Studiu: Războiul din Ucraina a devenit cel mai costisitor conflict din istoria omenirii – Cronica serii

1. Indicatorul de încredere în economie a revenit pe creștere în februarie după două luni consecutive de scădere. Și-a revenit, însă, doar sectorul serviciilor, în timp ce celelalte sectoare, precum industria, au continuat contracția. Indicatorul de încredere arată spre o contracție sau cel mult o stagnare a produsului intern brut în primul trimestriu din acest an comparativ cu ultimul din 2022, cred unii analiști. (Profit.ro)

2. Războiul din Ucraina poate fi deja considerat cel mai costisitor conflict militar din istoria omenirii. Astfel, conform unui studiu publicat zilele trecute de Institutul Economic German, „prețul” acestui război se ridică, după doar un an, la peste $1600 miliarde, sumă ce reprezintă valoarea pierderilor provocate întregii economii globale de conflictul declanșat de Putin. În cazul Ucrainei, pierderile directe, provocate de distrugeri, dar și cele economice indirecte depășesc deja $600 de miliarde. Comparativ, cel De-al Doilea Război Mondial – cel mai devastator conflict din istorie, desfășurat pe parcursul a aproape 6 ani – a costat între $1000 și $4000 miliarde, estimări făcute la valoarea din prezent a dolarului. (Digi24)

3. Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 9-10 martie, prima reuniune oficială după cea din decembrie în care Bucureștiul și Sofia au fost lăsate în afara spațiului de liberă circulație. (Hotnews)

4. Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, va efectua miercuri, 1 martie, prima sa vizită peste hotare în România, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă. (G4Media)

5. România va interveni oficial de partea Bruxelles-ului în procesul în care Austria a atacat oficial în justiția UE, toamna trecută, decizia Comisiei Europene din martie 2022 de a califica energia nucleară și gazele naturale drept ″durabile″ din punct de vedere al mediului, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu (Profit.ro). Franţa a organizat marţi o reuniune cu alte 12 state membre UE, inclusiv România, cu scopul de a construi o alianţă de ţări care să promoveze energia nucleară în politicile energetice ale blocului comunitar. (Digi24)

6. Sisteme de apărare antiaeriană românești prezente în anul 2022 la repetițiile pentru ceremonia militară de Ziua Națională a României sunt prezentate în mod fals ca îndreptându-se în prezent către granița cu Republica Moldova, a avertizat Ministerul român al Apărării. (Hotnews)

7. Ucraina va deveni un stat membru NATO, însă ”pe termen lung”, a anunţat marţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Helsinki, în contextul în care Kievul cere să adere la Alianţa Nord-Atlantică. (News.ro)

8. Primăria Cluj-Napoca a anunțat marți că o asociere de firme din Turcia a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru realizarea Magistralei de metrou 1. Una dintre firmele de construcții a executat lucrări de metrou în Dubai, dar și în Polonia și Suedia. (Digi24)

9. Şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, a respins afirmaţiile care vin dinspre Washington potrivit cărora China ar intenţiona să furnizeze arme Rusiei, declarând presei americane că nu a văzut „niciun semn că astfel de lucruri ar fi fost măcar discutate”. (News.ro)

10. Partidul Laburist din Marea Britanie, aflat în opoziție, a publicat o analiză care arată că nivelul de trai din Marea Britanie ar putea rămâne în urma celui din Polonia până în 2030 și, în cele din urmă, al Ungariei și al României, dacă nu se fac schimbări majore în politica economică a țării. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Uniunea Europeană a criticat aprobarea rapidă de către Marea Britanie a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech – Cronica serii
Hamas a eliberat 24 de ostatici – Cronica serii