Din luna aprilie a acestui an, Armata Română va avea active patru sisteme antiaeriene PATRIOT – Cronica dimineții
1. Un frate al bunicului fetiţei care s-a născut în Siria, printre dărâmături, în urma cutremurului, şi a cărei mamă a murit o va îngriji pe micuţă. Mii de oameni se oferiseră să o adopte pe fetiţă, care a primit numele Aya. În Turcia, la peste 80 de ore de la primul cutremur, o adolescentă de 16 ani a fost scoasă în viaţă de sub ruinele locuinţei sale. (News.ro)
2. Din luna aprilie a acestui an, Armata Română va avea active patru dintre cele șapte sisteme antiaeriene PATRIOT de ultimă generație în configurația 3+ achiziționate din SUA. Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 acesta execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spațiului aerian al României şi al NATO. Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT. Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost livrate parţial în cursul anului 2022, livrarea integrală, testarea de acceptanţă şi recepţia urmând a se finaliza în luna aprilie 2023. (Adevarul)
3. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris relaţia sa cu Germania ca fiind una cu suişuri şi coborâşuri, spunând, într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, că „trebuie să-l convingă în mod constant” pe cancelarul german Olaf Scholz să ajute Ucraina spre binele Europei. (News.ro)
4. Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, a declarat pe 9 februarie că împotriva a 621 de oficiali care lucrează la Forțele Armate și Ministerul Apărării al Ucrainei au fost luate măsuri în urma auditurilor interne din 2022. Reznikov nu a precizat motivele. Potrivit ministrului, 497 de funcționari au fost amendați, iar 124 au fost sancționați disciplinar. (Hotnews)
5. Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a reacționat furios după ce compania SpaceX a lui Elon Musk a anunțat că a luat decizia de a preveni serviciul de comunicare al sateliților Starlink să controleze drone care sunt critice forțelor Kievului în lupta contra invaziei ruse. Gwynne Shotwell, director de operațiuni Starlink, a spus într-o conferință de presă din SUA că decizia a fost luată deoarece compania nu dorește ca sistemul să fie folosit „în scopuri ofensive”. Aceasta a dus la o reacție de revoltă din partea lui Mihailo Podoliak, consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a argumentat că afacerea lui Musk a eșuat în a recunoaște dreptul la autoapărare al Ucrainei. (Digi24)
6. Economia Malayesiei a crescut cu 8,7% anul trecut, cea mai mare creștere anuală din 2000 până în prezent. Malayesia devine astfel țara din Asia cu cea mai mare creștere economică înregistrată în 2022. (Bloomberg)
7. Cercetătorii australieni au descoperit în plămâni o proteină care se lipește de virusul Sars-CoV-2 și îl imobilizează, ceea ce poate explica de ce unii oameni nu se îmbolnăvesc niciodată de Covid-19. Echipa a folosit celule umane în cultura de țesut pentru a căuta în întregul genom uman proteine care se pot lega de Sars-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19. (TheGuardian)
8. Reducerea caloriilor consumate cu 25% poate încetini rata de îmbătrânire la oameni și poate duce la o reducere semnificativă a riscului de mortalitate, potrivit unui nou studiu realizat timp de doi ani de Universitatea Columbia. Rezultatele au arătat că cei care consumă o dietă cu restricții calorice au prezentat o încetinire cu 2-3% a ritmului de îmbătrânire, ceea ce, conform studiilor anterioare, echivalează cu o reducere cu 10-15% a riscului de mortalitate. (Bloomberg)
9. Fumatul cannabisului pe străzile Cartierului Roșu din Amaterdam va fi interzisă începând cu luna mai. De asemenea, lucrătorii din industria sexului care activează în acest faimos cartier al orașului olandez vor trebui să înceteze activitatea la ora 3 dimineața. Legea a fost adoptată la cererea locuitorilor din acest cartier care s-au plâns de agitația cauzată de turiști. (BBC)
10. Waldorf Astoria Amsterdam a ieșit pe primul loc în topul celor mai bune hoteluri din Europa publicat de U.S. News & World Report. Pe locurile următoare s-au situat Grand Hotel Tremezzo, Italia, La Reserve Paris Hotel and Spa, The Goring, din Londra, și The Connaught, tot din Londra. (CNBC)
Fotografia dimineții este din orașul Hatay, din Turcia, după cutremurul de luni. Ümit Bektaş/Reuters: