Comisia Europeană a revizuit în urcare estimările privind avansul economiei României în acest an – Cronica serii
1. Comisia Europeană a revizuit în urcare estimările privind avansul economiei României în acest an, însă avertizează că inflația ridicată, condițiile de finanțare stricte și încetinirea celorlalte economii din UE vor afecta creșterea. Economia românească ar urma să crească cu 2,5% în 2023, potrivit previziunilor interimare de iarnă, mai rapid comparativ cu o creștere de 1,8% preconizată în toamnă. (Profit.ro)
2. Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru. Sandu a menţionat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruşi, fugari, daţi în căutare internaţională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puşi pe lista sancţiunilor de Statele Unite şi Marea Britanie. (News.ro)
3. Datoria externă totală a României a crescut anul trecut cu 6,13 miliarde euro, la 142,72 miliarde euro, în timp ce investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 10,69 miliarde euro, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR). (News.ro)
4. Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în 2022 un deficit de 26,571 miliarde euro, în creștere cu 52,07% comparativ cu cel din anul precedent, care a fost de 17,473 miliarde euro, conform unui comunicat al Băncii Naționale a României. În structura acestuia, balanța bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 9,187 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 3,120 miliarde de euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 3,852 miliarde de euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent în creștere cu 821 milioane euro. (Profit.ro)
5. Un băiat de 12 ani a fost scos luni în viaţă de sub ruinele unui bloc de locuinţe din sudul Turciei la mai bine de o săptămână de la cutremurul devastator care a lovit ţara, deşi se consideră că sunt slabe şanse să mai fie găsiţi supravieţuitori după atâta timp. Echipele de căutare şi salvare trimise de unele ţări, între care Germania, și-au încheieiat activităţile şi se întorc acasă. (News.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Precum boții dinaintea sa, ChatGPT se dovedește părtinitor în anumite privințe, după cum arată multe cazuri evidențiate pe rețelele sociale de utilizatori. Printre altele, acesta are dificultăți în a defini „femeia”, pare să țină partea democraților și spune că rasismul este mai periculos decât bombele nucleare. (Mail Online)
6. Viceministrul polonez de externe Arkadiusz Mularczyk a declarat luni că guvernul de la Varşovia doreşte ca preşedintele american Joe Biden să „anunţe stabilirea de baze militare permanente ale NATO” în Polonia în timpul vizitei sale în această ţară, săptămâna viitoare. (Digi24)
7. Dacă Europa ar lupta împotriva Rusiei, unele state ar rămâne fără muniție în câteva zile, a declarat un diplomat european. NATO va cere, probabil, statelor sale membre să îşi creeze stocuri mai mari de muniţie. De altfel, secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Ucraina are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații la acest moment, astfel că NATO are în plan creșterea stocurilor, golite din cauza războiului. (Hotnews)
8. Exporturile de gaze naturale ale Rusiei au scăzut cu 25,1% în 2022, afectate de sancţiunile internaţionale, iar declinul a fost doar parţial compensat de o creştere de 48% a livrărilor de gaze spre China, a anunţat luni vicepremierul rus Alexander Novak. Acesta a salutat creşterea aprovizionării cu gaze în regiunea Asia-Pacific, în condiţiile în care livrările Rusiei spre China au atins un maxim istoric de 15,4 miliarde metri cubi, după o creştere de 48% în ritm anual. În ceea ce priveşte petrolul, Rusia şi-a majorat anul trecut exporturile cu 7,6% până la 242 milioane de tone, în pofida embargoului european şi a plafonului de preţ impus la începutul lunii decembrie de Uniunea Europeană, Grupul ţărilor puternic industrializate şi Australia. (Digi24)
9. China susține că baloane la mare altitudine americane au zburat prin spațiul său aerian de peste 10 ori de la începutul anului 2022. Anunțul vine după ce SUA a doborât, săptămâna trecută, un balon chinezesc care a zburat la mare altitudine peste teritoriul Statelor Unite. A fost pentru prima oară când SUA doborât un obiect zburător în spațiul său aerian. (WSJ)
10. 42% din cuplurile americane care s-au mutat împreună, pentru a economisi din costurile în creștere, au regretat ulterior decizia, relevă un sondaj la care au răspuns aproximativ 3000 de persoane. (Bloomberg)