Google susține că a făcut un pas important în corectarea erorilor computerelor cuantice – Cronica de Tehnologie

1. Apple a făcut progrese importante în dezvoltarea unui sistem noninvaziv de măsurare a glucozei din sânge, care ar putea fi integrat în smartwatch-urile companiei. Tehnologia, aflată în dezvoltare de când compania era condusă de Steve Jobs, folosește fotonica din siliciu și măsurarea prin spectroscopie de absorbție optică – lichidul interstițial de sub piele este luminat cu lasere, iar reflexia care ajunge la senzor arăta concentrația de glucoză. (Profit.ro)

2. Mercedes colaborează cu mai multe companii, printre care Alphabet, Nvidia și Luminar, în scopul dezvoltării unui sistem de operare pentru propriile mașini, care ar trebui să fie gata în 2025. Sistemul de navigare va fi dezvoltat împreună cu Google, iar șoferii vor avea acces, printre altele, la aplicația YouTube. Senzorii Lidar, dezvoltați de Luminar, vor face posibil condusul autonom de Nivel 3 pentru cei care vor plăti suplimentar pentru această extraopțiune. (Bloomberg)

3. Google Cloud își va pune angajații și colaboratorii să împartă aceleași birouri, pentru a crește „eficiența imobiliară”, începând cu trimestrul următor. Aceștia vor trebui să stabilească un program pentru a veni la birou în zile alternative și a nu avea nevoie de același birou în aceeași zi. Politica va fi aplicată în cinci dintre cele mai mari clădiri de birouri ale companiei, în timp ce alte clădiri vor fi eliberate. (CNBC)

4. Google susține că a făcut un pas important în corectarea erorilor computerelor cuantice, care-i permite să meargă mai departe și să construiască un sistem cuantic practic. În mod normal, qubiții stochează informația pentru mai puțin de o secundă, aceasta pierzându-se înainte ca sistemul să termine calculele. Google susține că a descoperit o modalitate de a răspândi informația pe mai mulți qubiți, astfel încât suficiente date să rămână disponibile pentru a finaliza calculele. (FT)

5. Au apărut pe surse imagini cu iPhone 15, care par să confirme portul USB-C și existența Dynamic Island pe toate modelele seriei. Versiunea de bază pare să treacă la un ecran puțin mai mare, de 6,2 inch. (9to5mac)

6. Cercetătorii de la MIT au creat un cip pentru decodarea datelor care folosește un nou model statistic, ce transmite informațiile mai simplu și mai rapid decât metodele convenționale. Cu ajutorul unui algoritm de decodare universal, decodarea se face mult mai eficient, iar cipul performează între 10 și 100 de ori mai bine decât orice alternativă. (TechXplore)

7. Noul chatbot Microsoft este disponibil în aplicațiile mobile Bing și Edge, urmând a fi implementat și în Skype. Acesta poate fi acum folosit pe bază de comenzi vocale și folosește tehnologia text-to-speech pentru a răspunde tot vocal. Au fost introduse și mai multe opțiuni privind răspunsurile, utilizatorul putând opta să primească inclusiv răspunsuri cu liniuțe. (Profit.ro)

8. Spotify anunță implementarea unui DJ virtual, care creează liste de melodii personalizate și face comentarii asemenea unui DJ veritabil. Facilitatea bazată pe inteligență artificială va avea o voce „uimitor de realistă”, spune compania care acum doi ani promitea sunet lossless, dar nu l-a implementat nici până acum. (TechCrunch)

9. Marile companii chineze de tehnologie au fost instruite de autorități să nu lanseze servicii în genul ChatGPT, temându-se că acestea vor livra „dezinformări americane”. Din cauza acestor presiuni, Tencent a întrerupt deja dezvoltarea unor astfel de servicii anunțate recent. (Nikkei)

10. Uber a lansat un update important al aplicației sale, care-și propune să simplifice folosirea serviciilor și să aducă un nivel mai mare de personalizare. Ecranul principal oferă acces mai rapid la comenzi și la destinațiile favorite, iar utilizatorii de iPhone pot vedea progresul actualizat în timp real direct în lock screen. (TechCrunch)

Ți-ar mai putea plăcea
US Air Force vrea să-și dezvolte o flotă de 1.000+ de avioane controlate de AI – Cronica de Tehnologie
Opt jocuri mobile au înregistrat venituri de peste $1 miliard anul acesta – Cronica de Tehnologie