Synchron a început să testeze pe oameni un sistem brain-computer implementat prin vasele de sânge – Cronica de Tehnologie
1. Synchron a început să testeze pe oameni un sistem brain-computer implementat prin vasele de sânge, care ar trebui să permită oamenilor să folosească calculatoare și alte dispozitive direct cu creierul. Tehnologia companiei, care-i are printre investitori pe Bill Gates și Jeff Bezos, a fost deja folosită de șapte oameni din SUA și Australia. (CNBC)
2. Blue Origin spune că a reușit să creeze celule solare din sol lunar artificial, împreună cu firele necesare transmisiei de energie electrică și sticla de protecție care să asigure funcționarea acestora pe Lună pentru perioade îndelungate. Compania fondată de Jeff Bezos speră că NASA va fi interesată să-i cumpere tehnologia, care și-ar găsi aplicarea în cadrul programului Artemis, ce-și propune să readucă omul pe Lună. (ArsTechnica)
3. Un jucător amator a învins la Go cel mai puternic sistem de AI, profitând de pe urma unei vulnerabilități a acestuia și câștigând astfel 14 meciuri din 15. AI-ul, care domină jocul de Go din 2016, a fost surprins în mod repetat de o tactică la care nu a fost expus anterior și la care nu s-a putut adapta. (FT)
4. Meta lansează abonamentul Meta Verified pentru Facebook și Instagram, care oferă utilizatorilor o bifă albastră în urma verificării pe baza actului de identitate și acces direct la suportul tehnic. Serviciul, care seamănă ca și concept cu Twitter Blue, costă $12 pe web și $15 pe iPhone. (Profit.ro)
5. Forțate de noua legislație Digital Services Act, marile platforme online au fost nevoite să facă public numărul de utilizatori avuți în Uniunea Europeană. Astfel, YouTube are peste 401 milioane de utilizatori, Facebook ~255 de milioane, Instagram ~250 de milioane, TikTok ~125 de milioane, iar Twitter are aproape 101 milioane de utilizatori. Toate platformele online cu peste 45 de milioane de utilizatori vor trebui să adere din vară la un nou set de reguli privind moderarea conținutului, combaterea știrilor false și protejarea copiilor. (Politico)
6. Investițiile făcute în dolari în startup-urile chinezești au scăzut anul trecut cu aproape 75%. Ponderea dolarului în investițiile totale primite de startup-urile din China a fost anul trecut de doar 19%, în scădere de la 39% în 2021. (FT)
7. Microsoft va limita numărul de întrebări la care noul Bing va răspunde. O sesiune va putea avea cel mult cinci întrebări, iar un utilizator va avea voie să-i adreseze cel mult 50 de întrebări într-o zi. Aceste limite vin după ce compania a constatat că noul Bing începe să genereze conversații bizare când trebuie să răspundă la mai multe întrebări. (Profit.ro)
8. Binance ar lua în calcul retragerea de pe piața americană din cauza controalelor frecvente la care este supusă de autorități. Dacă va lua această decizie, Binance ar putea să-și retragă monedele din orice proiect care-și are originea în SUA și să renunțe la investiții. (Bloomberg)
9. China nu este la nivelul Statelor Unite când vine vorba de boți AI precum ChatGPT din cauza implicării guvernului comunist. Pe lângă tensiunile geopolitice, dezvoltarea chatboților din China este afectată de cenzură și de controlul guvernamental. (NY Times)
10. Microsoft vrea să scumpească de 10 ori accesul la unele din API-urile Bing Search începând cu 1 mai. În cazul noilor API-uri pentru modele lingvistice de mari dimensiuni costul pe interogare va fi de $0.028 dacă numărul cererilor zilnice este sub 1 milion. Dacă sunt peste 1 milion de cereri zilnice, o singură interogare va costa $0.20. (BigTechWire)