România alocă aproximativ 2% din PIB cheltuielilor pentru dobânzi la datoria publică – Cronica dimineții

1. România alocă aproximativ 2% din PIB cheltuielilor pentru dobânzi la datoria publică. În 2018, 2019 procentul era cam 1% din PIB, a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank. Un sector bancar mai mic de cinci ori decât media europeană nu poate absorbi datorie de circa 48% din PIB. Fără o creştere a ratingului de ţară, nivelul datoriei publice al României poate deveni nesustenabil, a completat Dumitru. (Economica)

2. Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, cele două ţări îndeplinind toate criteriile necesare începând din 2011, a declarat Anitta Hipper, purtătoare de cuvânt pentru afaceri interne a Comisiei Europene. (Digi24)

3. Gigantul italian Enel a semnat cu PPC, cea mai mare companie de electricitate a Greciei, vânzarea activelor sale din România, pentru 1,26 miliarde euro. Achiziția este prima extindere majoră a PPC în străinătate. Surse PPC afirmă că, odată cu achiziția Enel România, grecii devin cel mai mare jucător energetic din Europa de Sud-Est. (Profit.ro)

4. Medicul Ioana Vornic de la Spitalul Judeţean Arad a renovat cu propriii bani, un salon al Secţiei Obstetrică- Ginecologie. Lucrarea a costat 4.000 de euro, iar salonul are două paturi şi grup sanitar propriu. Noul salon a fost gata miercuri, chiar de Ziua Mamei. (News.ro)

Promo: Telefoanele vechi devin fapte bune pentru natură prin programul Orange de economie circulară “Re”. Vino cu telefonul pe care nu-l mai utilizezi în orice magazin Orange și poți primi un voucher de reducere. În plus, cu fiecare telefon adus până pe 15 martie, contribui la plantarea Pădurii “Re”. Mai multe detalii: https://oran.ge/FaptaBuna

5. Este puţin probabil ca Rusia să captureze semnificativ mai multe teritorii în acest an, potrivit directorului naţional de informaţii al SUA, Avril Haines. Haines a declarat, în cadrul unei audieri în Senat, că armata rusă va fi probabil incapabilă să continue nivelul actual de luptă, chiar şi cu posibila capturare a Bahmutului, în condiţiile în care luptele acerbe continuă în oraşul din estul Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, estima miercuri că acest bastion ar putea cădea în câteva zile. (News.ro)

6. Armata ucraineană a recunoscut miercuri, 8 martie, că trupele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut din estul țării, care a devenit epicentrul războiului, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ale Ucrainei, într-o actualizare de seară a informațiilor operaționale de pe front. (Libertatea)

7. Reuters a revizuit aproape 100 de articole din peste 20 de reviste de specialitate ce conțin evaluări ale cercetătorilor chinezi privind actuala confruntare dintre Rusia și Ucraina și impactul pe care l-ar putea avea armele și tehnologiile americane într-un potențial conflict între China și SUA. Cele mai mari îngrijorări ale cercetătorilor chinezi sunt legate de sateliții de comunicare Starlink, de rachetele HIMARS și de rachetele Javelin – mijloace de apărare furnizate de SUA care au ajutat cel mai mult Ucraina pentru a respinge atacurile rusești. Articolele examinează tacticile folosite de părțile combatante, ce a funcționat în cazul fiecăreia și trag concluzii cu privire la armele pe care ar trebui să le dezvolte China. (Adevarul)

Din Cronica de Tehnologie: FBI și Departamentul Apărării au fost implicate în dezvoltarea unor tehnologii de recunoaștere facială, pe care urmau să le folosească fără acordul americanilor împreună cu camere video de supraveghere și drone. În cele din urmă, tehnologia rezultată a fost implementată în Horus, un instrument folosit de Pentagon împotriva terorismului. (Washington Post)

8. Pentagonul blochează administrația Biden să transmită Curții Penale Internaționale de la Haga dovezile strânse de agențiile de informații americane despre atrocitățile ruse din Ucraina, potrivit unor surse. Liderii militari americani se opun transmiterii acestor informații deoarece se tem să creeze un precedent ce ar putea ajuta la deschiderea unor anchete care să-i vizeze pe soldații americani. Restul administrației, inclusiv agențiile de informații și Departamentele de Stat și Justiție, sunt în favoarea depunerii probelor în instanță. (NYTimes)

9. Oamenii de știință au reînviat mai mulți viruși „zombi”, cel mai vechi dintre ei fiind înghețat 48.500 de ani în permafrost, “pentru a înțelege mai bine riscurile” pe care le prezintă pentru animale și oameni. (CNN)

Din Cronica Sportivă: Bayern Munchen a învins-o pe PSG și în partida retur, cu 2-0, din cadrul optimilor de finală din Liga Campionilor, după ce s-a impus și în primul meci, cu scorul de 1-0. Tottenham și AC Milan au terminat la egalitate, scor 0-0, în manșa retur a ”optimilor” Ligii Campionilor. Italienii merg mai departe, grație succesului din tur, cu 1-0.

10. Guvernul sud-coreean a anunțat un plan de flexibilizare a programului de lucru prin creșterea plafonului de la nivelul actual de 52 de ore pe săptămână la un maxim de 80,5 ore pe săptămână. „Aceste reforme vizează garantarea dreptului la alegere, a dreptului la sănătate și a dreptului la odihnă. Intenționăm să schimbăm actuala legislație, care are 70 de ani, și să stabilim o nouă paradigmă pentru orele de lucru”, a spus ministrul Muncii, Lee Jung-sik, explicând actualizarea propusă. Reformele anunțate de guvern ar crește numărul maxim de ore permis pe săptămână de la nivelul actual de 52 (o săptămână de lucru standard de 40 de ore plus 12 ore de ore suplimentare săptămânale) la 80,5 ore, presupunând o săptămână de lucru de șapte zile. (Link)

Fotografia dimineții – Prima pagină a unui cotidian australian care îndeamnă la pregătiri de război pentru amenințările Chinei:

Ți-ar mai putea plăcea
Ciolacu: România va plăti anul viitor dobânzi şi restanţe la credite de aproximativ 2% din PIB – Cronica dimineții
UNICEF: 168 milioane de copii din întreaga lume au ratat complet anul școlar din cauza pandemiei – Cronica dimineții