Românii plătesc cele mai mari dobânzi din UE la creditele ipotecare – Cronica dimineții

1. Gospodăriile din România au cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană pentru creditele ipotecare în soldul băncilor, de circa patru ori mai mari decât cele plătite de consumatorii din zona euro. (Profit.ro)

2. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunțat că peste 1 miliard de euro au fost trimişi în conturile României în primele luni din 2023. „Sunt optimist că vom depăşi pragul de 95% rată de absorbţie a fondurilor europene”. (Digi24)

3. Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat că partidul își doreşte să aibă un candidat bun la alegerile prezidenţiuale, astfel încât să poată da preşedintele României pentru următorii cinci ani. ”Astăzi preşedintele PNL este opţiune pentru a candida la funcţia de preşedinte al României”, a afirmat Bode. (News.ro)

4. Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență a crescut cu 2,11% în primele trei luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 1.644 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Avocații Apple cer blocarea unui proces colectiv intentat la tribunalul din Londra, prin care sunt cerute $2 miliarde de la gigantul american. La mijloc este vechiul Batterygate, când Apple a redus intenționat și în secret performanța iPhone-urilor. Compania americană spune că acuzațiile sunt lipsite de temei, pentru că doar un mic număr de iPhone 6S ar fi fost afectate. (Reuters)

5. Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobânda de referință cu un sfert de punct procentual şi a semnalat că ar putea stopa creşterile. (WSJ)

6. Guvernul polonez afirmă că pe piața Uniunii Europene există un excedent de vaccinuri împotriva COVID-19, iar din acest motiv își intensifică apelurile către gigantul farmaceutic american Pfizer pentru renegocierea contractelor existente. (Profit.ro)

7. Un expert american în drone crede că atacul asupra Kremlinului, pe care Moscova îl atribuie Ucrainei, a fost comis de un „operator relativ sofisticat”, nu neapărat un actor statal, care s-ar putea să fi folosit o dronă de tip Mugin-5 de fabricaţie chinezească, un echipament ce poate fi cumpărat cu mai puţin de $10.000. (News.ro)

8. Peste 100 de produse de consum obișnuite conțin cel puțin o substanță chimică ce poate cauza cancer, probleme de reproducere sau inhiba dezvoltarea, potrivit unei cercetări publicate în revista Environmental Science & Technology. Multe dintre aceste substanțe chimice au fost găsite în produsele de îngrijire personală, inclusiv lac de unghii, șampon, loțiune și săpun. Produsele de curățare, în special detergenții universali, detergentul de rufe și săpunul de vase, conțin, de asemenea, numeroase astfel de substanțe chimice. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: Jucătoarea britanică de tenis de origine română, Emma Răducanu a anunţat miercuri că a renunţat să participe la turneele de anul acesta de la Roland Garros şi Wimbledon, după ce s-a operat la ambele încheieturi ale mânilor.

9. Poliția din Brazilia i-a perchezițiobat locuința fostului președinte Jair Bolsonaro pe care îl acuza că și-a falsificat certificatul de vaccinare pentru a intra în Statele Unite. (WashingtonPost)

10. Datele personale ale tuturor proprietarilor din Alba Iulia, inclusiv angajați SRI sau procurori DIICOT, au fost publicate din greșeală la rubrica ”Știri și anunțuri” pe site-ul primăriei. (G4Media)

Fotografia dimineții – Un urs iese din pubela de gunoi la o școală din Summersville, SUA, în timp ce un profesor fuge de el după ce l-a văzut. Nicholas County Board Of Education/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Educației: 26.974 de elevi/preşcolari (0,93% din numărul total) sunt pozitivi Covid-19 – Cronica dimineții
Educația a primit cel mai mic buget din ultimii 30 de ani – Cronica dimineții