România nu e de acord ca Ucraina să facă lucrări de adâncire a canalului Bâstroe – Cronica serii

1. Efectele unui cutremur major în București ar putea fi cu mult mai mari decât cele estimate de autorități. Un raport de audit al experților Curții de Conturi de anul trecut relevă posibilitatea unei crize de mari proporții în Capitală în cazul unui seism de calibrul celui din 1977 sau mai puternic. Documentul oficial remarcă dezinteresul autorităților și toate disfuncționalitățile sistemului de management al riscului de cutremur. Raportul arată că numărul clădirilor în pericol de prăbușire ar putea fi mult mai mare, multe spitale ar putea colapsa, nu există rezerve de sânge și medicamente, forțele de intervenție nu sunt suficiente, și, deși există un sistem de alarmare timpurie pentru a se putea securiza infrastructura critică și opri gazele și curentul, de exemplu, nimeni nu a fost interesat de el. (Hotnews)

2. Economia României este așteptată să crească cu 1,7% în acest an, mai lent comparativ cu estimările anterioare, potrivit proiecțiilor actualizate ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). BERD și-a înrăutățit estimarea de creștere pentru economia românească cu 0,2 puncte procentuale, de la un avans de 1,9% anticipat în toamnă. (Profit.ro)

3. România nu e de acord ca Ucraina să facă lucrări de adâncire a canalului Bâstroe. Poziția România va fi trimisă în cursul zilei de astăzi, 16 februarie, Comisiei Europene, a precizat Ministerul Afacerilor Externe. Reacția vine după ce ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 15 februarie, că „există semnale că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe”. (News.ro)

4. Noua ambasadoare SUA în România vrea ca românii să fie scutiți de vize pentru a intra în America. Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, a spus într-un interviu că speră ca acest lucru să se întâmple în timpul mandatului său. (Digi24)

5. Statutul de neutralitate este un concept de politică externă care s-ar putea ca în curând să nu mai funcţioneze şi care nu oferă garanţii, în cazul unei agresiuni, a declarat premierul desemnat al Republicii Moldova, Dorin Recean. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Oamenii de știință au creat un deget bionic care poate genera în urma simplei atingeri hărți tridimensionale cu interiorul obiectelor complexe. Testat pe un țesut uman printat 3D, degetul bionic a putut crea un profil tridimensional al structurii țesutului și a localizat vasele artificiale de sânge de sub stratul de mușchi. (TechXplore)

6. Bucureștiul se află pe locul șapte în lume în clasamentul orașelor cu cel mai aglomerat trafic rutier, iar la nivelul oraşelor din Uniunea Europeană ocupă locul al treilea, potrivit datelor producătorului de sisteme GPS Tomtom. (G4Media)

7. Tinerii șomeri din Uniunea Europeană în vârstă de sub 24 de ani erau în număr de 3 milioane în 2021, ceea ce corespunde unei rate a șomajului în rândul tinerilor de 16,6 la sută. Rata șomajului în rândul tinerilor a fost mai mică decât media națională în Bergamo, Italia (-18,4 p.p), Bratislava, Slovacia (-18,0 p.p), Brașov și Cluj -Napoca, România (-13,7 p.p pentru fiecare) și Timișoara, România (-13,6 p.p). (Profit.ro)

8. Elveția a declarat că este imposibil din punct de vedere legal să confiste bunurile rușilor sancționați deținute în țară, dând o lovitură eforturilor europene de a folosi sumele aferente pentru reconstrucția postbelică a Ucrainei. Elveția deține peste 7,5 miliarde de franci francezi ($8,1 miliarde) în active rusești înghețate la aproape un an de la invadarea Ucrainei, potrivit ministerului elvețian de finanțe. (FT)

9. Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că a sesizat Parchetul ICCJ, Instituţia Prefectului şi Curtea de Conturi în cazul primarului Capitalei Nicuşor Dan, pe care îl acuză de incompatibilitate, conflict de interese administrativ, abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane. Nicuşor Dan anunţă că va ataca în instanţă în termenul legal Raportul ANI. (News.ro)

10. După mai multe luni de dezbateri, deputaţii din Spania au adoptat definitiv joi o lege ce permite schimbarea genului de la vârsta de 16 ani, în contextul în care alte ţări europene au ales să acţioneze cu reţinere în privinţa acestui subiect controversat. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Deficitul, la 10 luni, a ajuns la 21 miliarde lei, de trei ori mai mare ca anul trecut
Comisia Europeană a revizuit în urcare estimarea privind creșterea economiei României în 2019 – Cronica serii