Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022 – Cronica de Mediu

1. Raport ONU: Omenirea va rata obiectivul de a limita încălzirea globală cu +1,5 grade Celsius, pe medie. Acest prag va fi atins în aproximativ zece ani și, dincolo de el, efectele în lanț declanșate vor da naștere unor catastrofe climatice la care oamenii nu se pot adapta. (Biziday.ro) 

2. Europa se îndreaptă anul acesta către o secetă comparabilă cu cea din vara anului 2022, iar ploile din săptămânile următoare vor fi cruciale pentru determinarea impactului iernii excepţional de calde şi uscate care s-a încheiat, a avertizat luni într-un raport Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Condiţiile generale de secetă deja sunt întrunite în Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Regatul Unit, nordul Italiei, Elveţia, majoritatea insulelor mediteraneene şi regiunile din România şi Bulgaria de la Marea Neagră. (Digi24)

3. Topirea gheții din jurul Antarcticii va provoca, până în 2050, o încetinire rapidă a unui curent oceanic de adâncime, ceea ce ar putea modifica clima lumii timp de secole și ar putea accelera creșterea nivelului mării. Cercetarea sugerează că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă la nivelurile actuale, curentul care circula in cele mai adânci părți ale oceanului ar putea încetini cu 40% în doar trei decenii. (TheGuardian.com)

4. UK a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere a numărului de zboruri cu avioane private (+75%) dintre toate țările Europei. Activiștii de mediu avertizează că fenomenul poate conduce la un dezastru climatic. Conform datelor, anul trecut în Marea Britanie un avion privat decola la fiecare șase minute. Multe dintre aceste călătorii sunt “fără sens”, după cum le-a clasificat organizația Greenpeace, deoarece acopereau distanţe mai mici de 500 de kilometri, care puteau fi parcurse cu trenul sau feribotul. (CNBC.com) 

5. Președintele Emmanuel Macron a lansat un plan amplu pentru a asigura suveranitatea Franței asupra resurselor sale de apă, care devin din ce în ce mai rare din cauza schimbărilor climatice, punând la încercare fermierii, secând lacurile și lăsând unele gospodării fără apă la robinete. Problema apei este urgentă, a spus el, afirmând că schimbările climatice vor priva Franța de 30% până la 40% din apa disponibilă până în 2050. (G4media.ro)

6. El Niño, fenomenul care definește încălzirea luciului Oceanului Pacific, se întoarce vara asta. Evenimentul climatic ridică temperaturile globale și agravează alte evenimente meteo extreme. Efectele El Niño se simt abia după câteva luni, ceea ce înseamnă că începutul lui 2024 poate veni cu temperaturi crescute record. (Euronews.com)

7. Temperaturile scăzute din aprilie – un efect al schimbărilor climatice? Legătura dintre un episod cu temperaturi scăzute și ninsoare în aprilie și schimbările climatice este dificil de analizat momentan, spune Bogdan Antonescu, cercetător specializat în fizica atmosferei, într-un articol InfoClima. Există, într-adevăr metode de studiu care pot fi folosite pentru a atribui un episod de vreme severă schimbărilor climatice, însă ele fac parte dintr-un domeniu relativ nou de cercetare. Așa că până la aplicarea studiilor, putem considera că ceea ce observăm ține de variabilitatea naturală. (Re:Mediu)

8. Un studiu publicat în 2021 arăta că schimbările (i.e., topirea gheții) care au loc în regiunea arctică – unde încălzirea este mult mai rapidă decât în alte regiuni – pot duce la modificări în circulatia aerului, care să permită pătrunderea aerului polar către latitudini mai joase.  Creșterea temperaturii medii globale poate duce, în schimb, la ierni mai blânde cu mai puține episoade cu temperaturi extrem de scăzute, arată cercetătorul. Este ceea ce observăm în ultimii ani și ce rezultă din cercetările științifice. O creștere a temperaturii medii globale înseamnă și o creștere a cantității de vapori de apă din atmosferă. Ceea ce poate duce la precipitații intense în timpul verii și ninsori abundente în timpul iernii. De asemenea, schimbările temperaturii medii globale influențează modul în care are loc curgerea aerului în atmosferă. (Science.org)

9. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Riverside și de la Universitatea din Texas Arlington au distribuit o lucrare care urmează să fie revizuită de colegi, intitulată „Making AI Less Thirsty”, care analizează impactul asupra mediului al antrenamentului AI, care nu numai că are nevoie de multă energie electrică. dar și tone de apă pentru a răci centrele de date. Când analizează câtă apă este necesară pentru a răci centrele de procesare a datelor angajate de companii precum OpenAI și Google, cercetătorii au descoperit că doar în antrenamentul GPT-3, Microsoft, sunt necesare 5.825 de tone de apă – care este, după calculele lor, echivalent cu cantitatea de apă necesară pentru a răci un reactor nuclear. (Futurism.com)

10. Un studiu realizat de mai mulți oameni de știință din Marea Britanie și publicat în Nature Sustainability arată că umplerea piscinei cu apă, udarea grădinii sau spălatul mașinii conduc la apariția unei crize a apei potabile la fel de mult cum o fac schimbările climatice și creșterea populației.  Pentru realizarea studiului, cercetătorii au folosit cazul capitalei Africii de Sud, Cape Town, unde cei cu venituri mai mari au utilizat de 50 de ori mai multă apă decât cei cu venituri mai mici, ceea ce a dus în cele din urmă la o puternică criză de apă, în 2018. (TheGuardian.com)

Poza ediției (Sursa). Analiza din imagine este pentru București, Cluj, Iași, Timișoara și Constanța, orașe în care au fost analizate datele din aprilie 1950–2022. Din grafic se poate poate observa că episoadele cu temperaturi negative (sau temperaturi peste 30°C) nu sunt neobișnuite. Datele au fost extrase din setul E-OBS daily gridded observations for Europe from 1950 to present.

Ți-ar mai putea plăcea
Oamenii de știință sârbi instalează un foto-bioreactor urban pentru a capta CO2 și produce O2 la fel ca arborii – Cronica de Mediu
Găurile din gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au dus la ceea ce este probabil cea mai mare scurgere de metan – Cronica de Mediu