Studiu: Infecția anterioară cu COVID crește imunitatea pe termen lung și scade riscul de spitalizare și deces la același nivel cu vaccinarea – Cronica dimineții

Vremea se schimbă radical în toată țara. După gerul de săptămâna trecută, se vor înregistra temperaturi de primăvară, de până la 18 grade Celsius, în următoarele zile. Potrivit meteorologilor, cu astfel de temperaturi vom încheia iarna anul acesta, iar cele mai ridicate valori vor fi în special în zona sudică a țării.

1. Infecția anterioară cu COVID crește imunitatea pe termen lung și scade riscul de spitalizare și deces la același nivel cu vaccinarea, arătă “cel mai cuprinzător studiu de până acum” privind impactul imunității naturale asupra bolii. Studiul, realizat de Universitatea din Washington și publicat de revista medicală The Lancet, arată că pentru persoanele care au fost infectate cu COVID-19 cel puțin o dată, imunitatea naturală împotriva spitalizării și a decesului a fost puternică și de lungă durată pentru toate variantele virusului. Studiul a fost finanțat parțial de Fundația Bill & Melinda Gates. (SkyNews)

2. De la începutul acestui an calendaristic, România a importat din țări non UE, în special din Ucraina, de 13,9 ori mai mult grâu decât în perioada similară a anului trecut. În schimb, am exportat de 2,2 ori mai puțin. (Economica)

3. Nici legislația națională a României și nici cea din Ucraina nu permit desfășurarea unor lucrări în zona canalului Bâstroe de pe partea ucraineană a Deltei Dunării, care să pună în pericol biodiversitatea și ecosistemele, a anunțat ministrul mediului, Tanczos Barna. (Libertatea)

4. Parcul auto al României a ajuns pentru prima dată în istorie la 10 milioane de vehicule, din care aproape 8 milioane sunt autoturisme. Vechimea autovehiculelor aflate în circulație este una foarte mare, în continuare, trei sferturi având mai mult de 12 ani. După 33 de ani de la Revoluție, adică de la momentul în care pe străzile României circulau în proporție de 99% doar autoturisme Dacia, am ajuns în momentul în care marca Volkswagen a egalat și a depășit mașinile mărcii autohtone, cu puțin peste 6.000 de mașini. (Profit.ro)

5. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, exclude ideea de a renunţa la vreo parte din teritoriul ţării sale în cadrul unui eventual acord de pace cu Rusia. Într-un interviu acordat BBC cu ocazia împlinirii unui an de la invazia rusă, el a avertizat că dacă ar face concesii teritoriale ar însemna să i se dea Rusiei posibilitatea de reveni ulterior cu pretenţii. În schimb, spune el, armele occidentale ar aduce pacea mai aproape. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: CFR Cluj a fost învinsă în deplasare, cu scorul de 1-0 (1-0), de cei de la Lazio Roma, într-un meci din prima manşă a play-off-ului Conference League. Ardelenii au jucat în superioritate numerică încă din minutul 15, când de la italieni a fost eliminat Patric.

6. Nici Rusia, nici Ucraina nu au şanse să-şi atingă obiectivele militare pe care şi le-au propus, aşa că războiul se va încheia probabil la masa negocierilor, a declarat generalul Mark Milley, şeful Statului Major interarme al armatei americane. (Hotnews)

7. Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit joi la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina. Israelul nu a promis furnizarea directă de arme Kievului. Israelienii doresc să menţină o linie telefonică de coordonare cu Rusia, înfiinţată în 2015, în legătură cu loviturile lor militare asupra unor presupuse ţinte iraniene în Siria, unde Moscova are o garnizoană. Ei sunt, de asemenea, atenţi la binele marii comunităţi evreieşti din Rusia. (News.ro)

8. Anul trecut, Germania a înregistrat cu China cel mai mare deficit comercial de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial: 84,3 miliarde euro. China a coborât pe locul 4 în topul țărilor unde Germania exportă, anul trecut volumul exporturilor crescând cu 3,1%. În schimb, importurile din China au înregistrat o creștere de 33,6%. (Link)

9. Miliardarul american George Soros a declarat că se teme pentru viitorul umanității dacă nu se iau măsuri mai radicale pentru a combate schimbările climatice. Soros a susținut ideea utilizării tehnologiilor geosolare experimentale pentru a proteja Arctica de topire, precum și o revizuire a finanțelor internaționale pentru a aborda provocările climatice. (Bloomberg)

10. Femeile din Spania vor avea dreptul să-și ia concediu menstrual, după ce legea a fost votată joi. Legea prevede că femeile care suferă de dureri severe în perioada ciclului vor putea să stea acasă. Spania este prima țară din Europa și una dintre puținele din lume care a introdus această măsură în legislația sa. Tot Parlamentul de la Madrid a aprobat și legea prin care tinerele de 16 și 17 ani nu vor mai avea nevoie de acordul părinților pentru avort. (Digi24)

Fotografia dimineții – Locuitorii din Hatay, Turcia, ai căror apropiați sunt încă sub dărâmături se adună în jurul unui foc de tabără lângă clădirile prăbușite. Bülent Kılıç/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană a calculat României, pentru anul trecut, un deficit bugetar mai ridicat decât cel transmis de autoritățile de la București – Cronica dimineții
Sindicatele din Educaţie au anunțat că greva continuă – Cronica dimineții