Chinezii de la Baidu vor lansa în luna martie un chatbot similar cu ChatGPT – Cronica de Tehnologie

1. După boom-ul din pandemie, producătorii de cipuri s-au trezit acum cu stocuri prea mari, ceea ce duce la scăderea prețurilor și a veniturilor. A contribuit la asta o combinație de factori, precum creșterea capacității de producție, scăderea cererii și tensiunile economice dintre SUA și China. (SCMP)

2. Chinezii de la Baidu vor lansa în luna martie un chatbot similar cu ChatGPT. Primul produs în care va fi integrat viitorul instrument este motorul de căutare al companiei. La fel ca ChatGPT, chatbot-ul dezvoltat de Baidu ar trebui să ofere răspunsuri la interpelări conversaționale. (Bloomberg)

3. Apple lucrează la un instrument de crearea a aplicațiilor de AR pentru viitoarea cască a companiei, suficient de simplu pentru a putea fi folosit și de utilizatorii obișnuiți. Cu ajutorul Siri, spre exemplu, ar putea fi construit un mediu în care animale virtuale se mișcă printre obiectele reale. (Profit.ro)

4. SUA au convins Olanda și Japonia să impună restricții la exporturile către China pentru anumite cipuri avansate. Olanda va interzice ASML să mai livreze cel puțin unele din echipamentele de litografie ultravioletă profundă, iar Japonia va impune restricții similare pentru Nikon. (Bloomberg)

5. În ultima jumătate de an, OpenAI a angajat în jur de 1.000 de contractori la distanță în regiuni precum America Latină și Europa de Est. 40% dintre aceștia sunt programatori care creează date cu ajutorul cărora modelele OpenAI învăță sarcini de inginerie software, iar 60% etichetează datele. (Semafor)

6. Piața smartphone-urilor din China a scăzut cu 14% YoY în 2022, fiind la cel mai slab nivel din ultimii 10 ani. Apple a reușit performanța să scadă cu doar 3% față de nivelul din anul anterior și ocupă a doua poziție după Vivo. (SCMP)

7. Google a creat un AI care poate compune muzică pornind de la o descriere, fredonare sau fluierat. Antrenat cu o bază de date de 280.000 de ore de muzică, AI-ul nu va fi foarte curând lansat public, deoarece Google se teme de posibile încălcări ale drepturilor de autor. (Profit.ro)

8. San Francisco cere oprirea sau limitarea expansiunii serviciilor de robotaxi operate de Cruise și Waymo, după mai multe incidente și blocaje create de acestea în oraș. Cele două companii, deținute de General Motors și Alphabet, concurează pentru operarea primului serviciu non-stop de robotaxi în cel mai important centru de tehnologie din SUA. (NBC News)

9. Casa Albă cere Congresului să grăbească eforturile de creare a cadrului legislativ pentru crypto și indică mai multe măsuri care pot fi luate în acest sens. Printre acestea se numără sporirea puterilor agențiilor federale și creșterea fondurilor alocate instituțiilor care trebuie să asigure aplicarea legii, dar și penalizări mai mari pentru încălcarea legislației financiare. (Decrypt)

10. Google promite o informare mai clară a europenilor, conformă legislației Uniunii Europene. Vor fi actualizate în acest sens mai multe produse ale companiei, precum Google Store, Google Play Store, Google Hotels și Google Flights. De exemplu, Google Flights și Google Hotels vor diferenția serviciile oferite de Google de cele ale altor companii, iar Google Hotels va menționa clar faptul că nu verifică review-urile. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Piața europeană de smartphone-uri a crescut cu 8% în 2021 – Cronica de Tehnologie
Winamp a fost actualizat pentru prima oară după 4 ani – Cronica de Tehnologie