Mai multe țări europene, inclusiv România, sunt în favoarea implementării unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate – Cronica de Tehnologie

1. Bill Gates crede că prima companie care va reuși să dezvolte un asistent personal bazat pe inteligență artificială va dobândi un mare avantaj asupra competitorilor. Fondatorul Microsoft mai spune că inteligența artificială va schimba radical modul în care utilizatorii caută informații pe internet – aceștia nu vor mai accesa motoare de căutare precum Google și nu vor mai avea nevoie să caute produse pe Amazon. (CNBC)

2. Meta, proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp, a primit o amendă record de €1.2 miliarde pentru că a continuat să transfere datele europenilor în Statele Unite. Totodată, gigantului american i s-a dat un termen de șase luni pentru a înceta această practică. (Profit.ro)

3. Meta a prezentat noi modele lingvistice open-source, care pot genera vorbirea în peste 1.000 de limbi și pot identifica peste 4.000 de limbi. Funcția de generare aduce o creștere de 10 ori a capacității actuale – din cele aproximativ 7.000 de limbi vorbite pe planetă, modelele de AI acopereau bine până acum cam 100. (MIT Technology Review)

4. 121 din cele mai rapide 500 de supercomputere din lume au la bază acum cipuri AMD, ceea ce reprezintă o crește YoY de 29% a cotei companiei americane pe această nișă. De asemenea, soluțiile AMD sunt folosite de șapte dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic zece supercomputere din lume. (Tom’s Hardware)

5. Mai multe țări europene, inclusiv România, sunt în favoarea implementării unei forme de scanare a mesajelor digitale criptate, arată un chestionar completat de 20 dintre țările UE. Cea mai radicală opinie vine de la Spania, care cere chiar interzicerea criptării end-to-end. Printre altele, România spune că „nu dorim ca criptarea E2E să devină un refugiu pentru indivizii cu intenții malefice.” (Wired)

6. TikTok dă în judecată Nevada pentru a încerca blocarea noii legi prin care platforma socială este interzisă în acest stat. La fel ca procesul intentat acum câteva zile de mai mulți utilizatori, este adusă în discuție încălcarea Primului Amendament din Constituție. (NPR)

7. WhatsApp va permite editarea mesajelor. Funcția va putea fi apelată prin apăsarea prelungă a unui mesaj și va fi disponibilă doar 15 minute din momentul trimiterii. Mesajele editate vor afișa tag-ul „edited”, dar nu va exista un istoric al editărilor, cum au alte aplicații de comunicare. Facilitatea este acum implementată gradual și va fi disponibilă celor peste două miliarde de utilizatori în cel mult câteva săptămâni. (News.ro)

8. Mai multe conturi verificate de Twitter au răspândit imagini create cu ajutorul AI-ului despre o falsă explozie la sediul Pentagonului. Informația s-a răspândit rapid în cadrul platformei și a dus la o scurtă scădere a bursei. (Vice)

9. Paramount+ și Showtime vor fi oferite sub forma unui serviciu unificat de streaming în Statele Unite începând din 27 iunie. Cu aceeași ocazie, versiunea Premium va costa $12 în loc de $10, iar cea mai ieftină, fără conținutul Showtime, va fi $6 de la $5. (CNBC)

10. Universitatea din Bristol se dotează cu un supercomputer dotat cu 384 de procesoare Nvidia Grace, care poate atinge viteze de 2.7 petaflopi. Fiecare procesor al supercomputerului Isambard 3, care va fi folosit în domenii precum AI, științele vieții, medicină, biotehnologie și astrofizică, are câte 144 de nuclee. (SiliconANGLE)

Ți-ar mai putea plăcea
IBM: $3.86 milioane este costul mediu al unei breșe de securitate anul acesta – Cronica de Tehnologie
Americanii se uită mai mult la serviciile de streaming pe televizor, decât la canalele transmise aerian sau prin cablu – Cronica de Tehnologie