Franța, Spania și Belgia, afectate de greve în transporturile aeriene și feroviare – Cronica de Turism
1. Transporturile aeriene și feroviare din Franța sunt paralizate în această perioadă din cauza grevelor declanșate de sindicate împotriva măririi vârstei de pensionare. Pe cele mai multe aeroporturi din Franța vor fi asigurate doar 20%-30% din numărul de zboruri cel puțin până în 10 martie, iar transportul feroviar va fi de asemenea puternic afectat de greve. (ARO Briefing Otopeni, Club Feroviar)
2. Controlorii de trafic aerian de la mai multe aeroporturi din Spania au planificat greve de o zi în luna martie. Astfel, controlorii de trafic aerian de pe aeroporturile din Valencia, Sevilla, Ibiza, Castellon și Alicante nu vor lucra în 14 și 21 martie în intervalul 16:00 – 19:00 și în 29 martie în intervalul 15:00 – 18:00, ceea ce poate conduce la anularea și amânarea a numeroase zboruri. (ARO Briefing Otopeni)
3. Transportul feroviar din Belgia va fi afectat de o grevă la nivel național în perioada 9 martie ora 22:00 – 10 martie ora 22:00, ca parte a unei greve care va afecta mai multe sectoare de activitate. Cel puțin până în prezent nu au fost anunțate greve care să afecteze transportul aerian. (Club Feroviar)
4. Toți angajații cu contract individual de muncă din mediul privat vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pe an începând din anul 2024, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament. Banii vor proveni de la statul român din impozitul pe venit și vor fi virați în conturile angajatorilor pentru emiterea voucherelor. În prezent, vouchere de vacanță primesc angajații de la stat, în timp ce firmele private au posibilitatea să ofere un astfel de voucher pentru angajați, fără ca acest lucru să fie obligatoriu. În România există în prezent circa 4,2 milioane de angajați în mediul privat, iar efortul bugetar este de peste 6 miliarde de lei pe an. (Profit)
5. Compania aeriană Ryanair are bilete de la numai 59 de euro dus-întors pe ruta București – Zadar (Croația) inclusiv în sezonul estival. Zborurile pe această rută sunt disponibile începând din luna iunie în fiecare zi de luni și joi. (Travelator)
6. Schengen Visa Info a publicat un ghid de călătorie cu trenul în Spania. Publicația oferă ponturi pentru călătorii lungi cu trenul cu peisaje spectaculoase, iar pe listă se află trenurile Transcantabrico, La Robla Express sau The Al Andalus. (Schengen Visa Info)
7. Aeroportul din Dusseldorf (Germania) va instala mai multe ghișee unde pasagerii vor putea face singuri check-in și vor putea lăsa singuri bagajele de cală. Serviciul va fi disponibil inclusiv pentru pasagerii care au făcut check-in online și călătoresc cu bagaj de cală. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii numărului de pasageri la 16 milioane în 2022 și a previziunilor că va ajunge la 20 de milioane în acest an. (Airlinergs)
8. Wizz Air va suspenda ruta Craiova – Billund (Danemarca) începând din 24 aprilie 2023, în contextul în care zborurile din perioada 15-26 martie au fost de asemenea anulate. Ruta a fost inaugurată în 18 decembrie 2022, iar suspendarea are legătură cel mai probabil cu numărul scăzut de pasageri. (Boarding Pass)
9. Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a publicat o serie de ilustrații cu modul în care va arăta Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) din București la finalul unei program de investiții care va avea loc în perioada 2023-2025. Printre altele, lucrările de modernizare vizează reamenajarea interioară a terminalului, instalarea unui sistem centralizat de ventilație și climatizare și modernizarea instalațiilor electrice. (Boarding Pass)
10. Cei mai mulți pasageri care s-au îmbarcat de pe aeroporturi din România în anul 2022 au avut ca destinație finală aeroportul London Luton (858.000), iar pe următoarele poziții s-au clasat Milano (Bergamo) cu 505.000 și Viena cu 318.000 de pasageri. În clasamentul pe țări, cei mai mulți pasageri s-au îndreptat spre destinații din Italia (1,7 milioane), Marea Britanie (1,6 milioane) și Germania (1,1 milioane). (Profit)