Un copil de şase ani a fost salvat după 137 de ore sub dărâmături – Cronica dimineții

1. Un copil de şase ani a fost salvat, sâmbătă, în provincia Hatay, după 137 de ore sub dărâmături, la câteva zile după cutremurele devastatoare de la începutul săptămânii. Copilul a fost scos de sub dărâmături din locul unde se prăbuşise un bloc din Antakya. Echipele de salvare şi-au intensificat căutările în locul în care se afla copilul după ce au auzit vocea acestuia. Copilul a fost salvat şi transportat cu ambulanţa la spital. (News.ro)

2. Autoritățile au realizat un scenariu de risc în privința unui cutremur puternic în zona Vrancei, care are o perioadă medie de recurență de 1.000 de ani. S-a luat în considerare că declașarea și producerea cutremurului ar avea loc noaptea, iar 95% din populație s-ar afla în clădiri rezidențiale. Costul s-ar ridica la aproape 10 miliarde euro (9,97 miliarde, mai exact). Valoarea costurilor de intervenție ar fi de 2,69 miliarde euro, iar cea a pierderilor materiale de 6,11 miliarde euro. (Hotnews)

3. Vremea rece din ultima perioadă a majorat consumul de gaze și a făcut ca România să redevină, începând de joi, importator net în raport cu Ungaria, în condițiile în care retragerile din depozite se află la maximele ultimilor 3 ani. (Profit.ro)

4. Numărul deceselor înregistrate după cutremurele devastatoare de luni din Turcia şi Siria este acum de peste 28.000, conform unui nou bilanţ. În Turcia, sunt 24.617 de decese si peste 80.000 de răniți. În Siria, numărul deceselor confirmate este 3.575. Potrivit cotidianului Sozcu, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că universităţile îşi vor continua activitatea până la vară fără prezenţa fizică a studenţilor, în sistem online, astfel încât căminele studenţeşti să poată fi folosite pentru găzduirea oamenilor rămaşi fără adăpost. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii care analizează datele de la telescopul spațial James Webb au descoperit o galaxie care este aproape ca o imagine în oglindă a galaxiei Calea Lactee de la începutul existenței sale. Galaxia a fost botezată The Sparkler, iar imaginile surprinse evidențiază cum arăta aceasta când avea doar 4 miliarde de ani, adică aproximativ o treime din vârsta actuală a Universului. (Universe Today)

5. Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat, vineri, în disputa dintre primăriile Dărmănești și Sânmartin privind crucile ridicate în 2019 în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, subiect care a generat tensiuni interetnice și politice între români și maghiari. Instanța a respins recursul autorităților din Dărmănești și a menținut sentința de la Tribunalul Bacău, pronunțată cu un an în urmă, unde s-a decis demolarea crucilor de beton construite ilegal, cu bani publici. Este vorba despre crucile de beton care au fost ridicate în urma unui proiect elaborat de către primăria orașului Dărmănești, care a primit finanțare de la Ministerul Culturii, ca parte a proiectelor derulate cu ocazia celebrării centenarului Marii Uniri. (Digi24)

6. Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, dar fără condiții prealabile, a declarat, potrivit presei de stat, Serghei Verșinin, adjunctul ministrului rus de externe. „Da, conform clasicilor, orice ostilități se termină cu negocieri și, bineînțeles, așa cum am mai spus, vom fi pregătiți pentru astfel de discuții, dar numai dacă acestea sunt negocieri fără precondiții, discuții care să se bazeze pe realitatea existentă” Oficialul rus a mai declarat că nu Ucraina, ci SUA și UE sunt cele care ar trebui să ia decizia cu privire la negocierile cu Rusia. (Hotnews)

7. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să-și prelungească mandatul până în aprilie 2024, scrie, în ediția de duminică, Welt Am Sonntag. Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 30 septembrie 2023, dar există un acord informal între cele 30 de state membre NATO, potrivit căruia acesta ar trebui să rămână în funcție până în primăvara lui 2024. Fostul prim-ministru norvegian conduce alianța din 2014, iar mandatul său a fost deja prelungit de trei ori. (Bloomberg)

8. Un studiu publicat în Science arată că aproximativ o treime dintre americani ar fi dispuși să recurgă la tehnologia de editare a genelor pentru a avea copii cu șanse mari de a fi admiși la una din facultățile de top din SUA. (Link)

9. Australia, urmată de vecina Noua Zeelandă, poate supraviețui unei ierni nucleare și poate ajuta civilizația umană să renască după producerea calamității, conform unui studiu. Australia, Noua Zeelandă, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu sunt țările insulare cele mai apte să producă suficientă hrană pentru populațiile lor după o „catastrofă bruscă”, precum un război nuclear sau erupția unui supervulcan, care ar reduce cantitatea de lumină ce ajunge pe Pământ. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de rugby a României a câștigat în deplasare, cu scorul de 56-5, meciul cu selecţionata Belgiei, în a doua etapă a Rugby Europe Championship

10. Vorbind despre survolarea spațiului aerian al României de către două rachete rusești Kalibr ca despre un fapt demonstrat, presa ucraineană a analizat de ce NATO și Bucureștiul „refuză să reacționeze”. Iar pe rețelele de socializare, utilizatorii s-au întrecut în glume despre „problemele oftalmologice” ale militarilor români. Publicațiile ucrainene Focus, UNIAN și Censor îl citează pe purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, care, într-un interviu acordat ziarului Babel de la Kiev, a declarat că militarii ucraineni sunt siguri că rachetele au survolat spațiul aerian al României, intrând pe teritoriul Ucrainei prin regiunea Cernăuți. Utilizatorii ucraineni ai rețelelor de socializare au luat în derâdere România, publicând glume și imagini comice pe tema celor două rachete „neobservate” de Ministerul Apărării Naționale. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Un bebeluș de două luni a fost salvat după ce a stat 128 de ore sub dărâmături. Practic el și-a petrecut 9% din viața de până acum sub ruine:

Ți-ar mai putea plăcea
Regiunile UE cu cea mai mică speranță de viață la naștere se află în Bulgaria și România – Cronica dimineții
Amenzi pentru firmele unde angajații lucrează peste program, fără plată – Cronica dimineții