Creșterea economică a încetinit puternic în primul trimestru – Cronica serii

1. Creșterea economică a încetinit puternic în primul trimestru. Dinamica anuală a economiei a încetinit la 2,3% pe serie brută și cu 2,8% pe serie ajustată în primul trimestru din acest an, de la 4,7%, respectiv 4,3%, în trimestru din 2022. Comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, creșterea s-a redus la 0,1% de la 1%. Încetinirea activității economice este mult mai pronunțată decât anticipau analiștii. (Profit.ro)

2. Reprezentanții federațiilor sindicale din educație au anunțat, marți, că vor declanșa greva generală din 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11.00 și 13.00. Sindicaliştii din sistemul de educaţie au transmis un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală în perioada grevei generale anunţată a fi declanşată din 22 mai, ei arătând că în unele unităţi didactice toţi dascălii au semnat pentru participarea la grevă şi există riscul ca elevii să rămână nesupravegheaţi. Liderii de sindicat au precizat că, în perioada grevei, nu vor fi puse absenţe. În timpul grevei de avertisment, care va fi declanşată miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, elevii vor fi supravegheaţi, însă în clase nu se vor desfăşura activităţi didactice. (News.ro)

3. Premierul Nicolae Ciucă îşi depune mandatul pe 26 mai, au precizat surse politice. Liderul PNL nu vrea să preia portofoliul Apărării însă se gândeşte la varianta de a fi vicepremier în noul Executiv. (News.ro)

4. PSD și-a stabilit principalele obiective macroeconomice, după preluarea guvernării. Astfel, potrivit documentului, la 1 ianuarie 2025, niciun salariat cu un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro și niciun tânăr cu vârsta sub 26 de ani, angajat cu normă întreagă din România nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar. PSD vrea ca peste 1,5 milioane contracte de muncă să fi remunerate cu minim 1.000 euro. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Administrația Securității Transporturilor a demarat un program pilot pentru testarea tehnologiilor de recunoaștere facială în 16 aeroporturi din Statele Unite. Autoritatea americană spune că testul este voluntar și precis, însă, criticii ridică semne de întrebare privind părtinirea deja cunoscută la tehnologiile de recunoaștere facială, intimitatea și repercusiunile asupra pasagerilor care vor refuza să fie scanați astfel. (AP)

5. Compensarea facturilor la energie se va face din bani europeni. La întâlnirea ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, cu experții Comisiei Europene, s-a ajuns la un acord pentru ca aproximativ jumătate de miliard de euro dintr-un program de investiții cu fonduri europene pe care nu am fost în stare să-l implementăm, să fie folosit pentru a plăti facturile la energie. (Digi24)

6. Comisia Europeană solicită din nou Consiliului European, în cel de-al doilea raport privind Schengen publicat marţi, să permită aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. (G4Media)

7. Autoritățile nu au comunicat încă rezultatele măsurătorilor făcute luna trecută în partea ucraineană a Canalului Bâstroe, însă surse din Ministerul Transporturilor au declarat că „s-au făcut dragaje de adâncire pentru a ajunge la 7 metri”, ca să poată trece nave de mare tonaj. (Libertatea)

8. Procurorii DNA au cerut documente de la Romgaz privind tranzacția de un miliard de euro cu ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră. Tranzacția a fost semnată anul trecut. (G4Media)

9. Rusia a exportat mai mult petrol în aprilie decât în ​​orice lună de la începutul invaziei Ucrainei, din februarie anul trecut. Aproximativ 80% din transporturile de petrol au fost în China și India, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. (FT)

10. Plenul Curţii Supreme a Ucrainei a votat marţi pentru demiterea şefului instanţei, după ce acesta a fost reţinut de autorităţile anticorupţie în cadrul unei anchete ce investighează o mită de 2,7 milioane de dolari, cea mai mare din istoria Ucrainei. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Oficial ucrainean: România este unul dintre cei mai puternici aliați ai Ucrainei în regiune, alături de Polonia – Cronica serii
SUA interzicerea importurilor de petrol, gaze naturale şi cărbune din Rusia – Cronica serii