Cercetătorii au realizat cea mai mare hartă 3D a planetei Marte – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au folosit datele obținute de la sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) pentru a crea cea mai detaliată hartă 3D a planetei Marte de până acum. Harta are la bază peste 110.000 de fotografii ale sondei spațiale și are în total 5,7 trilioane de pixeli, astfel că fiecare pixel corespunde unei distanțe de 5 metri. Harta este publică la această adresă. (Universe Today)

2. O echipă internațională de astronomi a descoperit primul sistem binar compus din două stele pitice brune din subclasa Y. Practic, este vorba despre corpuri cerești catalogate între planete și stele care au cele mai mici temperaturi și sunt cel mai puțin luminoase dintre piticele brune. (Phys)

3. O echipă de cercetători a dezvoltat un algoritm de Machine Learning pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor radio obținute prin fenomenul de interferență. Algoritmul a fost utilizat pentru a obține o imagine mai clară cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Messier 87, situată la 55 de milioane de ani-lumină de Pământ, care a fost fotografiată în anul 2017 cu telescopul Event Horizon. Algoritmul a analizat peste 30.000 de imagini simulate cu modul în care gazele se acumulează în gaura neagră și a oferit o imagine estimativă pentru modul în care arăta în realitate gaura neagră supermasiva. (NOIRLab)

4. Oamenii de știință de la Universitatea Washington din Saint Louis au publicat o hartă actualizată cu toți cei 85.000 de vulcani identificați pe planeta Venus. Potrivit datelor, circa 99% dintre aceștia au un diametru mai mic de 5 kilometri. Harta a fost publicată la numai câteva zile după ce NASA a confirmat descoperirea unor vulcani activi pe această planetă. Spre comparație, pe Pământ există circa 1350 de vulcani care ar putea deveni activi. (EarthSky)

5. Telescopul spațial James Webb a realizat o imagine în infraroșu cu planeta Uranus. Imaginea este interesantă pentru că permite o vizibilitate mult mai bună a inelelor planetei, care în mod obișnuit sunt greu de detectat în imaginile clasice. În plus, imaginea surprinde polul nord al planetei gazoase. (Adrian Sonka)

Bonus: Elon Musk susține că primul zbor orbital al rachetei Starship, care va fi folosită pentru viitoarele misiuni pe Lună și Marte, ar putea avea loc în cursul săptămânii viitoare. Totuși, până în prezent, SpaceX nu a primit autorizația finală pentru a putea efectua un astfel de test. (The Verge)

6. Cercetătorii au folosit date prelucrate de la Atacama Cosmology Telescope (ACT) pentru a crea cea mai detaliată hartă a materiei negre. Imaginea confirmă teoria lui Albert Einstein despre modul în care structurile masive cresc. (ZME Science)

7. Roverul Curiosity de pe planeta Marte a primit un update software major cu circa 180 de noutăți. Cea mai importantă noutate este procesarea mult mai rapidă a imaginilor, ceea ce va permite roverului să fie mai rapid. Întrucât nu are un computer dedicat pentru prelucrarea imaginilor, Curiosity călătorește în segmente, iar după fiecare segment se oprește pentru a procesa imaginile. Până acum, pauza pentru procesarea imaginilor dura un minut, însă datorită update-ului software aceasta a fost scurtată la numai câteva secunde. (NASA)

8. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat în 13 aprilie zborul cu numărul 50 și a doborât recordul pentru cea mai mare altitudine atinsă până acum: 18 metri. Precedentul record de 16 metri fusese atins la începutul lunii aprilie. Elicopterul a avut o viteză maximă de 4,6 metri pe secundă, iar durata totală a zborului a fost de 322 de secunde. Cu această ocazie, NASA a realizat o compilație video de un minut cu cele mai interesante imagini cu elipcopterul Ingenuity surprinse de camerele video ale roverului Perseverance, dar și cu două camere video montate pe elicopter.

9. Agenția Spațială Europeană (ESA) a lansat vineri spre Jupiter sonda spațială JUICE cu ajutorul unei rachete Ariane-5. Sonda va ajunge pe orbita lui Jupiter în 2031, va face câteva survoluri asupra sateliților Ganymede, Callisto și Europa, iar din 2034 se va stabiliza pe o orbită în jurul lui Ganymede. Scopul principal al misiunii este să investigheze dacă există forme de viață în oceanele înghețate ale sateliților planetei Jupiter. (Hotnews)

10. Canada a alocat fonduri de aproape un miliard de dolari care vor fi utilizate pe parcursul următorilor 13 ani cu scopul de a dezvolta un rover pentru Lună. Un astfel de vehicul ar putea fi utilizat în cadrul unei viitoare misiuni cu echipaj uman pe Lună în cadrul programului Artemis, iar într-o astfel de situație un astronaut canadian ar putea face parte din echipaj. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit pe Lună particule de sticlă care conțin cantități semnificative de apă – Cronica Spațială
Telescopul spațial James Webb a fotografiat o nebuloasă cu protostele tinere – Cronica Spațială