sex, arătând că biserica ortodoxă dezaprobă promovarea și legiferarea parteneriatului civil. (Digi24)
4. Primăria Municipiului București, condusă de Nicușor Dan, propune creșterea semnificativă, de 40 de ori, a amenzilor pentru distrugerea parcurilor din Capitală. Actualele amenzi datează din 2009 și sunt cuprinse între 50 de lei și 100 de lei. (Profit.ro)
5. Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a înaintat Primăriei Sectorului 2 o plângere prealabilă prin care solicită revocarea a 397 de autorizații de construire și desființare emise în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, potrivit unui document. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Mai multe țări europene, inclusiv România, sunt în favoarea implementării unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate, arată un chestionar completat de 20 dintre țările UE. Cea mai radicală opinie vine de la Spania, care cere chiar interzicerea criptării end-to-end. Printre altele, România spune că „nu dorim ca criptarea E2E să devină un refugiu pentru indivizii cu intenții malefice.” (Wired)
6. Antrenarea piloţilor ucraineni pentru a putea pilota avioane de vânătoare F-16, de fabricaţie americană, nu face din NATO parte o parte a conflictului din Ucraina, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. (Digi24)
7. Autorităţile germane investighează dacă un bărbat ucrainean, cu posibile legături cu armata, a fost implicat în sabotajul de anul trecut al gazoductului Nord Stream. Acesta ar fi folosit un paşaport românesc fals, pe numele Ştefan Marcu, pentru a închiria iahtul „Andromeda”, cu care, împreună cu cinci complici, s-ar fi deplasat pentru a amplasa încărcăturile explozive la adâncime. (News.ro)
8. Relațiile din coaliția care guvernează Germania s-au tensionat marți la un nou minim, după ce liberalii au susținut unul dintre proiectele principale ale Verzilor, un proiect de lege care să interzică boilerele pe gaz în casele nou construite începând de anul viitor. Coaliția este alcătuită din Social Democrații cancelarului Scholz, liberali și Verzi. (FT)
9. Durerea cronică este legată de semnalele din cortexul orbitofrontal al creierului (zonă implicată în reglarea emoțiilor, autoevaluare și luarea deciziilor), arată un nou studiu. Experții cred că descoperirea deschide drumul controlării sau chiar a scurtcircuitării acestor semnale cu ajutorul unor dispozitive implantate. (NYTimes)
10. Jurnalista Recorder Anca Simina a anunţat că a dat în judecată Administraţia Prezidenţială „cerând instanţei să oblige statul la transparenţă”, după repetate solicitări de a afla care sunt costurile legate de închirierea aeronavelor cu care preşedintele Klaus Iohannis se deplasează în vizitele externe, încercări la care răspunsul a fost acelaşi şi anume că informaţiile sunt clasificate. (News.ro)