8,9 milioane de smartphone-uri cu Android sunt vândute cu un malware preinstalat de 50 de producători diferiți – Cronica de Tehnologie

1. 8,9 milioane de smartphone-uri cu Android sunt vândute cu un malware preinstalat de 50 de producători diferiți, arată un studiu. Numit Guerrilla, acesta a fost descoperit și în 15 aplicații găzduite de Google Play. Separat, mai multe modele de televizoare cu Android disponibile pe Amazon sunt și ele livrate cu un clickbot ascuns, care dă click-uri pe reclame. (ArsTechnica)

2. Primele capturi de ecran cu clona de Twitter la care lucrează Instagram arată o aplicație ce pare un hibrid realizat din combinarea funcțiilor celor două platforme. Aceasta permite postări care conțin până la 500 de caractere, iar logarea se face cu contul de Instagram. Prezentarea oficială a noii aplicații ar putea avea loc luna viitoare. (Lia Haberman)

3. Liderii țărilor G7 cer să fie create și adoptate standarde tehnice globale pentru inteligența artificială și să se realizeze o evaluare a oportunităților și riscurilor pe care AI-ul generativ le presupune. Aceștia mai spun că guvernanța economiei digitale trebuie să fie actualizată în conformitate cu valorile democratice comune. (The Economic Times)

4. Guvernul chinez avertizează operatorii din infrastructura esențială să nu mai cumpere cipuri Micron, după ce la acestea ar fi fost identificate „riscuri semnificative de securitate”. Anunțul vine la peste o lună după deschiderea unei investigații în acest sens și este cea mai nouă escaladare a tensiunilor dintre China și SUA. (News.ro)

5. Bursa de valori din Australia renunță să-și reconstruiască rețeaua cu ajutorul blockchain. Oficialii spun acum că preferă o soluție mai convențională pentru actualizarea software-ului vechi de 30 de ani pe care-l folosește. (Reuters)

6. Proprietarii echipelor de esports din SUA au trecut la disponibilizări, ajungând, în unele cazuri, să renunțe la întreaga echipă și la contractele cu cei mai buni jucători. Asta după ce profitul le-a fost afectat de scăderea audiențelor de streaming. (NYTimes)

7. Samsung a decis să păstreze Google ca motor de căutare implicit în browser-ul web preinstalat pe propriile telefoane, după ce a luat în calcul trecerea la Bing. Factorul fundamental al acestei decizii pare a fi fost frica de stricare a relației cu Google. (Profit.ro)

8. Cinci utilizatori TikTok au dat în judecată statul Montana, susținând că blocarea rețelei sociale chineze reprezintă o încălcare a Constituției. Procurorul General al statului spune că a prevăzut mișcarea și că este pregătit pentru a apăra în justiție noua lege. (NYTimes)

9. Sistemul de școli publice din New York City a renunțat să mai interzică ChatGPT și celelalte soluții de AI generativ. În schimb, profesorii și elevii vor fi încurajați să învețe și să exploreze această tehnologie și le vor fi oferite resurse și exemple pentru implementarea cu succes a AI-ului în școli. (Chalkbeat)

10. Încă mai există oameni, inclusiv medici, care folosesc pagere, pe care le preferă pentru simplitate. O singură companie, Spok, are în prezent peste 800.000 de pagere active în Statele Unite. Aceeași companie avea 6,6 milioane de utilizatori în 2004. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Elon Musk a încercat să oprească Google să achiziționeze DeepMind – Cronica de Tehnologie
Twitter a avut discuții preliminare pentru achiziția TikTok SUA – Cronica de Tehnologie