Firmele crypto vor avea nevoie de licență pentru a opera în UE începând de anul viitor – Cronica de Tehnologie

1. Apple a anunțat un set de noi funcții de accesibilitate pentru iPhone, iPad și Mac. Dezvoltate cu feedback de la comunitățile de oameni cu dizabilități, acestea includ, printre altele, o serie de optimizări la nivelul interfeței sub egida Assistive Access, unificarea aplicațiilor Phone și Face Time, respectiv Point and Speak, o funcție nouă, care folosește camera foto și un scanner LiDAR pentru a le permite celor cu probleme de vedere să interacționeze cu obiectele care au mai multe etichete. (TechCrunch)

2. Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate legislația Markets in Crypto Assets, care prevede că firmele crypto au nevoie de licență pentru a opera în zona comunitară începând de anul viitor. UE devine, astfel, prima jurisdicție majoră din lume cu un regim de licențiere crypto. (CoinDesk)

3. Planurile pentru lansarea unui euro digital sunt criticate atât de unii politicieni, cât și de o parte a finanțiștilor, care pun sub semnul întrebării beneficiile acestuia. Banca Centrală Europeană, care spune că un euro digital va oferi o alternativă mai sigură și universal acceptată la plățile cu cash, ar putea opta pentru o lansare a monedei în 2026 sau 2027. (FT)

4. Apple a prevenit anul trecut tranzacții potențial frauduloase în valoare de peste $2 miliarde, a blocat folosirea a aproape 3,9 milioane de carduri furate și a interzis să mai facă tranzacții unui număr de 714.000 de conturi. Acestea și alte cifre au fost oferite de compania americană pentru a susține ideea că un ecosistem închis, cu un magazin unic de aplicații, oferă mai multă securitate utilizatorilor. (Profit.ro)

5. Companiile de tehnologie vor să mute procesarea modelelor lingvistice de pe propriile servere, pe dispozitivele utilizatorilor, pentru a face economii. Problema este că smartphone-urile nu au suficiente resurse și trebuie făcute optimizări speciale și complicate în acest sens, plus că autonomia va avea de suferit. Alții, precum Qualcomm, susțin ideea unei soluții hibride, în care procesarea să se facă atât în cloud, cât și pe telefon. (FT)

6. Twitter a cumpărat Laskie, un startup de recrutare. Pe surse, valoarea tranzacției ar fi de ordinul zecilor de milioane de dolari. Aceasta ar fi prima achiziție făcută de Twitter sub conducerea lui Elon Musk. (Axios)

7. Trei sferturi dintre deciziile luate de autoritatea irlandeză pentru protecția datelor în ultimii cinci ani au fost respinse de Comitetul European pentru Protecția Datelor, care a dispus măsuri mai dure. Asta în condițiile în care autoritatea irlandeză a decis în aproape două treimi din cazurile care vizau marile companii de tehnologie că este suficientă o mustrare. (The Irish Times)

8. Începând din decembrie, conturile Google inactive mai mult de doi ani vor fi șterse, conform modificărilor aduse de gigantul american propriilor politici. Ștergerea conturilor va duce și la ștergerea mesajelor din Gmail, a pozelor din Google Photos, a documentelor din Google Drive și așa mai departe. Noua regulă se va aplica doar conturilor gratuite (cu excepția celor care au postat video pe YouTube), nu și celor de business sau educație. (News.ro)

9. Un fost inginer Apple a fost pus oficial sub acuzare în SUA pentru că a furat tehnologii secrete legate de mașinile autonome pentru o companiei chineză. Weibao Wang a lucrat la Apple între 2016 și 2018 și a avut acces la o bază de date în care puteau intra doar 2.700 dintre cei 135.000 de angajați Apple. Wang se află acum în China și ar trebui să primească 10 ani de închisoare pentru fiecare din cele șase capete de acuzare, dacă va fi extrădat și condamnat. (CNBC)

10. Rețeaua furnizorului de servicii farmaceutice PharMerica a fost spartă de hackeri în 12 martie. Aceștia au accesat datele a peste 5,8 milioane de pacienți, inclusiv nume, adrese, numere de securitate socială și medicamentație. PharMerica are 180 de farmacii în 50 de state americane și lucrează cu 3.100 de instituții medicale din toată țara. (Bleeping Computer)

Ți-ar mai putea plăcea
Review: Xbox Series X punctează la toate capitolele importante – Cronica de Tehnologie
Google a anunțat Bard, un chatbot care va concura cu ChatGPT – Cronica de Tehnologie