Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei – Cronica de Mediu

1. Germania a alocat peste 260 de miliarde de euro pentru a face față riscurilor imediate ale unei crize energetice declanșate de războiul Rusiei în Ucraina, dar soluția finală va fi mult mai costisitoare: peste 1000 miliarde euro până în 2030. Tranziția va necesita instalarea zilnică de panouri solare care să acopere echivalentul a 43 de terenuri de fotbal și a 1.600 de pompe de căldură. De asemenea, vor trebui construite 27 de noi centrale eoliene onshore și patru offshore pe săptămână. (Bloomberg)

2. Anul trecut, China și-a accelerat masiv planurile de creștere a energie generată de cărbune, multiplicând de patru ori numărul de noi autorizații, capacitatea aprobată fiind echivalentă cu toate centralele din Marea Britanie la un loc. Autoritățile au aprobat 106 gigawați de noi centrale pe cărbune, cea mai mare capacitate din 2015. Construcția a început deja pentru 50 de gigawați, ceea ce înseamnă de șase ori mai mult decât construiește restul lumii la un loc, au spus cercetătorii. (Bloomberg)

3. Emisiile de carbon din Marea Britanie au scăzut cu 3,4% în 2022, datorită creșterii puternice a energiei verzi, a temperaturilor peste medie și a prețurilor record la combustibili fosili, care au suprimat cererea. Reducerea cu 15% a consumului de cărbune înseamnă că cererea Regatului Unit pentru acest combustibil a fost cea mai scăzută din ultimii 266 de ani. Scăderea din 2022 pune emisiile din Regatul Unit cu 49% sub nivelul din 1990, în timp ce economia a crescut cu 75% în aceeași perioadă. (Carbonbrief)

4. Un sondaj realizat INSCOP Research, efectuat la comanda Partidului Verde, indică faptul că 79,5% dintre români apreciază că în România ultimilor 30 de ani au avut loc schimbări climatice mari și foarte mari, iar circa 70% consideră că aceste schimbări sunt generate de om, de activitatea economică. (Digi24)

5. UE a ajuns la un acord pentru a reduce consumul de energie cu 12%, până în 2030. Europarlamentarii spun că acest lucru va contribui la combaterea schimbărilor climatice și la reducerea dependenței energetice de Rusia. (Biziday)

6. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a făcut pasul important de a stabili limitele legale din apa potabilă pentru șase dintre cei mai studiați și toxici compuși PFAS, cunoscuți în mod obișnuit ca „substanțe chimice pentru totdeauna”. PFAS sunt o clasă de aproximativ 14.000 de substanțe chimice adesea folosite pentru a face produsele să reziste la apă, pete și căldură. Ele sunt numite „substanțe chimice pentru totdeauna” deoarece nu se descompun în mod natural și sunt corelate cu o serie de afecțiuni ( cancer, probleme hepatice, probleme cu tiroida, malformații congenitale, boli de rinichi, scăderea imunității) și alte probleme grave de sănătate. Potrivit unor estimări, PFAS contaminează apa potabilă pentru mai mult de 200 de milioane de americani. (Theguardian)

7. Lumea se confruntă cu o criză iminentă a apei, cererea fiind estimată să depășească oferta de apă dulce cu 40% până la sfârșitul acestui deceniu, au spus experții în ajunul unui summit crucial al ONU privind apa. Guvernele trebuie să înceteze de urgență să subvenționeze extracția și suprasolicitarea apei prin subvenții agricole direcționate greșit, iar industriile de la minerit până la producție trebuie să-și revizuiască practicile risipitoare, potrivit unui raport de referință privind economia apei. Națiunile trebuie să înceapă să gestioneze apa ca un bun comun global, deoarece majoritatea țărilor sunt foarte dependente de vecinii lor pentru aprovizionarea cu apă, iar suprasolicitarea, poluarea și criza climatică amenință rezervele de apă la nivel global, spun autorii raportului. (Theguardian)

8. Mii de orașe din întreaga lume s-ar putea alimenta în întregime cu panouri solare care plutesc deasupra rezervoarelor de apă, potrivit unor noi cercetări. Este o modalitate relativ ușoară de a genera energie regenerabilă la nivel local, economisind și apă. Cercetătorii au descoperit că 6.256 de orașe din 124 de țări ar putea, teoretic, să-și satisfacă întreaga cerere de energie electrică cu ajutorul panourile solare instalate pe rezervoarele de apă din apropiere. Ar trebui doar să acopere aproximativ 30% din suprafața apei cu fotovoltaice. (Theverge)

9. Oamenii de știință dezvoltă un vaccin care ar putea ajuta la salvarea albinelor. Albinele sunt esențiale pentru agricultura din întreaga lume. Ele sunt responsabile de  producerea unei treimi din agricultura americană. Oamenii de știință au dezvoltat un vaccin pentru albinele melifere, care ar trebui administrat reginei, care apoi transmite imunitatea împotriva flagelului bacterian devastator, până la stupul ei de descendenți. (Mymodernmet)

10. Panourile solare sunt întinse „ca un covor” pe șinele de cale ferată din Elveția. Start-up-ul elvețian Sun-Ways instalează panouri lângă gara Buttes, în vestul țării, în luna mai, până la aprobarea Oficiului Federal de Transport. Pe măsură ce criza climatică impune să grăbim tranziția energetică a Europei, dezvoltatorii au văzut un nou potențial in suprafețele neobișnuite. Și Deutsche Bahn din Germania experimentează, de asemenea, adăugarea de celule solare la traversele de cale ferată. (Euronews)

Poze ediției. (Straitstimes)

Ploile abundente extinse din California provoacă nenumărate alunecări de teren. Poza arata gradina unei case dintr-o zona evacuata de pe malul mării San Clemente unde o piscină atârna parțial pe margine.

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: 14% din recifele de coralii au dispărut în mai puțin de un deceniu – Cronica de Mediu
România e în top 10 mondial la creșterea suprafeței ocupate de noi păduri – Cronica de Mediu