România este statul UE care a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat – Cronica dimineții

1. România este statul UE care a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat, arată datele Eurostat. Concret, în 2020, statul român a acordat salariilor bugetarilor un procent de 33,8% din veniturile încasate, pondere care a crescut în 2021 la 37%. Procentul e mai mare decât media europeană, care nu a depășit pragul de 23,6% în 2020 și chiar a înregistrat o scădere de 1,2 procente în 2021, ajungând la 22,4%. (Adevarul)

2. Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea a 95 de vehicule tactice uşoare (Joint Light Tactical Vehicles, JLTV) de transport de tunuri grele şi echipament aferent destinate României, a anunţat Pentagonul. România a cerut 35 de JLTV şi ar putea cumpăra până la 129 de vehicule, a căror valoare este estimată la $104 milioane. (News.ro)

3. Un avion rus de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a lovit marţi o dronă americană fără pilot de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina, a anunțat armata americană. Este pentru prima oară de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie 2022, când un stat membru NATO, care susține Ucraina, recunoaște că pierde echipament, pe care-l operează, în această regiune. (News.ro)

4. Armata rusă recunoaşte că două avioane de vânătoare ruseşti au interceptat marţi o dronă americană la Marea Neagră, însă susține că nu au lovit-o şi nici nu i-au cauzat prăbuşirea, contrar acuzaţiilor Statelor Unite. Ministerul rus al Apărării a precizat că cele două avioane de vânătoare nu au deschis focul şi nu au avut ”contact” cu drona. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: O nouă abordare împotriva cancerului la ficat, care ar putea duce la producerea unei noi clase de medicamente, a fost prezentată de oamenii de știință americani. În urma experimentelor pe șoareci, aceștia au descoperit că o enzimă produsă în celulele canceroase hepatice ar putea transforma un grup de compuși în medicamente anticanceroase, ucigând celulele și producând regresul bolii. (MedicalXpress)

5. Statele Unite ale Americii sunt angajate să sprijine România să se alăture programului de vize cât mai curând posibil, a declarat asistentul principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, Dereck Hogan. (G4Media)

6. Pfizer a fost de acord să modifice contractul cu Uniunea Europeană privind vaccinul Covid-19 pentru a reduce cu 40% numărul de doze furnizate și pentru a întârzia livrarea acestora. Compania farmaceutică americană a fost de acord cu prelungirea contractului cu încă trei ani, până 2026, însă insistă să fie plătite dozele comandate care nu vor fi fabricate, ceea ce a atras protestul guvernelor din Polonia, Ungaria, Bulgaria și Lituania. Ministrul polonez al Sănătății a solicitat desecretizarea contractului semnat de UE cu Pfizer. (FT)

7. Guvernul Germaniei dorește să continue planurile de decriminalizare a consumului de canabis, după ce a primit un răspuns pozitiv din partea Comisiei Europene. Ministrul Sănătății a anunțat că guvernul a fost de acord să facă posibilă distribuția controlată a acestui drog pentru adulți, pentru consum, în magazine speciale. (Profit.ro)

8. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că reacția Germaniei la exploziile de la gazoductele Nord Stream a arătat că țara a rămas „ocupată” și incapabilă să acționeze independent la zeci de ani de la capitularea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Putin a declarat că exploziile asupra gazoductelor Nord Stream au fost efectuate la „nivel de stat”, spunând că este o „prostie totală” ideea ca un grup autonom pro-Ucrainea să fie responsabil pentru acestea. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: FIFA a confirmat că următoarea Cupă Mondială din Statele Unite, Canada şi Mexic, în 2026, va avea avea 48 de echipe. Acestea vor fi împărţite în 12 grupe de câte patru. News.ro

9. Telescopul spațial James Webb al NASA a reușit să surprindă, la puțin timp după ce a devenit operațional, în iunie 2022, imaginea unei stele în stadiul Wolf-Rayet, cu puțin timp înainte ca aceasta să explodeze într-o supernovă. Steaua WR 124, aflată la 15.000 de ani lumină de sistemul nostru solar, în constelația Săgetătorului, a fost fotografiată cu detalii nemaivăzute până acum. (Digi24)

10. Un nivel mai ridicat de cofeină în sânge poate ajuta oamenii să nu se îngrașe și să-și reducă riscul de diabet, sugerează dovezile genetice. Un nou studiu arată că rata la care metabolizăm cofeina poate avea un impact asupra greutății noastre, deși vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă consumul mare de cafea este benefic. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – O suporteră de 81 de ani sărută o insignă cu Donald Trump, înaintea unui miting al fostului președinte american din Davenport. Ron Johnson/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Anul trecut s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al nașterilor din 1930 până în prezent – Cronica dimineții
Guvernul nu exclude amânarea creșterii alocațiilor pentru copii – Cronica dimineții