Jurnalist ucrainean: Societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei – Cronica dimineții

1. PNL Bucureşti a anunţat că îi cere primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, atingerea de către administraţia pe care o conduce a unor ”indicatori simpli”, pe 10 teme prioritare, în termen de 6 luni de acum înainte. Printre aceste zece puncte se regăsesc investiţiile în termoficare, deschiderea circulaţiei pe Pasajul Doamna Ghica până la jumătatea acestui an, digitalizarea cel puţin a unui serviciu public important până la aceeaşi dată, amenajarea parcurilor aflate în administrarea municipalităţii. (News.ro)

2. Startup-urile românești au atras anul trecut 101,7 milioane de euro, cu 11% peste volumul tranzacțiilor din 2021, conform Romanian Venture Report 2022, realizat de How To Web, KPMG și KPMG Legal. În interiorul Europei Centrale și de Est, România are, de altfel, cea mai mare rată de creștere a acestor investiții, anul trecut. Pentru comparație, în Polonia, volumul total a scăzut ușor în 2022, față de anul anterior, de la 791,7 milioane euro, până la 774,7 milioane în 2021. Aceste evoluții consemnate în cazul României, despre care în raport se scrie că nu sunt deloc suprinzătoare, au propulsat țara noastră pe poziția a cincea în regiune, după Estonia, Cehia, Croația și Polonia. (Cursdeguvernare)

3. Robert Negoiță (ex-PSD), primarul Sectorului 3, e suspect de abuz în serviciu în dosarul instrumentat de DNA, au declarat surse judiciare. El a fost audiat miercuri de procurori. (G4Media)

4. Rezerva Federală (Fed) a SUA a majorat dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, în linie cu estimările analiștilor. Este a opta și totodată cea mai mică creștere operată de la începutul actualului ciclu de înăsprire monetară, în martie anul trecut. Banca centrală americană a majorat rata dobânzii cheie în intervalul 4,5%-4,75% și anticipează că vor fi necesare “creșteri continue ale intervalului țintă” pentru a readuce inflația aproape de ținta de 2%. (Profit.ro)

5. Sursele eoliene și solare au generat a cincea parte (22,28%) din electricitatea din Uniunea Europeană, în 2022, depășind pentru prima dată gazele naturale (19,91%), într-un sector dominat de nuclear și energie hidro (32,04%), conform datelor publicate de think tank-ul Ember Energy. (Profit.ro)

6. Veniturile anuale Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) au scăzut anul trecut la $116,61 miliarde, fiind cu 1% mai mici decât în 2021. Este prima scădere a veniturilor anuale de când gigantul rețelelor de socializare a devenit o companie publică, în 2012. (Hotnews)

7. Niciun document clasificat nu a fost găsit găsit în percheziţia de miercuri la reşedinţa preşedintelui american Joe Biden, din Delaware, a anunţat avocatul său personal Bob Bauer. Anchetatorii au luat cu ei documente legate de activitatea vicepreşedintelui democrat. (News.ro)

8. Alimentele ultraprocesate, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, pizza congelată, cele gata de consumat și băuturile carbogazoase pot crește riscul de a dezvolta cancer, în special cancerul ovarian sau al creierului. Multe alimente trec printr-o cantitate moderată de procesare, dar alimentele ultraprocesate au mai mulți aditivi, arome artificiale, coloranți, îndulcitori și conservanți. Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică de la Imperial College din Londra au evaluat dietele a aproape 200.000 de adulți de vârstă mijlocie pentru o perioadă de 10 ani în Regatul Unit și au descoperit că „un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu un risc mai mare de cancer, în general, și în special un risc mai mare pentru cancerul ovarian și al creierului. (NYTimes)

9. Charlie Munger, mâna dreaptă a lui Warren Buffett, a scris un editorial în WSJ în care cere interzicerea cryptomonedelor. Munger susține că acestea nu sunt moneda și ci “un contract de jocuri de noroc cu un avantaj de aproape 100% pentru casă”. (WSJ)

10. Societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei, însă războiul pare a fi „o ploaie îndelungată”, o nouă normalitate, una foarte dură, scrie din tranșee Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut. Jurnalistul observă că în interiorul societății ucrainene, toți cred în victoria Ucrainei asupra Rusiei. După aproape un an de lupte în estul țării, în special în orașul Bahmut, jurnalistul le propune ucrainenilor să nu fie optimiști, ci realiști și se arată a fi furios pe „vânzătorii de povești ieftine” despre victoria rapidă a Ucrainei, despre „puciul de la Kremlin”, „bolile oncologice ale lui Putin” sau „răscoalele din regiunile ruse”. Jurnalistul susține că pe front nu au loc minuni, nu „vine Dumnezeu cu mașina să ne salveze”. (Libertatea)

Fotografia dimineții – Un membru Crucea Roșie hrănește un copil refugiat în Gran Canaria. Carlos de Saá/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Trebuie să existe un control civil asupra serviciilor de informaţii din România – Cronica dimineții
O nouă etapă de relaxare a măsurilor anti-COVID intră în vigoare azi – Cronica dimineții